Ajutorul de 73 de euro/vacă de lapte va fi plătit crescătorilor din Iași care l-au solicitat până la data de 15 mai 2023. Din Iași au fost depuse, la APIA, 78 de cereri pentru un efectiv de 4.822 de capete de vaci adulte. O nouă sesiune de depunere se pregătește în acest an de către APIA
Crescătorii de vaci din Iași primesc ajutorul de 73 de euro/cap de animal până la 15 mai 2023. Fermierii încasează banii pentru pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Cererile au fost depuse până la 23 martie 2023, din Iași fiind înregistrate 78 pentru un efectiv de 4.822 de capete de vaci adulte. La nivel național au fost înaintate cereri în valoare totală de 21 de milioane de euro, plafonul alocat pentru plată fiind de 44 de milioane de euro.
În această perioadă sunt centralizate toate datele din fiecare județ unde au fost depuse cereri din partea crescătorilor, iar de săptămâna viitoare vor fi alimentate conturile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ca banii să fie virați în conturile beneficiarilor. Campania de depunere a cererilor s-a încheiat oficial pe 23 martie 2023, dar APIA pregătește o nouă sesiune pentru fermierii care nu au reușit să acceseze sprijinul.
Crescătorii de vaci din Iași primesc ajutorul de 73 de euro/cap de animal
Beneficiarii din Iași sunt crescătorii de animale care au în posesie permanentă bovine înscrise în BND, în calitate de proprietari de animale și/sau proprietari de exploatație, respectiv persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991, privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare. Aceștia pot să încaseze maximum 250.000 de euro.
Pentru a obține ajutorul financiar, crescătorii trebuie să dețină minimum 10 vaci adulte în exploatație, cu cod ANSVSA. De asemenea, beneficiarii trebuie dovedească că au produs și valorificat laptele în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022. De asemenea, crescătorul trebuie să aibă în exploatație, la data de 31 decembrie 2022, cel puțin 75 la sută din efectivul de vaci adulte, iar firma nu trebuie să se afle în următoarele situații, respectiv faliment, lichidare, forță majoră, nici să nu dețină exploatații supuse restricțiilor sanitar-veterinare, privind mișcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429.
Ieșenii au primit subvenții pentru animalele din gospodării
Fermierii din Iași au primit peste 3 milioane de euro, subvenții, în primele 3 luni din acest an, iar în luna aprilie au fost programate noi plăți către cei care exploatează terenurile, dar și care au ferme cu animale. Crescătorii de animale au primit cele mai multe subvenții în această lună. Astfel, sumele încasate de crescători au fost cuprinse între 60 și 500 de euro pe cap de animal. Fermierii ieșeni au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro, bani pentru anul de cerere 2022.
Crescătorii de vaci din Iași primesc ajutorul de 73 de euro/cap de animal, doar dacă cererile depuse la APIA sunt eligibile.