Economic Local

Bani virați în conturile fermierilor din Iași! Crescătorii de animale primesc cele mai multe subvenții de la APIA

Publicat: 05 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bani virați în conturile fermierilor din Iași Crescătorii de animale primesc cele mai multe subvenții de la APIA
Crescătorii din Iași primesc noi subvenții de la APIA

Bani virați în conturile fermierilor din Iași, în această perioadă. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut mai multe plăți către crescătorii de animale, iar, până la finalul acestei luni, fermierii vor primi subvențiile solicitate în anul 2021. Până în prezent au fost efectuate plăți în valoare de 60 de milioane de euro, atât pentru ieșenii cu terenuri agricole, cât și pentru cei cu ferme cu animale

Fermierii din Iași au primit peste 3 milioane de euro, subvenții, în primele 3 luni din acest an, iar în luna aprilie sunt programate noi plăți către cei care exploatează terenurile, dar și care au ferme cu animale. Crescătorii de animale primesc cele mai multe subvenții în această lună. Astfel, sumele ce vor fi încasate de crescători sunt cuprinse între 60 și 500 de euro pe cap de animal.

Astfel, ieșenii care au ferme zootehnice pot să încaseze mii de euro pentru ovine, bovine sau caprine. Cererile depuse de fermieri în 2022 sunt autorizate la plată, astfel că, săptămânal, între 300 și 500 de fermieri din Iași primesc subvențiile în conturi. Astfel, în această lună sunt programate plăți de aproximativ 5 milioane de euro. Până în prezent, fermierii ieșeni au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro, bani pentru anul de cerere 2022. Cele mai mari sume au fost încasate de agricultorii ieșeni care au primit 100 de euro la hectar. În județul Iași sunt 17.000 de fermieri care exploatează 280.000 de hectare de teren agricol.

Ieșenii se mai pot înscrie la APIA

Ieșenii care vor subvențiile și în acest an pot depune cererile la APIA, prin aplicația IPA Online. După mai bine de o lună de la demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată, peste 5.000 de ieșeni care vor subvențiile și anul acesta s-au înscris în aplicația IPA Online. Potrivit specialiștilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), campania se derulează conform programărilor făcute cu fermierii din județul Iași.

În prima etapă de depunere a dosarelor s-au înscris fermierii cu suprafețe mici de teren, iar începând din această lună se înscriu și agricultorii cu suprafețe mai mari, cu sute sau mii de hectare exploatate. Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

Bani virați în conturile fermierilor din Iași

Ieșenii cu culturi ecologice au primit subvențiile de la APIA. Instituția a virat, în conturile fermierilor, peste un milion de euro, subvenții pentru anul de cerere 2022. Ieșenii înscriși în cultura ecologică primesc în continuare subvențiile. Sumele sunt cuprinse între 21 de euro și 410 euro/hectar/an, iar fermierii trebuie să respecte angajamentele anuale, încheiate cu APIA. Agricultorii primesc banii în Măsura 10, unde se acordă subvenții de 21, 100 sau 142 de euro la hectar pentru pajiști, în funcție de lucrările asupra terenurilor agricole.

De asemenea, în pachetul pentru pajiști pentru păsări se acordă de la 80 la 310 euro la hectar. Lucrările făcute de fermieri asupra acestor terenuri nu trebuie să afecteze mai multe specii protejate prin lege, precum Crex crex sau Falco vespertinus. Alte subvenții din Măsura 10 se acordă pentru pachetul 4, culturi verzi, unde fermierii primesc 128 de euro la hectar pe an.

În această perioadă sunt virați banii, în conturile fermierilor din Iași, pentru cererile depuse în anul 2022.

Adauga un comentariu