Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil! Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate cu sfințenie în această zi – FOTO

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil! Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate cu sfințenie în această zi – FOTO

08 nov. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

An de an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor către Rai. Așa cum se întâmplă și în cazul marilor sărbători de peste an, cu prilejul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

mai multe oi

În zonele de munte, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați patronii oilor

Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și de ce sunt sărbătoriți de creștini

mai multe lumanari aprinse

În dimineața zilei de 8 noiembrie, fiecare creștin ortodox trebuie să aprindă o lumânare, aceasta se spune că le va fi lumină de veci în lumea de dincolo

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an în data de 8 noiembrie. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a vestit Fecioarei Maria că o să-l nască pe Iisus Hristos.

Tot el le-a vestit lui Ioachim și Anei că vor avea un copil, dar și Sfintei Elisabeta că îl va naște pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Mihail este mai venerat decât Arhanghelul Gavriil, deoarece el este cel care a oprit îngerii din căderea din Rai. Mihail este considerat un simbol al biruinței și al dreptății. De aceea, iconografic este reprezentat purtând în mâini o sabie și cheile Raiului. În data de 8 noiembrie, se consideră că Arhanghelul Mihail dă drumul gerului pentru a ajunge pe pământ. Arhanghelul Mihail este considerat ocrotitorul bolnavilor. Se crede că, dacă Mihail stă la capul bolnavului, acesta va muri, iar dacă stă la picioarele sale, atunci se va însănătoși. Spre deosebire de Mihail, Arhanghelul Gavriil poartă în mâini ori un crin, ori o sferă cu însemnele lui Iisus Hristos.

În viziunea populară, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil îi însoțesc pe creștini de la naștere până la moarte, rugându-se în permanență pentru sănătatea acestora. Se crede că Sfinții Mihail și Gavriil vor lua parte și la judecata de apoi, unde vor arde păcatele creștinilor și le vor purifica conștiința. Conform scrierilor biblice, Arhanghelii, îngerii dinaintea tronului dumnezeiesc şi purtători la cer ai rugăciunilor, sunt în număr de 7, dar în textele canonice nu sunt nominalizați decât trei: Mihail, Gavriil şi Rafail. Acesta din urmă e considerat vindecătorul suprem între îngeri.

o imagine cu mai multi jandarmi

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române

Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii în data de 8 noiembrie

În zona Bucovinei se obișnuiește ca în data de 8 noiembrie să se organizeze, în sate și târguri, pomeniri pentru cei morți. În dimineața zilei de 8 noiembrie, fiecare creștin ortodox trebuie să aprindă o lumânare, aceasta se spune că le va fi lumină de veci în lumea de dincolo. În zonele de munte, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați patronii oilor.

De aceea, în trecut, în această zi de sărbătoare, ciobanii făceau o turtă mare din mălai, care era numită turta arieților, adică turta berbecilor despărțiți de oi. Se credea că aceasta este dătătoare de fertilitate. Turta era aruncată în dimineața zilei de 8 noiembrie 2023 în ocolul oilor. Dacă aceasta cădea cu fața în sus, era motiv de bucurie și semn că se apropie vremuri bune pentru ciobani. În schimb, dacă turta cădea cu fața în jos, pe ciobani îi așteptau necazuri. În ziua de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cu totul interzise îndeletnicirile casnice.

Cine nu respectă acest obicei se crede că va muri în mari chinuri. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *