Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Cuviosul Sava cel Sfințit, sfântul care și-a prevestit sfârșitul
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Cuviosul Sava cel Sfințit, sfântul care și-a prevestit sfârșitul

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Cuviosul Sava cel Sfințit, sfântul care și-a prevestit sfârșitul

05 dec. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

Joi, 5 decembrie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sava cel Sfințit. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră, în această zi românii bucurându-se și de dezlegare la pește

Sfântul Sava cel Sfințit a intrat în mănăstire la vârsta de doar 8 ani

În data de 5 decembrie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sava cel Sfințit. Acesta s-a născut la începutul secolului al V-lea, în timpul împăratului Teodosie cel Mic, în localitatea Mutalasca, din regiunea Cappadocia. Până la vârsta de 5 ani, Sava a fost crescut de părinții săi, Ioan și Sofia, în spiritul credinței creștine. După ce părinții au plecat pentru o vreme în Alexandria, unde tatăl său era comandant militar, copilul a rămas în grija unui unchi. Când avea doar 8 ani, Sava a îmbrățișat viața monahală și a intrat în Mănăstirea Sfântul Flavian și a rămas acolo timp de 10 ani. Când părinții săi au revenit în Cappadocia, au încercat să-l convingă să renunțe la viața monahală, dar acesta nu i-a ascultat. Când a împlinit 18 ani, Sava a părăsit mănăstirea pentru a călători la Ierusalim și astfel a ajuns la mănăstirea condusă de Sfântul Eftimie cel Mare. Se spune că, atunci când Sfântul Eftimie cel Mare l-a văzut pe Sava, l-a numit „copil bătrân”, deoarece acesta, deși era tânăr, era bătrân cu înțelepciunea și traiul. Sfântul a trăit în această mănăstire timp de 30 de ani. După această perioadă, Sava s-a mutat într-o peșteră pe care o părăsea doar sâmbăta, când venea la mănăstire, pentru a participa la Sfânta Liturghie.

După un timp, a renunțat și la acest obicei, iar timp de 5 ani nu a părăsit deloc peștera. În anul 473, când Sfântul Eftimie cel Mare a murit, Sfântul Sava s-a retras într-o altă peșteră, unde a dus o viață aspră. În anul 478, s-a așezat într-o peșteră de pe stâncile văii Kedron, undeva la sud-est de Ierusalim. Mai apoi, în anul 491, patriarhul Salustiu al Ierusalimului l-a hirotonit preot, iar în anul 494, același patriarh l-a rânduit arhimandrit, cu autoritate peste toate mănăstirile din Palestina. După aceasta, Sfântul Sava cel Sfințit a devenit povățuitor al mai multor pustnici și călugări, iar aceștia s-au strâns în jurul peșterii sale și așa a luat naștere Lavra Sfântului Sava cel Sfințit. Sfântul Sava cel Sfințit a întemeiat mai multe mănăstiri, a săvârșit numeroase minuni și a tămăduit bolnavi și demonizați.

Sfântul Sava cel Sfințit a știut ziua în care va muri

Sfântul Sava cel Sfințit a luptat pentru apărarea dreptei credinţe, împotriva mișcărilor monofizită și origenistă. Deoarece era cunoscut și iubit de patriarhii din Ierusalim, el a fost trimis de două ori în cetatea Constantinopol, în anii 511 și 531, pentru a mijloci către împărații Anastasie și Iustinian I, spre a-i convinge să se opună acestor mișcări eretice. Sfântul Sava cel Sfințit a simțit cu ceva timp înainte că i se apropie sfârșitul. Astfel, s-a așezat în chilia sa și i-a chemat la sine pe toți frații săi din mănăstire, le-a oferit sărutarea cea de pe urmă și, înainte de a muri, a rânduit în locul său un egumen vrednic. După ce vreme de patru zile toată obștea a ținut post negru, sâmbătă seara, după ce s-a împărtășit, a rostit ultimul său cuvânt:

„Doamne, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”.

Potrivit tradiției, Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit a trecut la cele veșnice în ziua de 5 decembrie 532, la vârsta de 94 de ani, fiind îngropat într-o curte aflată între cele două biserici vechi ale Lavrei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`