National

Creştinii protestează din nou în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru că nu sunt lăsaţi să se roage la racla Sfintei cuvioase Parascheva

Publicat: 10 oct. 2020
oameni protesteaza
Creştinii protestează din nou în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Numeroşi credincioşi s-au adunat şi astăzi în fata Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a-şi arata nemulţumirea faţă de faptul că nu sunt lăsaţi să se roage la racla Sfintei cuvioase Parascheva.

Este vorba despre numeroşi creştin ortodox veniţi şi în special din în localităţile din judeţul Iaşi şi care nu au în buletin cu domiciliul pe municipiul Iaşi cu care se poate intra în curtea Mitropoliei.

Numeroşi pelerini care au venit la această manifestare nu poartă mască de protecţie în semn de protest faţă de măsurile luate de autorităţi atunci când vine vorba despre manifestări spirituale. Oamenii insistă asupra faptului că în urmă cu doar două săptămâni atunci când au fost organizate alegerile locale şi când politicienii au avut nevoie de voturi nu a fost impusă asemenea restricţie Ba chiar mai mult au fost lăsate în cabinele de vot persoane care aveau temperatură ridicată.

Preasfinţitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord: Îi invit pe credincioşi să plângă în fata Mitropoliei Iaşi

Guvernul României a decis că pelerinajul de la moaştele Cuvioasa Parascheva să nu se ţină în acest an, interzicând pelerinilor veniţi din afară localităţii Iaşi să intre în Curtea Mitropoliei. Reacţiile apărute în spaţiul public au fost contradictorii. Preasfinţitul Părinte Macarie, episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, reacţie dura la decizia autorităţilor de a interzice pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva

Dacă unii dintre creştini considerau că este o decizie bună luată de autorităţi, tot mai multe persoane considera că decizia este una care încalcă drepturile religioase ale creştinilor ordotoxi. După interzicerea, rând pe rând, a împărtăşaniei, a intrării în lacasele de cult dar şi a închiderii bisericilor, o reacţie de ultimă oră a părintelui Macarie explica, în viziunea lui, prigoana prin care trec creştinii în aceste momente.

Preasfinţitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate

Preasfinţitul Părinte Macarie considera că restricţiile sunt exagerate, mai ales în contextul în care Biserica a respectat cu sfinţenie toate măsurile sanitare impuse de autorităţi, dar mai ales pe ideea că Biserica s-a implicat activ în cauzele sociale din această perioadă:

”Împreună pătimim, împreună să şi mărturisim!

Biserica neamului nostru a răspuns restricţiilor severe cu care s-a confruntat în această perioadă cu tot binele filantropiei sociale pe care a putut să-l facă. Şi a respectat întocmai toate măsurile şi recomandările legale impuse de autorităţi!

Aceasta să fie, oare, recunoştinţă? „Sechestrarea” poliţienească şi abuziva a sfintelor moaşte ale Cuvioasei Parascheva şi oprirea creştinilor care vor să o cinstească pe motivul derizoriu al domiciliului din buletin? Mai înainte, însă, de a fi cetăţeni ai României cu domiciliul într-un oarecare oraş, suntem cetăţeni ai Ierusalimului ceresc. Iar de drepturile acestei cetăţenii nu ne poate lipsi nicio autoritate lumească.”

Părintele Macarie este alături de toţi credincioşii care au interzis la pelerinaj

În încheierea scrisorii, Părintele Macarie îşi afirmă sprijinul pentru toţi credincioşii care, anul acesta, au avut interzis la pelerinaj. Totuşi, acesta îndeamnă credincioşii să plângă în fata catedralei de la Iaşi, catedrala care este păzită de gardieni. În încheiere acesta îşi afirmă sprijinul către credincioşi:

”Frate şi sora pelerini care ani la rândul aţi avut ca mângâiere cinstirea sfintelor moaşte şi închinarea la Cuvioasa Parascheva, sunt alături de voi şi iau asupră-mi durerea voastră! Vă îmbrăţişez cu rugăciunea!

Fraţilor împreună slujitori ai altarului, care plângeţi acum în fata catedralei din Iaşi păzită de gardieni, împreună pătimesc şi eu cu voi şi îmi cer şi eu iertare de la credincioşi pentru neputinţa de a le păstra acestora bucuria atingerii icoanelor şi sfinţilor. Cu toată inima mea, sunt alături de Părintele Mitropolit Teofan şi de toţi slujitorii altarelor din Moldova.

Stimaţi oficiali ai statului român, boala nu se combate cu metode poliţieneşti, ci se poate combate cu înţelepciune, fără a pune poveri suplimentare pe umerii oamenilor. Suedia, tara în care îşi are sediul Episcopia noastră a Europei de Nord, este o dovadă în acest sens.

Să ne rugăm la Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne dea lumânare, iertare, sănătate şi mântuire!”, este mesajul impresionant al PS Macarie, episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord.

Comentarii
 • Marsh acasa, habotnicilor.
  Jandarmii sa anunte Protectia Copilului sa vina sa ia masuri pt copiii tinuti in fata Miropoliei si care asista la aceste scene.
  De fapt oricine poate suna la Urgente Protectia Copilului la 0232983.

 • Boul satului, prostul retardat, la proteste din 10.08 si altele copii puteau sta pana la 1 noaptea in gaze.Handicapatule userist lgbt care esti…

 • handicapat userist ce esti veziti de mucii tai si de catusele tale nu te gandi la parlamentare ca e mare covidul chinezesc nu vor fi alegeri mananca ti mucii

 • Dacă îl iubiți pe Dumnezeu, iubiți și semenii voștri, nu-i omorâți pentru că vă îndeamnă satana
  să vă împotriviți să fiți sănătoși, vorba veche- Domnul vă dă, dar nu vă pune în traistă-
  Cel preot care instigă oamenii la ură în fața lăcașului sfânt e diavolul în sutană, care se roagă strâmb pentru sănătatea voastră. Ori sunteți plătiți de diavol, ori mintea vi s-a întunecat, neiubitori de Dumnezeu și de oameni. Mergeți la casele voastre și vă întoarceți când siguranța sănătății publice vă permite, Sfânta nu pleacă nicăieri.

 • Pe vremea cand studiam eu religia, TRUFIA era considerata un pacat. S-a schimbat ceva intre timp?

  Inteleg de ce pelerinii se simt nedreptatiti de autoritati, dar nu inteleg de ce nu intorc si celalalt obraz…

Adauga un comentariu