Local

Criză majoră! Șanse uriașe de a se pune lacătul pe Aeroportul Iași. Toate companiile își suspendă pe rând zborurile

Publicat: 18 mart. 2020

Măsuri excepționale provocate de extinderea pandemiei cu virusul COVID-19. Companiile care operează pe Aeroportul Internațional Iași își suspendă pe rând zborurile către destinațiile interne și cele externe. Activitatea la aerogara ieșeană a rămas la rutele operate de TAROM și o parte de Wizz Air. Și aceste companii par că vor renunța la zboruri în perioada următoare

Situație de criză pe principala poartă de intrare în județul Iași și în regiunea Moldovei. Situația provocată de extinderea pandemiei cu virusul COVID-19 a făcut ca mai toate companiile aeriene să-și suspende zborurile pe o perioadă îndelungată de timp. După ce compania Wizz Air a decis suspendarea zborurilor din și spre Italia și cele din Israel și a limitat numărul de curse către alte destinații, operatorul Austrian Airlines a decis suspendarea rutei Iași- Viena. Compania austriacă opera ruta Iași- Viena de patru ori pe săptămână, iar în ultima vreme a redus zborurile. Numai că ieri, reprezentanții companiei au luat decizia de a suspenda ruta Iași- Viena pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, operatorul Blue Air a decis ca din 21 martie până în 20 aprilie să suspende toate cursele pe care le derula la Aeroportul Iași. Au fost afectate atât zborurile interne, cât și cele externe. Blue Air a anulat cursele Iași- Otopeni și retur, iar ulterior va renunța la operarea curselor externe.

„Misiunea prioritară a Blue Air în aceste momente este de a aduce acasă românii surprinși în momentul instalării situației de urgență, departe de casă. În intervalul 17 – 20 martie vom opera un număr limitat de zboruri, al căror obiectiv esențial este de a vă aduce acasă. Destinațiile acoperite de programul «Te aducem acasă» includ aeroporturile operate de Blue Air care nu fac obiectul restricțiilor de călătorie impuse de autoritățile locale și unde a fost înregistrat un număr important de solicitări ale românilor care își doresc să revină în țară. Începand cu 21 martie, toate aeronavele Blue Air vor rămâne la sol până la ridicarea stării de urgență decretate în România”, se arată în anunțul Blue Air.

Pentru câteva zile mai sunt operate zborurile spre Barcelona, Londra, Munchen, Koln, Paris. Acestea vor fi însă suspendate începând cu 21 martie. Cu toate acestea, și aceste rute sunt limitate.

Wizz Air și TAROM sunt la limită

Până în prezent, companiile Wizz Air și TAROM și-au redus zborurile substanțial. Wizz a suspendat toate zborurile cu destinația Italia, iar TAROM o parte a curselor interne. Wizz Air a mai lăsat deschis unele curse din Marea Britanie, respectiv Londra, țară care nu a restricționat pe deplin cursele aeriene. La fel s-a întâmplat și cu ruta spre Bruxelles, Eindhoven sau Liverpool. În perioada următoare este posibil și ca TAROM să suspende toate cursele rămase. Compania nu a luat încă o decizie finală, însă decizia pare a fi una clară.

„Dragi pasageri, având în vedere contextul epidemiologic actual, vă asigurăm că depunem toate eforturile de a menține cât mai multe curse deschise. Suntem nevoiți să limităm interacțiunea la bordul aeronavelor noastre, prin aplicarea unor măsuri de protecție, și anume: suspendarea temporară a cateringului la bord și oferirea de apă, grătuit, la cerere. Vă rugăm să respectați restricțiile de călătorie impuse de către autoritățile statelor unde călătoriți”, au transmis cei de la TAROM .

În cazul în care și Wizz și TAROM vor suspenda restul zborurilor operate la Iași, Aeroportul Internațional va sista activitatea pe perioada în care nici o companie nu va mai opera. Înprezentul, traficul aerian de pasaeri a scăzut cu peste 50 la sută.

Adauga un comentariu