Criză pe piața muncii din România! România are al treilea cel mai mare procent de tineri şomeri din Europa, după Spania și Suedia. Un alt fenomen îngrijorător de pe piața muncii este abandonul școlar. România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-29 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană. Vestea și mai proastă este că în ultimii 10 ani această pondere aproape că s-a dublat. Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE. Un raport recent arată că tot mai mulți tineri nu au loc de muncă.
Criză pe piața muncii din România!
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că România se află pe locul 3 în clasamentul țărilor cu cei mai mulți tineri șomeri. Aproape 25% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani nu au loc de muncă, însă procentul este mult mai mare în zonele rurale ale țării. Ruptura dintre tineri și piața muncii se produce atunci când vine vorba de salarii și program, și asta pentru că pretențiile noii generații nu se pliază la realitatea din câmpul muncii.
Un alt fenomen se regăsește în rândul tinerilor din Generația Z. Aceștia, abia ieșiți de pe băncile facultății, care vor să se angajeze, vor salarii mari, program flexibil de muncă și bonusuri pentru ore suplimentare sau pentru performanță. Deși nu au experiență în muncă, unii tineri din Generația Z nu sunt dispuși să aibă răbdare, să avanseze treptat și preferă să își dea demisia. Îngrijorător este faptul că șomajul în rândul tinerilor din România ar putea fi mult mai mare de 25% dat fiind că statisticile se bazează pe numărul persoanelor înscrise în evidențele oficiale, care nu îi cuprind și pe cei fără niciun loc de muncă, dar neînregistrați.
Cert este că cei mai mulți tineri între 15 și 29 de ani care nu au loc de muncă sunt în România, șomajul fiind în creștere în rândul tinerilor. Din acest motiv, există o criză de forță de muncă tânără pe piața din țară.
Problemele Generației Z la locul de muncă
Generația Z se confruntă cu multe probleme la locul de muncă, iar angajatorii sunt nevoiți uneori să îi concedieze. Un raport recent a arătat că întreprinderile sunt nemulțumite de noii angajați din Generația Z și ar dori să evite angajarea proaspeților absolvenți în viitor. Angajatorii constată că tinerii din Generația Z nu respectă regulile de pe piața muncii, au dificultăți de comunicare și nu sunt dispuși să lucreze în echipă, nu gestionează bine și politicos feedback-ul negativ și nu respectă programul de muncă. În ultima vreme, angajatorii au apelat la tot felul de metode atractive pentru tinerii din Generația Z, însă nu mulți au rămas la locul de muncă.
Tinerii din Generația Z se confruntă cu probleme la angajare și au standarde tot mai ridicate. Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că acest fenomen îngrijorător va căpăta amploare și va afecta multe companii și firme din țară. Recent, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că România se află pe locul 3 în clasamentul țărilor cu cei mai mulți tineri șomeri.
mulțumim hoțălăilor din monstruoasa coaliție psd-pnl care a permis cumulul pensiei cu salariul ! tinerii pot să stea liniștiți acasă (pe puținii bani ai părinților ) până când se satură de privilegii clientela de partid !