Tramvaiul Pesa 2210 a revenit pe traseele transportului public din Iași, după o perioadă de aproape 2 ani, în care a stat defect
Tramvaiul Pesa 2210 a ajuns în Iași în octombrie 2021, fiind al zecelea tramvai din primul contract semnat de primărie. Un astfel de vehicul valorează aproximativ 2 milioane de euro. După o perioadă în care a fost folosit, pe 4 noiembrie 2023, vagonul a fost implicat într-un accident cu un alt tramvai și a fost retras la depou. Acesta nu a mai fost utilizat de atunci, fiind folosite piese de pe el pentru alte vagoane.
Tramvaiul Pesa 2210 a revenit pe traseu
De marți 20 mai 2025, tramvaiul cu numărul 2210 a putut fi din nou văzut, pe traseu, în Iași. La începutul lunii aprilie 2025, în cotidianul BZI a apărut un articol în care a fost prezentat tot ce s-a întâmplat cu acest vagon. De la acel moment, compania s-a sesizat și a început lucrările de reparație. Au fost înlocuite geamurile distruse și a fost revopsit.
Vatmanii nu credeau că este posibil ca acest vehicul să mai fie folosit, mai ales că a rămas fără mai multe piese, fiind întrebuințate în alte locuri.
Vagonul a fost folosit pentru piese
În mod normal, tramvaiul 2210 trebuia să fie reparat în câteva săptămâni, după ce piesele de schimb ar fi ajuns din Polonia, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Meseriașii din depou au primit acord să preia piese de pe vagon și să fie folosite la alte modele Pesa pentru reparații. În contractul cu firma Pesa este prevăzută și asistența reprezentanților polonezi la Iași, doar că piesele de schimb trebuiau achiziționate separat. Procesul era unul simplu, iar timpul de așteptare ar fi fost mult mai mic, însă, după dezvăluirile făcute de noi, abia atunci compania a început repararea vehiculului.
În ianuarie a fost un accident similar, în care un tramvai Bozankaya cu numărul 2217 a fost avariat serios. Compania l-a trimis, la sfârșitul lunii februarie, în Turcia pentru reparații, iar în urmă cu o săptămână a ajuns înapoi la Iași, unde a fost pus în funcțiune. Astfel, tot procesul a durat doar 3 luni, și călătorii din Iași pot folosi din nou vehiculul.
Cum a fost reparat?
Având în vedere că, în mai puțin de două luni de la dezvăluirea situației, tramvaiul 2210 a fost reparat, înseamnă că acesta nu avea o problemă foarte gravă. Este inexplicabil faptul de ce compania l-a ținut retras atât de mult timp, având în vedere că sunt necesare cât mai multe mijloace de transport în comun la stradă. În acest moment sunt și alte tramvaie Pesa și Bozankaya care așteaptă reparații.
Reporterii BZI au luat legătura și cu reprezentanții companiei și au cerut mai multe informații despre procesul de reparații în ceea ce privește tramvaiul 2210.
„Ambele vagoane au fost puse în funcțiune și sunt planificate să circule la stradă”, a transmis Carmen Ghercă, purtător de cuvânt CTP Iași.
Tramvaiul Pesa 2210 va putea fi văzut, acum, zilnic, la stradă, fiind reparat complet. Totuși, modul cum s-a procedat în cazul său rămâne extrem de controversat.
Reparația tramvaiului Pesa 2210 din Iași a fost o adevărată odyssee! Aproape 2 ani de stat în depou în timp ce călătorii așteptau disperați să poată folosi acest mijloc de transport. Parcă compania CTP Iași a vrut să ne dea o lecție de răbdare și perseverență! Modul în care s-a procedat la reparații este de-a dreptul bizar. În loc să comande piesele de schimb în mod normal de la producătorul polonez, meseriașii din depou au fost lăsați „să fure” din alte tramvaie Pesa aflate și ele în reparații. O adevărată „strategie” după cum obișnuiește să se exprime directorul general Cristian Stoica. Cel mai probabil e că tramvaiul Pesa 2210 a ieșit la drum ca Frankestein-mobile „bandajat” cu piese de la alte tramvaie de același model. Totuși, important este că după atâta așteptare călătorii din Iași pot în sfârșit să se bucure din nou de confortul și siguranța acestui tramvai modern. Poate data viitoare CTP Iași va învăța să lucreze mai eficient și să nu țină vehiculele blocate în depou pentru ani de zile lăsând oamenii fără mijloace de transport. Acum, în loc de Veșnica Pomenire îi putem cânta o doină așa în cinstea „Tramvaiului Întârziat”.