Amoniacul alimentar este unul dintre cele mai des întâlnite ingrediente, pe care le găsești în bucătăria gospodinelor. Se folosește în general pentur rețetele de prăjituri, însă aceasta nu este singura lui întrebuințare. Cu amoniac, preparatele dulci sunt mai fragede, iar aluatul devine mai afânat, odată ce ai adăugat acest praf.
Amoniacul este foarte des folosit în prepararea prăjiturilor, dar poate fi înlocuit cu un alt ingredient. Așadar, dacă nu ai amoniac sau dacă nu îți place mirosul lui, poți apela și la alte soluții. Rezultatul va fi însă puțin diferit.
Cu ce se poate înlocui, de fapt, amoniacul alimentar la prăjituri
La începutul anilor 1800, înainte de inventarea prafului de copt și a bicarbonatului de sodiu, bicarbonatul de amoniu era principala sursă. Potrivit unora, bicarbonatul de amoniu, sau amoniacul, a fost făcut inițial din coarne de cerb.
Dacă nu ai amoniac alimentar sau nu îți place faptul că are un miros ciudat, înțepător, atunci îl poți înlocui cu alt ingredient. Cel mai folosit înlocuitor al amoniacului este bicarbonatul de sodiu.
Acesta trebuie stins în zeamă de lămâie sau în oțet, înainte de a fi folosit în prăjituri. Un alt aspect important este acela că vei folosi exact aceeași cantitate de bicarbonat de sodiu, cât ar fi trebuit să folosești amoniac.
În cazul în care nu ai nici bicarbonat de sodiu sau nu vrei să-l folosești în prăjituri, mai există o variantă de înlocuire. Este vorba despre praful de copt, acesta o sa te ajute să prepari prăjituri cu blaturi crescute, dar și moi, în același timp.
Ține însă cont că fiecare ingredient are rostul și proprietățile lui. Așadar, dacă apelezi la înlocuitor, nu te aștepta să obții aceleași rezultate. Cu bicarbonat de sodiu sau cu praf de copt nu o sa ai foile prăjiturilor la fel de fragede, ca atunci când utilizezi amoniacul.
Utilizări ale acestuia pe care probabil nu le știai
Amoniacul are foarte multe utilizări casnice, pe care puțini le cunosc. În primul rând redă strălucirea obiectelor din cristal. Astfel că, se adaugă câteva picături de amoniac în două căni de apă, apoi, cu o lavetă moale, aplică soluția pe obiectele din cristal. Clătește apoi vasele și sterge-le cu o cârpă moale și uscată. Ai să observi că paharele și vazele din cristal vor străluci din nou.
Dacă ți se întâmplă adesea ca mălaiul, făina și alte ingrediente să facă fluturi sau gărgărițe, ei bine, în cazul acesta trebuie să faci o soluție dintr-o jumătate de cană cu amioniac și 1 litru de apă, apoi speli sertarele și rafturile din cămară și dulapuri cu această soluție. Nu uita să lași sertarele și ușile deschise, pentru a se aerisi bine dulapurile.
De asemenea, curăță bijuteriile din aur și argint. Trebuie doar să torni într-un vas un pahar cu apă caldă și o jumătate de cană de amoniac, după care scufundă bijuteriile din aur sau argint în această soluție, timp de 15 minute. Apoi scoate bijuteriile, șterge-le cu o lavetă uscată și lasă-le să se usuce.
Te poate scăpa și de mucegai, folosind în 4 litri de apă următoarele ingrediente: 1 cană de aminiac, ¼ cană de bicarbonat de sodiu și ½ de oțet. Se înmoaie un burete în această soluție și se freacă bine zonele afectate de mucegai. Neapărat trebuie să folosești o mănușă de menaj pentru această operațiune. Astfel că, amoniacul alimentar este bun atât pentru prăjituri, cât și în treburile casnice.