Acordeonistul Culai Târșu, din Iași, este văzut în fiecare zi cântând pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, însă nimeni nu-i cunoaște drama vieții. Bărbatul în vârstă de 67 de ani este o adevărată legendă a muzicii lăutărești din Iași, după ce timp de 18 ani a încântat mii de ieșeni la ”Bolta Rece”. Astăzi cântă din plăcere și trăiește din pensia de 1.000 de lei
Legenda vie a Iașului, acordeonistul Culai Târșu a ajuns să cânte pe stradă pentru 10-20 de lei, după o carieră de succes într-una din cele mai faimoase cârciumi din Iași: ”Bolta Rece”. Ieșeanul a ajuns la vârsta de 67 de ani fără casă, doarme pe la prieteni, iar acum cântă doar din pasiune.
”În urmă cu mai bine de 20 de ani, mai exact în anul 2001, m-am angajat în cadrul formației de la «Bolta Rece». Eram o echipă de 5 cântăreți și țineam petreceri în fiecare seară, de joi și până luni. Au fost multe seri în care am câștigat chiar și câte 3.000 de lei. Le-am cântat multor persoane care acum sunt «oameni mari» ai Iașului. Ne dădeau bani frumoși. Timp de 18 ani am cântat la acest restaurant. A fost o experiență extrem de plăcută. În timp ce cântam aici, în paralel cântam și la clubul «CFR Iași». Ziua eram la «CFR», seara la cârciumă. Am cântat și la nunți, cumătrii, zile de naștere. Plecam prin țară la evenimente, dar am fost și în străinătate. Am mers în Elveția, Anglia și Franța. Acolo lumea știe să aprecieze altfel muzica, iar petrecerile erau deosebite”, a povestit Culai Târșu, acordeonist din Iași.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile trecute povestea lăutarului Clocoteală, din Iași.
Acordeonistul Culai Târșu, din Iași, a ajuns să cânte pe stradă
După o carieră de succes, acordeonistul ieșean a ajuns să cânte pe stradă, a rămas fără casă, după ce soția l-a părăsit în urmă cu 27 de ani. Acum doarme pe la cine apucă. Bărbatul cântă pe stradă din plăcere, dar și pentru a câștiga un ban, deoarece singurul său venit este pensia de 1.000 de lei.
”Am trei copii, 2 fete și 1 băiat, fata mare are 42 de ani, cealaltă-41, iar băiatul are 31 de ani. Eu încerc să îmi ajut copii cum pot, din veniturile pe care le am. De soție m-am despărțit în urmă cu 27 de ani. Nu îmi pare rău, e mai bine așa, chiar dacă din această cauză am rămas fără casă și dorm pe la prieteni de atâția ani și pe unde apuc. Cu toate acestea, îi multumesc lui Dumnezeu că nu sunt bolnav și îmi ajunge pensia de 1.000 de lei să mă pot întreține. Am ajuns să cânt pe stradă din plăcere, nu reușesc să fac decât 20 de lei, maximum, pe zi”, a completat Culai Târșu, acordeonist din Iași.
În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre un alt lăutar al Iașului.
Prima dată ieșeanul a cântat la vârsta de 4 ani
Bărbatul și-a descoperit talentul și pasiunea pentru acordeon și muzică la vârsta de 4 ani. Încă de atunci încânta ascultătorii cu melodii pe care le interpreta la acordeon.
”Am început să cânt la vârsta de 4 ani, după care am studiat la Școala Populară de Arte, unde l-am avut profesor pe domnul Alexandru Stahiescu. Am avut o viață tare frumoasă, aveam mulți bani. Nu am strâns nimic, tot ce câștigam dădeam copiilor să își ia tot ce își doresc. Îi ajut și acum cu ce pot, din puținul meu. Erau săptămâni în care plecam de acasă joi și mă întorceam marți. Făceam bani frumoși”, a încheiat acordefonistul ieșean.
la 67 de ani sa dai si tu cu ghebu Mihaela I…sau macar din buci !
daca ai baut tot ce-ai castigat, acuma ce mai vrei, dormi cum ti-ai asternut
Toyota alt destept; a baut pe banii tai ? ti’a cerut de mancare ? scrie mare si clar pentru toti moralistii pluii ca omul „canta de placere” !!!! vrei dai ,nu, treci mai departe ! n’o sa aveti nici macar in vis din ce a trait el .
… da …acest țigan borat …își face viața prin Dacia …acum vreo 3-4 ani a furat borseta cu acte + portofel …lui …nea’ SAMI ( D-ZEU SĂ.L ODIHNESCĂ ) …un țigan borat …