Secretele istoriei

Cum a profitat Ileana Pociovalisteanu, amanta ministrului Mihai Antonescu, de pe urma lui Brancusi

Publicat: 23 iul. 2014
3
La inceputul anilor ’50, Ileana l-a cunoscut pe Constantin Brancusi la Paris. Genialul sculptor a acceptat-o ca si amica pe femeie, mai ales ca amandoi erau gorjeni, si i-a primit deseori pe sotii Bulova in atelierul sau din capitala Frantei. Tot in acea perioada, Ileana si-a adjudecat la licitatie o opera de arta de-a lui Brancusi, “Muza”, pe care a cumparat-o cu un ordin de plata de 7.000 de dolari, pe numele sotului. 

Vezi si Constantin Brancusi despre opera sa 
Dupa moartea milionarului, surorile acestuia au refuzat sa-i restituie Ilenei “Muza”. Mai mult, au donat lucrarea Muzeului Guggenheim din New York. Ileana s-a judecat 11 ani, pana cand Curtea de Apel din New York a desemnat- o drept mostenitoarea legala a operei de arta, scrie libertatea.ro. 

Vezi si „Palma” primita de Constantin Brancusi de la academicienii cu greutate ai vremurilor  

Cu toate acestea, muzeul nu a restituit-o decat cu forta. In august 1971, Ileana, insotita de doi reprezentanti legali si de avocat, a intrat in Muzeul Guggenheim si a luat “Muza” din expozitie. Cinci ani mai tarziu, Ileana facea un profit fabulos, vanzand-o cu 800.000 de dolari unui colectionar.
Adauga un comentariu