Actualitate

Cum a reacționat Raed Arafat după numărul record de cazuri: „Singura soluție care rămâne pentru limitarea creșterii este respectarea regulilor!“

Publicat: 27 aug. 2020
Raed Arafat
Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a reacționat după numărul record de cazuri. Raed Arafat a declarat că respectarea regulilor minime de protecție este singura soluție pentru a controla situația în acest moment.

„Numărul de azi care se raportează la ora 13, este cel mai mare număr de până acum. Pentru restaurante eu ce am zis, este că în cazul în care se decide deschiderea lor, partea medicală stabilește condițiile în care ele vor funcționa. Astăzi va avea loc ședința în acest sens și acolo se vor stabili condițiile. Bineînțeles orice act pe care îl facem, că este vorba de școli, revenirea la locul de muncă, toate astea sunt riscuri care trebuie luate în considerare. Singura soluție care rămâne pentru limitarea creșterii este respectarea regulilor! Respectarea regulilor minime de protecție este singura soluție pentru a controla situația în acest moment, pe lângă măsurile pe care putem să le luăm pe zone, pe regiuni dacă apare ceva deosebit”, a declarat Raed Arafat.

Cum a reacționat Raed Arafat după numărul record de cazuri: „Respectați regulile la locul de muncă!“

Șeful DSU susține că recomandările pentru reducerea aglomerației rămân valabile iar la locul de muncă trebuie respectate regulile de prevenire.

„Nu sunt probe sau dovezi că cele mai multe infectări se întâmplă la locul de muncă, dar rămâne un loc important unde infectarea poate să aibă loc dacă lumea nu respectă regulile. Recomandările pentru reducerea aglomerației rămân valabile iar la locul de muncă insistența asupra regulilor, purtarea măștii în birourile în care sunt mai multe persoane este esențială. Portul măștii devine extrem de important, dezinfecția înainte să urci în lift, toate aceste lucruri sunt acțiuni mici cu un impact mare. Dacă am febră, nu merg la locul de muncă, toate astea sunt modalități care pot reduce riscul infestării”, precizează Raed Arafat.

Trebuie crescut numărul de testări

Raed Arafat face din nou apel pentru creșterea numărului de testări, pentru a câștiga lupta împotriva coronavirusului.

„Numărul testelor trebuie crescute iar când vor deveni disponibile testele rapide, asta va duce la o creșetere semnificativă a numărului de teste, sunt în curs de validare la nivel de Uniunea Europeană”, menționează șeful DSU.

Școlile, un real pericol de infectare

Raed Arafat crede că riscul de infectare există, dar nu se poate spune că în școli nu vor apărea infecții.

„Deschiderea fără riscuri nu există iar minimalizarea riscului este cea mai importantă. Colaborarea cu părinții este importantă, la anumite vârste va fi greu să contolezi situația. Riscul există, nu putem spune că în școli nu vor apărea infecții. Acest lucru va exista ca în alte țări, important este ca măsurile prevăzute să se aplice imediat când apar astfel de situații. Dacă apare un focar trebuie să se știe foarte exact pașii”, a mai spus Raed Arafat.

Până astăzi, 27 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 83.150 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

36.677 de pacienți au fost declarați vindecați și 10.130 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.504 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Adauga un comentariu