Prima pagină » Sanatate » Cum ar trebui să fie bătăile inimii la copii? Iată când ar trebui să te îngrijorezi

Cum ar trebui să fie bătăile inimii la copii? Iată când ar trebui să te îngrijorezi

06 iun. 2025, 10:16,
în Sanatate

Bătăile inimii la copii sunt un indicator esențial al sănătății sistemului cardiovascular și al stării generale a organismului.

Ritmul cardiac diferă în funcție de vârstă, activitate și emoții, iar în anumite cazuri, poate semnala prezența unor afecțiuni, de aceea, este important să cunoști intervalele normale.

Iată cum ar trebui să fie bătăile inimii la copii

Inima unui copil bate mai repede decât cea a unui adult, iar frecvența se schimbă odată cu vârsta. La naștere, bebelușii au o frecvență cardiacă de 120-160 de bătăi pe minut, iar în timpul plânsului sau al alăptării poate ajunge și la 180 bătăi pe minut.

Pe măsură ce copilul crește, ritmul scade treptat. Câteva valori normale în repaus ar fi de 100-160 bpm pentru nou-născuți, de 90-150 bpm pentru sugari, de 80-130 bpm la copii mici, de 80-120 bpm la preșcolari, de 70-110 bpm la școlari și de 60-100 bpm la adolescenți. Află și care sunt valorile normale de tensiune în sarcină.

Este important de menționat că valorile pot varia ușor în funcție de momentul zilei, de emoțiile copilului, de temperatură sau activitate. Spre exemplu, în timpul somnului, ritmul cardiac scade, iar în timpul jocului sau al unei sperieturi crește semnificativ.

În general, dacă ritmul devine rapid la normal după activitate, nu există motive de îngrijorare. Inima copiilor este extrem de adaptabilă și reacționează rapid la stimuli interni și externi. Modul de verificare a pulsului poate fi util părinților.

Se poate simți cu degetele la nivelul încheieturii, gâtului sau pieptului, iar numărul de bătăi pe minut poate fi cronometrat. Dacă există neclarități, medicul pediatru poate recomanda o monitorizare precisă cu un pulsoximetru sau un EKG.

Când devin un motiv de îngrijorare?

Există situații în care bătăile inimii pot semnala probleme de sănătate. Tahicardia, adică un ritm prea rapid sau bradicardia, adică un ritm prea lent, pot apărea ca simptome ale unor afecțiuni cardiace, infecții, dezechilibre electrolitice sau chiar ca reacții la anumite medicamente.

Tahicardia care persistă la repaus, adică peste 160 bpm la bebeluși sau peste 120 bpm la școlari poate fi cauzată de febră, deshidratare, anemie, hipertiroidism sau tulburări de conducere electrică a inimii. Dacă ritmul cardiac crescut este însoțit de respirație grea, paloare, oboseală excesivă sau transpirații reci, este necesar un control de urgență.

Bradicardia este normală la copiii sportivi, mai ales în repaus sau în timpul somnului. Însă dacă este asociată cu amețeli, leșin, somnolență excesivă sau dificultăți de respirație, poate indica probleme de ritm cardiac sau dezechilibre metabolice.

La unii copii pot apărea aritmii, adică bătăi neregulate ale inimii. Unele sunt inofensive, precum cea care apare în timpul respirației adânci și este normală, însă altele pot necesita tratament. O aritmie gravă poate fi observată ca o bătaie sărită sau o pauză prelungită între bătăi, iar în aceste cazuri este indicată o evaluare cardiologică.

Copiii cu boli congenitale de inimă, sindroame genetice sau istoric familial de probleme cardiace necesită o monitorizare atentă. Un test EKG sau ecocardiografie pot fi folosite pentru un diagnostic clar.

Bătăile inimii la copii oferă informații importante despre sănătatea generală, de aceea, este important ca părinții să fie atenți la semnele directe și indirecte ale unei probleme cardiace.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Staţiunea populară din Turcia care a ajuns pustie. Era inima petrecerilor vara, de ce au abandonat-o turiştii
observatornews.ro
Rezultate Bac 2025. Edu.ro afişează notele la probele scrise înainte de contestaţii
Playsport.ro
Testamentul politic al lui Ion Iliescu. Ce ar trebui să facă România acum: „Puterea nu...
Evz.ro
Când Soarele stă pe loc. Misterele celei mai lungi zile din an
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Când ai voie să întorci în intersecție, ce spune Codul Rutier din România. Puțini șoferi cunosc noile reguli
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BNR pune jar pe spaimele românilor. Anunţul zilnic care îţi scoate bani de pe card fără să ştii
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`