Dacă v-ați întrebat vreodată cum arată mușcătura de păianjen, trebuie să știți că fiecare individ are propriul său răspuns la mușcăturile de păianjen. Astfel că simptomele pot varia de la minore până la severe.
Păianjenii sunt, cel mai probabil, mult mai speriați de oameni decât sunt oamenii de ei. Spre deosebire de țânțari, care abia așteaptă să vă înțepe, păianjenii nu vă consideră hrană. Ei își doresc doar să păstreze distanța. Însă, în cazul în care se simt amenințați, atacă fără să stea pe gânduri. De aceea, este bine să știți cum să vă protejați și cum să acționați, dacă sunteți mușcați de o astfel de vietate.
Cum arată mușcătura de păianjen: Identificare și simptome
De cele mai multe ori este dificil să știți dacă mușcătura a venit de la un păianjen sau de la o insectă. Potrivit lui Jody Green, un entomolog de la Universitatea din Nebraska, Lincoln, nu toate reacțiile cutanate sunt mușcături de la un artropod. Astfel că, nu puteți identifica 100% ceea ce v-a mușcat doar pe baza unei leziuni de pe piele. Green a mai adăugat că „există atât de multe alte motive pentru leziuni ale pielii, în afară de păianjeni”.
De precizat este că mușcătura de păianjen este diferită la fiecare individ în parte. Copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și cei cu sistemul imunitar slab ar putea avea reacții mai severe. Iată care pot fi simptomele mâncărime sau erupții cutanate, durere care radiază de la locul mușcăturii, dureri musculare sau crampe, piele roșiatică sau purpurie, transpirație crescută, respirație dificilă, durere de cap, greață și vărsături, febră, frisoane
anxietate sau neliniște, tensiune arterială crescută.
Totodată, unele persoane pot prezenta șoc anafilactic, o reacție alergică la venin. Simptomele cuprind erupții cutanate, urticarie, mâncărime intensă, umflare și roșeață, umflarea bruscă a buzelor, a ochilor, a limbii sau a gâtului, crampe stomacale, respirație cu probleme sau respirație șuierătoare sau pierderea cunoștinței.
Înțepătura de păianjen veninos. Iată care sunt cele mai periculoase specii
Sebastian Alejandro Echeverri, doctor, care se ocupă de studiul păianjenilor la ”Universitatea din Pittsburgh” spune că toate speciile de păianjeni au venin. Acel venin a evoluat, pentru a-i ajuta pe păianjeni să mănânce alte viețuitoare, precum: țânțari, muște, molii, gândaci și alți păianjeni. De asemenea, păianjenii mai mari pot mânca șopârle și chiar broaște. „Corpurile noastre sunt mult mai mari și sunt construite atât de diferit de insectele și celelalte animale pe care păianjenii le mănâncă, fapt pentru care marea majoritate a veninului de păianjeni nu funcționează pentru noi”, a adăugat Echeverri .
Cu toate acestea, există două specii extrem de veninoase: văduva neagră și reclusa maro. Veninul văduvei negre are în componență o neurotoxină, care poate crea dureri în zona mușcăturii și care se răspândesc către piept, abdomen sau întregul corp. Moartea apare, însă, la mai puțin de un procent din mușcăturile de văduvă neagră. Veninul reclusei maro poate distruge pielea, provocând o leziune severă, care necesită asistență medicală. În acest caz, moartea este rară și raportată mai ales la copii.
Tratament pentru ciupitura de păianjen
În general, toate mușcăturile de păianjen sunt tratate la fel. Pentru început, trebuie să curățați mușcătura ușor cu săpun și apă caldă. Aplicați apoi un unguent hidratant pe pielea umedă și păstrați zona acoperită cu un bandaj adeziv, dacă aveți la îndemână. Dacă aveți dureri, puteși lua acetaminofen sau ibuprofen, atât timp cât nu este contraindicat. Dacaă aveți mâncărimi aplicați gheață sau 1% cremă cu hidrocortizon.
În cazul în care aceste sfaturi nu ajută la ameliorarea mușcăturii, apelați la un medic.