Actualitate

Mușcătura sau înțepătura de păianjen trebuie tratată cu maximă atenție. Cum ne dăm seama de la ce insectă provine

Publicat: 20 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mușcătura sau înțepătura de păianjen trebuie tratată cu maximă atenție. Cum ne dăm seama de la ce insectă provine
Mușcăturile de păianjen nu sunt frecvente, ci apar doar atunci când arahnida se simte amenințată

Mușcătura sau înțepătura de păianjen reprezintă unul dintre inconvenientele cu care ne confruntăm odată cu venirea sezonului cald. Odată ce totul revine la viață, una dintre probleme o reprezintă apariția insectelor, printre care și păianjenii. Din fericire, în România întâlnim doar trei specii veninoase de păianjeni, dintr-un total de peste 970 cunoscute. Totuși, e bine să punem răul în față pentru a nu ne confrunta cu un astfel de pericol. Însă în cazul în care ne confruntăm cu o mușcătură de aranidă trebuie să luăm anumite măsuri pentru a nu ajunge într-o situație gravă.

Atunci când sezonul cald își intră pe deplin în drepturi, se înmulțesc și ieșirile la iarbă verde. Și într-adevăr, ce poate fi mai plăcut decât să petreci câteva ore în mijlocul naturii, departe de aglomerația sufocantă a orașului. Răcoarea, aerul curat și liniștea sunt doar câteva dintre avantajele unei astfel de ieșiri. Numai că toate acestea vin și cu anumite inconveniente, cele mai supărătoare fiind insectele. Chiar dacă cele mai multe înțepături de insecte sunt inofensive, în unele cazuri ele pot cauza reacții alergice severe sau chiar pot transmite anumite boli. Dintre insectele care înțeapa sau mușcă amintim țânțarii, căpușele, viespile, albinele, puricii, ploșnițele și nu în ultimul rând păianjenii.

Cum deosebim mușcătura sau înțepătura de păianjen

Așadar, după cum aminteam, din cele aproape 1000 de specii de păianjen din țara noastră, doar trei sunt periculoase. Acestea sunt văduva neagră, tarantula românească şi păianjenul de casă. Iar dacă aveți ghinionul să fiți mușcat de o asemenea arahnidă este bine să știți cum trebuie procedat. Evident, mușcăturile de păianjen nu sunt frecvente, ci apar doar atunci când arahnida se simte amenințată.

Într-o astfel de situație, este bine să recunoaștem o astfel de mușcătură sau înțepătură. Mai trebuie spus că, în funcție de specia care a cauzat-o, fiecare mușcătură de păianjen poate provoca reacții diferite. Deci, înțepătura de păianjen poate cauza în majoritatea situațiilor o mică inflamație roșie. Totuși, în cazuri grave, ea se prezintă sub forma unei leziuni cutanate, semănând foarte bine cu un hematom. Cum cea mai mare parte a mușcăturilor provin de la păianjeni comuni, ele nu au consecințe periculoase pentru sănătate.

Simptome și tratament pentru mușcăturile de păianjen

În funcție de specia de păianjen, mușcătura poate fi periculoasă pentru persoanele care sunt alergice la venin. În astfel de situații, poate apărea șocul anafilactic. Însă, în general, simptomele constau în tumefierea zonei afectate, însoțite de dureri locale și chiar abdominale. De asemenea, se constată alterarea stării generale de sănătate și instalarea somnolenței dar și o ușoară dispnee. Toate aceste simptome se pot resimți mai acut la copiii, bătrânii și la persoanele bolnave.

Într-o astfel de situație, în primul rând trebuie să identifici tipul de păianjen care te-a mușcat după care se trece la tratarea mușcăturii. Se curăță apoi zona afectată cu apă, săpun și se folosesc cuburi de gheață pentru a diminua senzația de durere. Se aplică un bandaj și trebuie avut grijă ca inflamația să nu evolueze. De asemenea, este indicat să iei o aspirină sau un paracetamol o dată la șase ore, iar dacă simptomele se agravează trebuie să apelezi de urgență la un medic. Așadar, mușcătura sau înțepătura de păianjen trebuie tratată cu maximă atenție, însă cel mai bine este să o previi…

Adauga un comentariu