Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte picioare are un păianjen: Informația pe care o știe toată lumea

Câte picioare are un păianjen: Informația pe care o știe toată lumea

31 aug. 2021, 11:00,
în Stiri si curiozitati

Păianjenii fac parte din ordinul Araneae, cel mai numeros ordin de arahnide. Numărul speciilor descrise depășesc 40 000. Multă lume nu știe câte picioare are un păianjen, dar răspunsul este unul extrem de simplu.

În prezent, păianjenii sunt întâlniți pe toate continentele, cu excepția Antarctidei. Lor le place să trăiască în regiunile tropicale, păduri, peșteri, în regiunile alpine, de stepă, localitățile umane, chiar și în bazinele acvatic (familia Cybaeidae). Ceea ce îi deosebește de alte animale este abilitatea de a construi plasă de mătase. Dimensiunile păianjenilor sunt diverse: cel mai mic este Patu digua de 0,37 mm, iar cel mai mare – Theraphosa blondi – 90 mm, inclusiv picioarele – 250 mm.

Câte picioare are un păianjen: Răspunsul este ușor

Un păianjen are opt picioare articulate (patru pe o parte și patru pe cealaltă), chelicere, pedialpi, aripile și antenele lipsesc. Prima pereche de picioare imită antenele, iar cu ultimele două perechi țese pânza. Toți păianjenii au capacitatea de a produce pânză.

De asemenea, păianjenii au numeroase trăsături, care îi disting de alte arahnide. Toți păianjenii sunt capabili să producă mătase de diferite tipuri, pe care o utilizează pentru vânat. Chelicerele celor mai multor specii conțin glande veninoase, iar veninul elaborat de ele este injectat în pradă sau inamic.

Pedipalpii masculilor au rolul de a transfera sperma la femele în timpul împerecherii. Multe specii de păianjeni prezintă dimorfism sexual, care se caracterizează prin deosebirile de dimensiuni. Cuticula învelește corpul păianjenilor, având rol de exoschelet, protejându-l, în acest fel, de deshidratare.

Curiozități despre păianjeni

Unii păianjeni masculi vor doar să fie mâncați. De exemplu, văduvele negre sunt cunoscute pentru canibalizarea colegilor lor, dar acest lucru nu se întâmplă tot timpul. Excepție pare să facă văduva roșie, unde masculul preia puterea, mâncând-o.

De asemenea, păianjenii pot vedea ceea ce noi nu putem. Există anumite specii de păianjeni, în special cei săritori, care pot vedea spectre pe care oamenii nu pot. Unii dintre ei sunt capabili să vadă atât lumina UVA, cât și pe cea UVB.

Păianjen săritor din familia Salticidae

Păianjenilor le place munca în echipă. Chiar dacă sunt solitari, unele specii de păianjeni formează comunități, care construiesc pânze mari, comunale. Coloniile cuprind mii de indivizi, care lucrează împreună, pentru a prinde prada în pânza lor și pentru a-și împărți hrana.

Există câteva moduri ingenioase pe care păianjenii le folosesc pentru a captura prada. De exemplu, păianjenul cu față de ogru țese o plasă între picioarele sale din față și apoi o atârnă deasupra locurilor pe unde trece prada.

Pentru greutatea pe care o au, păianjenii sunt adevărați supereroi. Pânza lor este mai puternică și mai dură decât oțelul.

Interesant de precizat este că furnicile pot fi păianjeni deghizați. În lume, există peste 100 de specii de păianjeni, care imită furnicile. Majoritatea fac acest lucru pentru a se sustrage prădătorilor, dar câțiva aleg să se degizeze pentru a putea prinde furnici.

 

Păianjenii au numai trei tipuri de pigmenți: ommochrom, bilină și guanină. La unele specii, cuticula se realizează prin compresare. Astfel, aceasta devine maro, brună sau cafenie. Bilinile dau o nuanță verde (Micrommata virescens). Guanina este responsabilă de culoarea albă (Păianjenul cu cruce). Culoarea păianjenilor este redată și de refracția sau reflecția luminii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`