Prima pagină » Actualitate » Cum arată porcul de 500 de kilograme sacrificat în Alba: Are numai carne și puțină slănină

Cum arată porcul de 500 de kilograme sacrificat în Alba: Are numai carne și puțină slănină

20 dec. 2024, 13:35,
Redacția BZI în Actualitate

Porcul de 500 de kilograme sacrificat într-un sat din Alba a scris istorie în rândul locuitorilor. Făcând parte din rasa Marele Alb, porcul este unul crescut pentru carne, având puțină slănină.

A fost un eveniment la care au participat numeroși localnici care s-au arătat surprinși de dimensiunile porcului. Totuși, porcul românesc este mai mic decât cel mai mare exemplar din lume crescut în Taiwan și care cântărea nu mai puțin de 961 de kilograme.

Cum arată porcul de 500 de kilograme sacrificat în Alba

Porcul de 500 de kilograme sacrificat în Alba poate fi înscris cu ușurință într-un top internațional. Rasa este de carne și are puțină slănină. Într-un sat din județul Alba, gospodarii au avut un motiv de mândrie în acest an, după ce au sacrificat cel mai mare porc din istoria locului. Acest exemplar impresionant a fost crescut în Taiwan și a atins greutatea de 961 de kilograme, la vârsta de 18 luni. Deși acest porc a impresionat prin dimensiunile sale, România are deja propria sa competiție anuală de porci mari, un eveniment așteptat de toți cei care respectă tradițiile de Ignat.

Vineri, 22 decembrie, este marcată oficial sărbătoarea Ignatului, o zi tradițională în care românii sacrifică porcul pentru Crăciun. Totuși, în multe gospodării din Banatul Montan, sacrificiul începe cu câteva zile mai devreme, astfel încât carnea să fie pregătită și afumată în timp util, pentru a da un gust special preparatelor tradiționale. În satul Padina, familia Marișescu a păstrat ritualul cu mare atenție la detalii: porcul a fost sacrificat și pregătit în stilul tradițional, iar carnea a fost porționată pentru pomana porcului.

De-a lungul acestui proces, gospodinele au respectat fiecare pas al tradiției, iar o femeie din sat a explicat cu umor: „Tămâi porcul, dacă l-a înjurat cineva”. După ce carnea a fost pregătită, aceasta a fost pusă la afumat, iar pomana porcului s-a încheiat cu un pahar de răchie fiartă cu zahăr caramelizat, o băutură tradițională ce completează mesele de sărbătoare, potrivit romaniatv.ro.

Decebal, porcul de ”doar” 423 de kilograme a fost sacrificat Ardeal

Într-o gospodărie din Cugir, județul Alba, a fost sacrificat un porc impresionant, pe care proprietarul l-a numit simbolic Decebal. Acesta a fost crescut timp de doi ani și jumătate, ajungând la o greutate impresionantă de 423 de kilograme. Înainte de sacrificare, fermierul Viorel Petrescu a organizat un concurs pe rețelele de socializare, în care oamenii erau invitați să ghicească greutatea porcului. Cei care se apropiau cel mai mult de cifra corectă urmau să primească premii constând în vin și cârnați din carnea animalului sacrificat. Concursul a stârnit un val de entuziasm în rândul localnicilor.

La data de 1 decembrie 2023, de Ziua Națională, Decebal a fost cântărit și sacrificat, iar greutatea acestuia a fost confirmată la 423 de kilograme. Porcul avea o lungime de 2 metri și o circumferință a pieptului de peste 1,5 metri, devenind astfel un adevărat record local. Un alt record de greutate în domeniul porcilor mari a fost realizat de Ștefan Dobre, un inginer agronom din Craiova. Acesta a sacrificat un porc uriaș numit Marcel, care cântărea peste 700 de kilograme. Marcel a fost crescut în gospodăria lui Dobre, fiind hrănit cu cereale din propria fermă. „Medicii veterinari au estimat că Marcel cântărește aproximativ 714 kilograme, iar măsurătorile arată că are 220 de centimetri la piept și 210 centimetri lungime. Este un gigant și sunt foarte mândru de el”, a declarat Ștefan Dobre.

Dobre își pune acum un nou obiectiv: „Mă pregătesc pentru anul viitor să am un porc de o tonă”, visând să depășească recordul personal cu un exemplar și mai mare.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025