Titlurile zilei

Cum arătau cartierele din Iași în urmă cu 70 de ani! Acum, sunt sufocate de dezvoltatorii imobiliari. Imagini spectaculoase din perioada ceaușistă – FOTO

Publicat: 19 mai 2021
Imagini cu imobile și străzi din municipiul Iași în perioada 1960-1981
O serie de imagini din Iași au apărut în unele colecții, periodicele vremii arătând cum au fost edificate cartiere întregi din oraș. Acestea au apărut în anii regimului comunist

O serie de imagini de colecție cu orașul Iași în perioada regimului comunist au ieșit recent la iveală. Imaginile prezintă dezvoltarea zonelor din Iași în perioada 1960-1981, precum și apariția cartierelor și a fabricilor care au funcționat în perioada regimului comunist

Fabrica de mătase din oraș, construită în 1967, lucrări la spitalul de pediatrie și la căminele din Tudor Vladimirescu din 1969, dar și liceele industriale ridicate în zona Socola în 1970, toate acestea apar într-un document inedit despre municipiul Iași și alte localități din județ în anii regimului comunist. Într-o colecție despre orașul Iași și alte localități din județ, apărută în periodicele vremii, se prezintă instantanee inedite despre construcțiile ridicate în aceste localități în perioada 1960-1981.

Imagini de colecție cu cele mai importante clădiri din Iași

În documente apar, printre altele, Țesătoria de mătase „Victoria” din zona industrială, imagine făcută în anul 1970. În același document apar și imagini cu Centrala Electrică de Termoficare. Tot în aceeași perioadă apar și căminele studențești din zona Tudor Vladimirescu. Primele cămine construite au fost T1-2 și T3-4, acestea fiind date pentru cazare în anul 1969. Ultimele cămine construite au fost T18 și T19, acestea fiind finalizate în anul 1982. De altfel, sistematizarea din anii regimului comunist a inclus și căminele studențești, dar și alte noi cartiere din Iașul acelor vremuri.

Primele reacții după construirea cartierului Alexandru cel Bun. Blocul M10 de pe strada Mușatini, prima construcție din cartier

Un articol din anul 1971 evidenția viața primilor locuitori ai noului cartier Alexandru cel Bun. Au fost date apartamentele din blocul M10, construcție din strada Mușatini.

„Sunt numai câteva luni de când în șesul Bahluiului s-a inaugurat oficial șantierul celui mai tânăr cartier – Alexandru cel Bun – din municipiul Iași. Duminică, 5 septembrie a.c. a avut loc un eveniment deosebit. Primii locuitori ai celui mai tânăr cartier și-au primit cheile de la apartamente. În prezența tovarășului Viorel Tiron, prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Municipal Iași, și a altor persoane oficiale, inginerul Mircea Dumitrașcu, directorul trustului de construcții, a înmânat cheile locatarilor”, se arată în presa vremii.

În Alexandru cel Bun au primit apartamente muncitori de la Uzina de fibre sintetice, Uzina metalurgică, Regionala CFR Iași, Uzina de prelucrare a materialelor plastice, Fabrica de Tricotaje „Moldova”, de la fabrica Țesătura, de la Nicolina. În total, în blocul M10 au primit apartamente 80 de persoane.

Imagini cu cele mai impunătoare clădiri ridicate de comuniști

O altă imagine din 1967 îi prezenta pe muncitorii de la Fabrica Terom ieșind de pe poarta întreprinderii. Tot în anul 1967 a fost finalizată și construcția Hotelului „Unirea” din Iași, după cum demonstrează o imagine apărută în presa vremii. În 1969 a fost dată în folosință și clădirea care adăpostea „Salvarea”, actualul sediu al Serviciului Județean de Ambulanță Iași.
Dacă în urmă cu 40 sau 60 de ani noile clădiri primeau sute de muncitori, în ultimii ani acestea au devenit o adevărată ruină. Este și cazul fostului Combinat de Utilaj Greu din Iași. Colosul industrial ridicat în anii ’70 a falimentat și a ajuns să fie vândut bucată cu bucată. Fostul combinat nu a fost singurul ansamblu industrial al Iașului construit în comunism și care a ajuns să dispară încetul cu încetul pentru a face loc unor noi cartiere în ultimii ani.

Vezi AICI  imagini cu Iașul în periodicele aparute între 1960-1981

Comentarii
 • Nu vad nici o „imagine spectaculoasa”, doar faguri si fabrici sinistre, menite sa distruga spiritul omului si sa umfle glorios partidul. Imi pare rau pentru nostalgiile si frustrarile saptamanale ale domnului redactor Vlad Rotaru… 🙁

 • Raluca…neam de neamul tau, de la Glodeni încoace, n-a trăit într-un așa oraș mare și frumos, dezvoltat economic, cum era Iașul în vremurile alea…Cît au construit ăia in 25 de ani, au distrus în 30 de ani mîrlanii care au invadat orașul… ”Dezvoltatori” (hoți) de la curu oii, și ”oameni de afaceri” ciorditori în Germania, în anii 90.

 • Ar fi vrut mă-ta cu tac-tu să lucreze și ei în fabricile alea ”sinistre” și ”comuniste”… Da nu știau să meargă cu trenul până la Iași…nici buletin nu aveau, îi scria popa pe răboj.

 • A facut treaba domnul primar Mihai Chirica, se vede ca lucreaza in primaria Iasi din 2008, adica 13 ani, suficient pentru 5 vile si 2 dosare penale, un post de conducere in PSD si acum la PNL IASI, traiasca Klaus Iohannis si Florin Citu pentru ca ne pastreaza astfel de conducatori.

 • Dati si o poza de cum arata bul.Independentei acum 70 de ani.
  As vrea sa vad si Policlinica mare acum 70 de ani.
  M-ar bucura si blocurile din Tudor acum 70 de ani.
  Da, da, ar fi spectaculoase imaginile si de la CUG acu 70 de ani.
  Frumos reportaj.

 • @Raluca in anii 70 se construiau bulevarde cu 4 benzi desi existau doar cateva sute de automobile, iar acum se fac cartiere intregi cu strazi de 7m latime, ca asa prevede minimul legal.

 • In anii aceia orasul era inchis. Toate orasele erau. Ghiolbani din boston, din vegaslui, veneau aici in excursie pe la muzee, la teatru. Nu primeai buletin de Iasi decat foarte greu, prin casatorie. Nu vedeai gunoi pe strazi, bostonieni lasand coji de seminte in urma sau vegasluieni pisati pe ei beti prin tufe.
  Nici picior de userist, iar studentii din provincie, acceptati in Iasi, erau harnici, disciplinati, fara fonfeuri.
  Cluburi ? Zero. La biblioteca.
  Azi avem acelasi oras frumos, cladiri noi si frumoase, dar din pacate la invadatorii bostonieni (etc) s-au adaugat si rusoii. Combinatia este dezastruoasa.

 • Nu cred ca trebuie sa numim constructiile comuniste. Bordeiele de demult cum ar fi fost? Ar fi interesant sa vedem ce era inainte de a se construi, pe acele locuri.Atunci iti vei da seama,daca s-a facut bine sau nu.

 • Este clar pentru oricine ca acum se construieste mai prost si mai inghesuit decat pe vremea lui Ceasca. Atunci exista o gandire de ansamblu. Cartierele noi aveau spatii verzi, locuri de joaca, magazine, scoli. Acum … vine omul din Bucium pana in Copou ca sa se plimbe si el, duminica, intr-un parc.

 • Bai ghiolbani ratați, oricine are dreptul la o parere, dar voi, comunisti infecți, n-aveti de unde sa stiti asta, puțitorilor. Comunismul a căzut acum 31 de ani, adaptati-va, jegosilor, gasiti-va de lucru, nu mai stati cu mâna întinsă după ce furați voi pe vremea aia. Din cauza unora cu chilotii murdari ca voi, care fac economie la apă și votează pomeni electorale, stam pe loc, ghiolbani cu scoarță de jeg.

 • Cornelica, ia povestește tu cum veneai tu acasa de la fabrica, unde nu lucrai nici un cacat dar profitai ca nu te dădeau afară, te duceau tu în fața blocului la o tabla cu ceilalți ratați, veneai în casă beat și o luai la pumni pe nevasta-ta ca n-a facut nimic de crapare. Ar fi facut dar nu se găsea nimic în magazine și nici tu, putoareo, nu te sculai dimineața sa stai la cozi. După asta, te izbeai pe patul din bucătărie ta igrasioasa și dormeai ca porcul îmbarcat cu aceleași haine de o lună. N-aveai apa decât câteva ore, dar nu te deranja ca puti a hoit. Plozii tai și acum te urăsc și așteaptă să crapi că sa vândă apartamentul degradat primit de la Ceașcă.

 • Unii dau dovada ca si astazi sunt needucati,chiar daca vor sa dea alta impresie.Lipsa de educatie exista indiferent de sistem si de pregatire,fie ca esti intelectual,muncitor,taran.
  Cateodata se afla si la cei cu multa carte,sau se afla la conducere,indiferent de nivel,ceea ce este cu mult mai rau.Exemple;Iohanis aruncand paltonul pe capota masinii,fiind in vizita la Paris,sau tot el sezand pe Masa Tacerii.Basescu dand un cap in gura unui ziarist,sau o palma unui copil,sau numind o ziarista tiganca imputita,etc.

 • @cornel…Lol…ești simpatic, ai imaginație..pentru unul făcut pe faianța budei, din greșeală..:))) Aia e povestea familiei tale, ce îndrugi tu acolo..? Așa ai apărut tu probabil, in peisajul ăla idilic…:)))

 • Spre surprinderea mea multi nolstalgici duc dorul vremurilor comuniste,probabil multi nici n-au trait vremurile ale,eu personal ma saturasem sa stau pe la cozi sau sa ai 1/2 litru de ulei pe luna,supermarketuri vedeam in filme occidentale si alea pe casete nu la tv ca-n 2 ore nu-l vedeai decat pe tatucu’,da ce sa-i faci lumea uita cand mergeau la fabricile din zona industriala ciorchine si pe tampoane,cand curentul era cu portia iar caloriferele nu-ti ofereau mai mult de 18 grade in cutiile de beton numite apartament.Acum lumea sta la casa pe dealuri au masini,daca fiumiu s-ar intoarce in acele vremuri cred ca ar fugi din tara cum fug sirienii!

 • @Anomin, nu mai spun de conditiile mizerabile in care lucrau aia din fabrica, de bezna de pe strazi si din casa, dupa ce prin anii 80 zilnic se lua lumina cite doua ore seara, fara apa calda, caldura iarna de crapai de frig. Se bateau uneori pe la cpzi ca animalele. Bine ca dau din gura nenorocitii astia care stau calare pe net dar regreta ei timpurile in care lumea era culta si citea toata ziua.

 • Ca sa poti spune ceva despre vremurile lui Ceasca, trebuie sa le fi trait. Si trebuie sa fi trait nu numai anii ’80, ci si anii ’70, pentru ca si atunci era Ceasca.
  Au fost si bune si rele. Ca si acum. Nu detaliez.
  Cel mai bun lucru pe vremea lui Ceasca, ma refer la anii ’80, era ca aveai o speranta ca lucrurile se vor indrepta. Pentru ca oamenii erau de calitate, erau oameni cititi. Aveai cu cine.
  Cel mai rau lucru astazi este ca nu ai nici o speranta ca lucrurile vor merge mai bine. Nu mai ai nicio speranta pentru ca nu ai in cine sa-ti pui speranta. Imensa majoritate nu a mai deschis o carte de cand a terminat scoala. Televizor, terasa, mall – atat stiu. Schimbarea se vede si in industria mobilei. Cum arata biblioteca astazi? Un loc generos pentru un tv urias, plus 2 – 3 rafturi mici, cat sa pui manualele si caietele unui scolar.

 • Panait Istrati,dactilografiata-Spovedanie pentru invinsi-1980- Voi știți cum arata o carte cu coperți? Fără șeptari,decari,asi,popi,dameetc..?

 • Eu le-am trait pana la 15 ani si pot spune ca pana si atunci simteam nenorocita de FRICA a parintilor mei. Frica de a gandi, de a avea o opinie la locul de munca, de a fi revoltat ca nu exista mancare in magazine sau ca nu e nenorocitul ala de curent exact cand iti trebuie sau de apa calda, frica, resemnarea dureroasa pe care o simteau parintii atunci cand se uitau in ochii copiilor. Pe care un abrutizat fara aspiratii chiar nu are cum sa le simta. In general, majoritatea celor care mai aveti un dram de minte in cap sper sa fie de acord ca cei nostalgici erau cumva legati prin cordon ombilical cu botul la curul basinos al vreunui analfabet brutal ajuns in nomenclatura.

Adauga un comentariu