Actualitate

Cum poti cultiva afine acasa, pe balcon sau in gradina. E mai simplu decat ti-ai fi imaginat

Publicat: 13 mart. 2020

Cum poţi cultiva afine acasă. Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Aceste fructe gustoase pot fi mâncate în starea lor naturală, dar și ca adaos în multe feluri de mâncare. Totodată, sunt ingredientul de bază al renumitei şi delicioasei afinate.

Ce putem face însă ca să nu trebuiască să mai mergem zilnic la piaţă sau la magazin pentru a le cumpăra? Ei bine, îţi propunem să le plantezi tu în ghiveci, astfel încât să le ai mereu la dispoziţie.

Cum poţi cultiva afine acasă

În primul rând trebuie să alegi varietatea potrivită. Astfel, pentru a nu da greş, este recomandat să alegi din trei recolte diferite. De asemenea, trebuie să ştii că ghiveciul în care vei planta afinele trebuie să fie destul de mare (50-80 de litri).

Pentru ca arbustul să rodească, trebui să fie expus la soare minimum 6 ore zi. Aşadar, trebuie să ţii cont şi să fii atent la locul în care va fi poziţionat ghiveciul. Nu în ultimul rând, locul în care vrei să plasezi ghiveciul să fie în apropierea unei surse de apă.

Despre plantare

Cel mai bun pământ pe care poţi să îl alegi pentru afine este cel obişnuit pentru flori. Deasupra trebuie să adaugi încă un strat gros de pământ acid, cu un pH situat între 4,5-5,5, afânat şi bine drenat. Solul poate fi amestecat şi cu turba şi rumeguş, pentru un spor de creştere şi întreţinere mai bun.

Perioada ideală de plantare este toamna sau primăvara. Dacă totuşi optezi pentru un alt anotimp, exclude perioadele în care solul din exterior este îngheţat.

Foarte important! După plantare, afinii trebuie udați imediat. De asemenea, pentru a asigura o creştere viguroasă, trebuie tăiate un sfert dintre crengile deja formate.

Cum poţi cultiva afine acasă. Îngrijirea arbustului

Ghivecele cu afini trebuie îngrijite şi au nevoie să fie udate. Însă e bine de ştiut că rădăcinile nu se duc prea mult în pământ. Așadar, aveți grijă ca la suprafaţă să nu fie mereu umezeala. Astfel pot apărea boli şi mucegaiuri. Se recomandă tăierea ramurilor mai închise la culoare, dar şi cele mai groase, din interiorul coroanei.

Fertilizarea solului

Dozele noi de îngrăşământ se pun doar în perioada de primăvară. Pentru ca solul să îşi menţină aciditatea, te poţi folosi de pliculeţe de ceai uzate sau zat de cafea. Acestea se adaugă deasupra ghiveciului, la suprafaţă, o dată sau de două ori pe lună.loading...

Adauga un comentariu