Prima pagină » Culinar » Cum prepari pâinea fără frământare? Trucuri din bucătăria bunicii

Cum prepari pâinea fără frământare? Trucuri din bucătăria bunicii

01 mai 2023, 14:06,
în Culinar

Ești curioasă să afli cum se prepară pâinea fără frământare? Ei bine, ai nimerit cum nu se poate mai bine! În rândurile următoare, ți-am pregătit cea mai simplă rețetă de pâine, pe care o vei folosi iar și iar, pentru a-ți uimi membrii familiei sau invitații.

Pâinea fără frământare este numită adesea pâinea leneșului. Aceasta se coace la cuptor, într-o oală cu capac și iese extrem de pufoasă la interior, dar crocantă la exterior. Tot ce trebuie să faci este să amesteci foarte puțin ingredientele cu ajutorul unei linguri de lemn, după care să o lași la dospit aproximativ două ore. Rezultatul te va uimi și nu vei mai cumpăra pâine niciodată, ci o vei prepara acasă iar și iar.

Spor la gătit!

Cum prepari pâinea fără frământare? Iată de ce ingrediente ai nevoie

Pentru cea mai reușită pâine din câte ai încercat vreodată, ai nevoie de: 500 de grame de făină, 400 de mililitri de apă, sare după gust, 4 grame de drojdie uscată și 4 linguri de ulei de măsline.

Primul pas este să iei un bol încăpător și să dai făina prin sită. Adaugă apoi sarea, drojdia uscată și apa caldă, după care amestecă totul bine cu o lingură din lemn. Obții, astfel, un aluat moale și lipicios, peste care torni puțin ulei de măsline. Acesta se adaugă atât pe marginea bolului, cât și în jurul aluatului. Peste bol pune un prosop curat de bucătărie și lasă-l la loc cald timp de o oră.

După ce a trecut timpul menționat, unge o mână cu puțin ulei, ia marginile aluatului și pune-le pe mijloc. Îți dai seama că drojdia a acționat în momentul în care aluatul nu este deloc crescut, dar are câteva bule. Mai lasă-l, apoi, două ore la dospit și împăturește aluatul din oră în oră cu mâna unsă de ulei. Vei observa că aluatul crește din ce în ce mai mult de fiecare dată.

După ce ai împăturit aluatul a treia oară, scoate-l pe blatul de lucru, pe care ai presărat în prealabil făină. Dă formă aluatului, după care pune-l într-o oală de fontă, unsă cu ulei de măsline. Lasă-l o oră la dospit, apoi bagă pâinea la cuptor la 180 de grade pentru jumătate de oră. Când timpul s-a scurs, ia capacul de pe oală și mai lasă pâinea la cuptor pentru încă un sfert de oră. Când au trecut și cele 15 minute, lasă pâinea să se răcească în oală, pune-o într-un prosop de bucătărie, după care mut-o într-o pungă. Se păstrează foarte bine pentru 3-4 zile, la temperatura camerei.

Poftă bună!

Sfaturi pentru o pâine fără frământare pufoasă

Pentru că nu ne place să lăsăm aluatul cu drojdie să stea peste noapte (sau 12 ore, dupa cum spun majoritatea rețetelor), am încercat această variantă, de a lăsa aluatul la dospit doar câteva ore. Drojdia care stă în aluat atât de mult timp, lasa un iz pronunțat, fermentat.

Astfel că, pentru a scăpa de gustul pronunțat de drojdie, încearcă să nu lași mult timp aluatul la dospit și prepară o pâine fără fără frământare în doar câteva ore.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ieșeanul Narcis Dulgheriu este autorul unuia dintre cele mai bune cocktailuri din lume! Iată care este combinația cu care i-a impresionat pe jurați
02:00
FOTO Ieșeanul Narcis Dulgheriu este autorul unuia dintre cele mai bune cocktailuri din lume! Iată care este combinația cu care i-a impresionat pe jurați
ApaVital plătește 662.000 de euro pentru remedierea avariilor din 9 comune din zona metropolitană Iași
02:00
ApaVital plătește 662.000 de euro pentru remedierea avariilor din 9 comune din zona metropolitană Iași
Popa rupe stilul cu furăciunile de la enoriași
02:00
Popa rupe stilul cu furăciunile de la enoriași
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu