Stiri medicale

Cum putem interveni asupra bioritmului

Publicat: 09 oct. 2019
59 Vizite 0 Comentarii

Toate organismele vii sunt guvernate de bioritmuri. Un somn normal, odihnitor, este asigurat, printre altele, de un ritm normal somn-veghe. Acest bioritm este reglat in mare masura de hipotalamus si glanda pineala (epifiza), prin descarcare ritmica a hormonilor secretati de aceste structuri endocrine. Un rol important il detine melatonina, principalul hormon secretat de glanda pineala. Are o descarcare ritmica, mai mare in timpul noptii, mai redusa in timpul zilei. Munca in schimburi ar putea induce modificari functionale a acestor sisteme de reglare a somnului. Acest neajuns poate fi indreptat, in primul rand prin schimbarea stilului de viata.

Trebuie sa va adaptati mai bine modului de viata pe care il duceti. Este util ca atunci cand vreti sa va odihniti sa excludeti toti factorii care ar putea perturba inducerea somnului: zgomot, lumina, miscare. Daca acest lucru s-a realizat si somnul continua sa intarzie, adresati-va medicului. Un specialist ar putea sa va recomande un tratament de reglare a ritmului somn-veghe, cu administrare de melatonina.

Ce face melatonina

Acest hormon mai are si alte roluri cu implicatii benefice asupra unui organism „obosit“, agresat de conditiile de stres in care traim. Are rol antioxidant „nocturn”, cu efecte benefice in memoria dificila si in reactiile lente aparute ca urmare a privatiunii de somn. De asemenea, are un rol antimutagen – creierul este un mare consumator de oxigen, constant expus proceselor toxice ale radicalilor oxizi. Concentrarea in jurul nucleilor celulari (receptori nucleari), ar putea constitui un mecanism de protectie DNA impotriva actiunii radicalilor liberi; inhiba tumorile induse de chimicale sau aparute spontan.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit