Prima pagină » Informații utile » Cum recunoști bureții de prun otrăvitori? Iată cum deosebim ciupercile toxice de cele comestibile!

Cum recunoști bureții de prun otrăvitori? Iată cum deosebim ciupercile toxice de cele comestibile!

30 iun. 2025, 08:33,
Redacția BZI în Informații utile

Bureții de prun sunt considerați otrăvitori și nu sunt recomandați pentru consum, nici cruzi, nici gătiți. Nu toate ciupercile care cresc pe trunchiurile copacilor sunt comestibile, așa că e mai bine să nu le consumi dacă le vezi.

Există ciuperci care pot apărea sub sau în apropierea prunilor și unele dintre ele sunt otrăvitoare. Asta nu înseamnă că toate ciupercile care cresc sub pruni sunt periculoase, dar este foarte important să le identifici corect înainte de a le consuma, deoarece unele specii toxice pot semăna cu cele comestibile.

Cum recunoști bureții de prun otrăvitori?

Una dintre ciupercile periculoase care poate apărea în zonele cu pomi fructiferi, inclusiv sub pruni, este din genul Inocybe. Speciile din acest grup, cum ar fi Inocybe erubescens, sunt foarte toxice. Aceste ciuperci au pălării de obicei conice sau clopotate, maronii, cu suprafața ușor fibroasă sau cu aspect făinos.

Ele pot avea un miros neplăcut și conțin muscarină, o toxină care afectează sistemul nervos parasimpatic. Ingerarea lor poate duce la simptome precum transpirație abundentă, salivare intensă, crampe abdominale și în cazuri grave, probleme respiratorii sau chiar moartea. Iată și cât timp se fierb ciupercile pleurotus.

O altă ciupercă extrem de otrăvitoare care poate fi întâlnită în apropierea zonelor cu arbori de foioase este Amanita phalloides, cunoscută popular ca „pălăria morții” sau „buretele viperei”.

Deși preferă pădurile de stejar sau fag, nu este imposibil să apară și în livezi. Această ciupercă are o pălărie de culoare verzuie sau gălbuie, lamele albe și un inel pe picior. La bază are o volvă, o membrană în formă de sac, semn distinctiv al genului Amanita.

Este una dintre cele mai periculoase ciuperci din Europa, deoarece conține amanitine, toxine care afectează ficatul și rinichii. Simptomele apar adesea la 6-12 ore după ingerare și evoluția poate fi fatală dacă nu se intervine rapid.

Alte tipuri de ciuperci toxice

O altă ciupercă posibil toxică ce poate apărea în zonele cu pruni este Hebeloma crustuliniforme, cunoscută popular sub numele de „buretele rău mirositor”. Aceasta are o pălărie galben-maronie și un miros caracteristic de ridiche stricată. Nu este letală, dar consumul ei provoacă tulburări gastrointestinale severe precum greață, vărsături și diaree.

Este important de reținut că doar pentru că o ciupercă crește sub un prun, asta nu înseamnă automat că este comestibilă. De asemenea, faptul că o rudă sau un vecin a consumat un anumit tip de burete fără să pățească nimic nu oferă o garanție. Multe ciuperci otrăvitoare seamănă cu cele bune, iar confuziile sunt frecvente.

Dacă ai găsit ciuperci sub un prun și nu ești sigur de identitate, cel mai bine este să nu le consumi. Este recomandat să faci poze clare, din mai multe unghiuri, inclusiv cu baza piciorului, lamelele și mediul în care a crescut și să ceri sfatul unui specialist sau să postezi într-un grup de micologie.

Consumul oricărei ciuperci neidentificate cu certitudine reprezintă un risc serios pentru sănătate. Există bureți de prun care sunt otrăvitori, precum cei din genul Inocybe, Amanita phalloides sau Hebeloma, și este esențial să fii precaut atunci când găsești ciuperci în livezi sau grădini.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2025
20 decembrie 2025