Prima pagină » Sanatate » Cum recunoști o afazie bucală și ce tratamente există? Afecțiunea care îți poate afecta vorbirea după un AVC!

Cum recunoști o afazie bucală și ce tratamente există? Afecțiunea care îți poate afecta vorbirea după un AVC!

09 iun. 2025, 11:10,
Redacția BZI în Sanatate

O afazie bucală se referă la dificultăți în comunicare, fie prin vorbire, fie prin înțelegerea limbajului, cauzate de leziuni cerebrale. Este important să distingi afazia de alte afecțiuni, precum disartria, disfazia sau apraxie, care au cauze și mecanisme diferite.

Afazia nu este cauzată de o pierdere a inteligenței și nici de o problemă de auz sau de funcționare a aparatului vocal. În general, afazia apare în urma unei leziuni la nivelul emisferei stângi a creierului, care este responsabilă cu funcțiile limbajului.

Cum recunoști o afazie bucală și ce tratamente există?

Afazia bucală este o tulburare neurologică de limbaj care afectează capacitatea unei persoane de a vorbi, de a înțelege ceea ce aude, de a citi sau de a scrie. În general, afazia apare în urma unei leziuni la nivelul emisferei stângi a creierului, care este responsabilă cu funcțiile limbajului. Această afecțiune poate afecta în mod diferit pacienții, în funcție de zona exactă a creierului care a fost afectată și de severitatea leziunii.

Printre cauzele principale ale afaziei bucale se numără accidentul vascular cerebral, care este cea mai frecventă cauză. Atunci când fluxul sanguin către creier este întrerupt, celulele nervoase din zona afectată pot muri, determinând pierderea funcțiilor lingvistice.

Pe lângă AVC, afazia mai poate fi provocată de traumatisme craniene severe, care pot apărea în urma unor accidente sau lovituri la cap. De asemenea, tumorile cerebrale care apasă asupra regiunilor responsabile de vorbire și înțelegere pot conduce la apariția afaziei. Alteori, bolile neurodegenerative, cum este cazul bolii Alzheimer sau al afaziei primare progresive, pot deteriora treptat capacitatea de comunicare.

Simptomele afaziei bucale pot varia considerabil, dar în general includ dificultăți în exprimarea verbală, cum ar fi vorbirea greoaie, construirea de propoziții scurte sau incomplete, sau utilizarea incorectă a cuvintelor. Pacienții pot avea probleme în a înțelege ceea ce li se spune, mai ales când sunt folosite expresii mai complexe sau un limbaj figurat.

Pe lângă aceste dificultăți, afazia poate afecta și capacitatea de a citi sau scrie, chiar dacă restul funcțiilor cognitive rămân intacte. Un aspect important de menționat este că, în ciuda acestor deficiențe de comunicare, inteligența pacientului nu este alterată, ceea ce poate duce uneori la frustrare din partea acestuia, deoarece nu își poate exprima gândurile clar.

Tipuri de afazie

Există mai multe tipuri de afazie, fiecare cu caracteristici specifice. Afazia non-fluentă, cunoscută și sub denumirea de afazie Broca sau expresivă, se caracterizează printr-o vorbire lentă și dificilă, cu propoziții incomplete, dar cu o înțelegere relativ bună a limbajului. Pacienții cu această formă pot avea și paralizie pe partea dreaptă a corpului.

Afazia fluentă, numită și afazie Wernicke sau receptivă, implică o vorbire cursivă, dar lipsită de sens, însoțită de mari dificultăți în înțelegerea limbajului. Persoanele cu această formă adesea nu sunt conștiente de greșelile pe care le fac în vorbire.

Există și afazia globală, o formă gravă care combină simptomele ambelor tipuri menționate, ducând la afectarea severă a vorbirii, înțelegerii, cititului și scrisului. În cazul afaziei anomice, persoana poate vorbi fluent și înțelege bine limbajul, dar întâmpină dificultăți majore în găsirea cuvintelor potrivite, în special a substantivelor.

Tratamentul afaziei bucale se bazează în principal pe terapia logopedică, care vizează refacerea treptată a abilităților de comunicare. Logopedul lucrează împreună cu pacientul pentru a dezvolta exerciții și strategii adaptate tipului de afazie și nivelului de afectare. În paralel, este esențial să fie tratată cauza afaziei: dacă este vorba de un AVC, se aplică tratamentele specifice acestuia, dacă este vorba de o tumoare, se poate apela la intervenție chirurgicală.

De asemenea, terapia ocupațională poate ajuta pacientul să-și recâștige independența în activitățile zilnice, iar sprijinul psihologic este important pentru a face față emoțional frustrărilor legate de pierderea limbajului.

Recuperarea variază de la o persoană la alta și poate continua luni sau chiar ani, dar implicarea familiei și susținerea constantă sunt elemente cheie ale succesului. Prin urmare, o afazia bucală este o afecțiune complexă care afectează profund viața unei persoane, însă nu îi anulează inteligența sau personalitatea.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Cum să-ți cureți singur aparatul de aer condiționat. Ce trebuie să faci în fiecare lună ca să respiri aer curat
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
Playsport.ro
Revolta unei românce care a pus pe picioare o mică afacere, acum 16 ani: „Nu sărăcia mă sperie, că săracă am mai fost!”
Evz.ro
Cât o să ne coste faptul că folosim mașina de spălat de la 1 iulie
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
De ce au bureții de bucătărie culori diferite. Nu ține doar de estetică, puțini ar bănui adevăratul motiv
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 iunie 2025
20 iunie 2025