Un borcan de tocăniță de roșii pentru iarnă este perfect atunci când nu ai timp sau dispoziție să gătești. Poate fi o garnitură sau un fel de mâncare în sine. Se potrivește cu orice fel de carne, cu piure, cu pilaf, cu pâine sau cu mămăligă.
Tocănița de roșii pentru iarnă este o conservă versatilă și ieftină care îți va fi de mare folos pentru iarnă. Nu ai nevoie decât de roșii, ardei gras, ceapă, ulei și condimente. În plus, nici nu necesită foarte mult timp pentru că legumele nu trebuie tocate mărunt.
Cum să faci tocăniță de roșii pentru iarnă
Pentru tocăniță alege ardei grași roșii pentru că sunt mai dulci decât cei albi. Poți totuși să îi combini având grijă ca cei roșii să fie într-o proporție mai mare. Orice ai alege trebuie să fie cât mai cărnoși, fără pete sau porțiuni moi.
Roșiile pentru tocăniță trebuie să fie mari, foarte bine coapte, zemoase, cărnoase. Înainte de a le toca curăță-le de orice pată. Conserva poate fi făcută cu suc de roșii, însă va avea gustul mai bun și mai intens dacă folosești legume proaspete.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 5 kg ardei gras; 5 kg roșii; 4 linguri de sare; 4 kg ceapă; 300 g zahăr; 4 linguri de oțet 9%; 1 căpățână de usturoi; boabe de piper negru și 400 ml ulei.
Ardeii se curăță de cotor și de semințe, apoi se taie în bucăți de aproximativ 1 cm. Roșiile se spală bine și se toacă la mașina de tocat sau se fac piure la robotul de bucătărie. Sucul rezultat se pune într-o cratiță suficient de mare. Se aduce la punctul de fierbere și se ia spuma ori de câte ori este nevoie.
Se lasă să fiarbă 20 de minute. Apoi se pun sarea, uleiul și zahărul. Se amestecă bine și se mai lasă să fiarbă aproximativ 5 minute, după care se pun ardeiul, ceapa tocată julien și piperul.
Ce trebuie să faci în continuare
Se dă focul mai tare și se aduce din nou la punctul de fierbere. Se mai lasă 15 minute și se pun oțetul și usturoiul tocat. Se amestecă și apoi se mai fierbe încă 5-10 minute. Se toarnă în borcane sterilizate. Li se pune capacul, care se închide etanș și se întorc invers, cu capacul în jos și se acoperă cu pături până când se răcesc complet.
Condimentele care se pot folosi în mod tradițional în această tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă sunt sarea, piperul, oțetul, zahărul și usturoiul. Cantitățile sunt pentru obținerea unui gust echilibrat, însă dacă preferi mâncarea mai picantă poți pune mai mult piper și usturoi și poți strecura și un ardei iute.
Poți face chiar două variante, una simplă și una picantă. După ce pui în borcane tocănița simplă, adaugă ardeiul iute tocat mărunt, curățat de semințe și mai dă în clocot încă o dată tocana.
Alte condimente pe care le mai poți încerca sunt busuiocul sau pătrunjelul. Poți să le adaugi în timpul procesului de gătire sau poți să le pui când o servești, mai ales dacă o vei încălzi. Astfel ai obținut o tocăniță de roșii perfectă pentru iarnă.