Sanatate

Cum scapi de anxietate: Sfaturi utile date de psihologi

Publicat: 21 oct. 2021
persoana care sufera de anxietate
Pentru tratarea anxietății trebuie făcute anumite schimbări în modul de viață

Din ce în ce mai multă lume ajunge să se plângă de faptul că suferă de anxietate înaintea unui eveniment important și se întreabă cum să scape de această problemă.

Anxietatea reprezintă o stare de neliniște pe care o resimțim în tot corpul și care produce îndoieli, îngrijorări, obsesii și presupuneri negative referitoare la evenimente ce urmează să aibă loc.

În momentul în care anxietatea nu mai poate fi controlată și crește în intensitate până la nivelul de teroare sau panică extremă, în absența unui pericol imediat și real, se poate ajunge la tulburări de anxietate care ne deteriorează calitatea vieții și ne împiedică să ne împlinim visurile.

Pentru anxietate nu există o singură cauză deoarece intervin mai mulți factori care cresc riscul apariției acestei tulburări.

persoana care sufera de anxietate

Cum scapi de anxietate: Ce schimbări trebuie să faci în viața ta

Pentru tratarea anxietății trebuie făcute anumite schimbări în modul de viață, psihoterapia și, în cazuri mai grave, medicația.

În cazul formelor ușoare de anxietate, acestea pot fi tratate acasă, apelând la anumite tehnici specifice și exerciții fizice.

Tehnicile de gestionare a stresului ajută să ne punem prioritățile în ordine, iar tehnicile de relaxare, care includ diverse metode de meditație și de respirație, ne ajută să ne relaxăm mai ușor.

Un prim remediu pentru a scăpa de anxietate este consumul de mentă. Aceasta poate fi un remediu rapid și eficient pentru stările accentuate de anxietate.

grafica persoana care sufera de anxietate

Și aromaterapia poate fi un remediu natural pentru combaterea anxietății și a simptomelor asociate acesteia. Pentru asta, puteți folosi diverse uleiuri esențiale precum ulei esențial de Ylang Ylang, ulei esențial de lavandă, ulei esențial de pin, ulei esențial de grapefruit, ulei esențial de Patchouli, ulei esențial de tămâie și multe altele.

Practicarea unui sport regulat poate reduce anxietatea deoarece sportul te ajută să scapi de tensiune și de stres, să te menții în formă și să te odihnești mai bine. Se recomandă practicarea unui sport care să-ți placă și care să te facă să te simți mai bine.

persoana care sufera de anxietate

Exerciții de respirație și relaxare progresivă musculară

În condițiile în care folosirea computerelor și a telefoanelor inteligente ne ocupă multe ore într-o zi se poate ajunge la „apneea ecranului“. Adică oamenii uită să respire corespunzător când navighează pe internet, iar o respirație necorespunzătoare conduce la creșterea anxietății, apariția tulburărilor digestive și inducerea unei stări accentuate de agitație.

Pentru asta, la apariția anxietății în aceste moment trebuie să inspirați adânc și să expirați de două ori mai lent decât ați inspirat.

persoana care sufera de anxietate

Și relaxarea progresivă musculară poate fi o soluție pentru a scăpa de anxietate. Aceasta produce, de obicei, și o tensiune musculară accentuată. Relaxarea progresivă musculară este un remediu rapid excelent pentru detensionare, ce poate fi adoptat în mai puțin de 5 minute.

Pentru asta, trebuie să stați în picioare, cu trunchiul perfect drept, apoi contractați fiecare grupă de mușchi pe rând, menținând tensiunea câte 10 secunde. Contractarea mușchilor și eliberarea lor conduc la relaxarea generalizata a corpului, reducând totodată și intensitatea stărilor de nervozitate și anxietate.

O altă soluție pentru a scăpa de anxietate pot fi și consumul unor siropuri naturale și ceaiuri.

Adauga un comentariu