Afinul siberian este renumit pentru aroma intensă și gustul său dulce-acrișor. Fie că le consumi proaspete sau le incluzi în rețetele tale preferate, aceste fructe delicioase vor adăuga o notă specială fiecărui preparat.
Fructele dulci, aromate, cu un gust deosebit, pline de vitamine ce nu necesită o îngrijire deosebită, ei bine, este vorba despre afinul siberian sau Lonicera. Așa cum spune și numele, acesta este originar din friguroasa Siberie, unde crește în mod spontan.
Cum se cultivă afinul siberian?
Afinul siberian poate fi plantat și în țara noastră în aproape orice loc, singura condiție fiind să știi că mare parte din soiurile pe care le găsești pe piață nu se autopolenizează.
Astfel, trebuie să folosești la plantare minim două soiuri pentru polenizare. Afinul siberian fructifică în scurt timp după plantare, cel mai adesea în anul 2, dar ajunge la maturitate deplină în anul 4, atunci când tufa ajunge la statura unui om, fiecare dintre acestea asigurând o producție de aproximativ 5 kilograme de fructe.
Fructele de afin siberian au o formă alungită, măsoară 2-3 cm și conțin cantități importante de antioxidanți, minerale, seleniu și autocianină. Totodată, acesta are cel mai bogat conținut de resveratrol, de 10 ori mai mult decât strugurele roșu, substanța fiind denumită și elixirul tinereții.
Este primul fruct care se coace, începând cu luna mai și care poate fi consumat în stare proaspătă sau prelucrată, sub formă de dulceață, gem, jeleu sau pahar pentru fabricarea de băuturi alcoolice, inclusiv vin.
Pe piață, găsim o multitudine de soiuri de afin siberian, precum HoneyBee, Vostorg, Bakczarskij Velikan, Zojka, Klon, Wojtek, Jugana, Karina sau Duet, fiecare având caracteristici proprii. Un mare avantaj al acestui arbust este că plantele rodesc timp de 30 de zile.
Fructele care fac minuni pentru sănătate
Afinele siberiene se remarcă prin concentrația lor impresionantă de antioxidanți, printre care se numără antocianinele și flavonoidele. Acești compuși bioactivi ajută la neutralziarea radicalilor liberi din organism, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale stresului oxidativ.
Prin reducerea stresului oxidativ, corpul poate funcționa mai eficient și poate menține un echilibru general mai bun la nivel celular. Antioxidanții din afinele siberiene joacă un rol important în protejarea celulelor și a țesuturilor, susținând astfel sănătatea pe termen lung.
Consumul regulat de afine siberiene poate contribui la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și polifenoli. Acești compuși ajută la susținerea elasticității vaselor de sânge și pot contribui la reglarea nivelului de tensiune arterială. În plus, afinele siberiene susțin sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidativ și inflamațiilor la nivelul pereților vasculari, oferind astfel sprijin pentru funcționarea normală a sistemului circulator.
Afinele siberiene sunt o sursă importantă de vitamina A, un nutrient important pentru sănătatea ochilor. Vitamina A, împreună cu antioxidanții prezenți în aceste fructe, ajută la protejarea ochilor împotriva degradării oxidative și la susținerea funcțiilor vizuale.
Consumul regulat de afine siberiene poate contribui la menținerea sănătății retinei și la protejarea ochilor împotriva efectelor îmbătrânirii. De asemenea, afinele pot sprijini vederea pe timp de noapte și sănătatea generală a ochilor, protejându-i de factori externi dăunători.
Afinele siberiene au fost asociate cu susținerea funcțiilor cognitive, datorită conținutului lor bogat de antioxidanți, în special antocianine. Acești compuși pot ajuta la protejarea neuronilor de stresul oxidativ și la susținerea conexiunilor dintre celulele nervoase, ceea ce poate contribui la o mai bună funcționare a creierului. Afinul siberian mai este cunoscut și sub denumirea de Lonicera, Honeyberry sau Haskap.