Plitele de aragaz se curata luna daca le frecati cu apa sapunita, in care adaugati si putin spirt. Plitele murdare se curata si prind din nou luciu cu ajutorul cernelii de ziar. Alegeti ziare cu cat mai multe suprafete negre pe ele, mototoliti-le astfel ca partea neagra sa ramana deasupra si frecati bine plita de gatit. Vezi si cum cureti scurgatorul de vase: Exista multe tipuri de scurgatoare de vase. Din pacate, toate aduna bacterii si mucegai daca nu le cureti des de apa si praf. Unele dintre ele se murdaresc si de la depunerile de calcar sau alte minerale din apa, iar rugina poate fi o problema in cazul celor metalice.
Sunt multe tipuri de materiale din care se fabrica scurgatoarele de vase: lemn, plastic, metal acoperit cu vinil, otel inox, etc.
Iata cateva sfaturi utile care te ajuta sa pastrezi curatenie in casa ta! Toate trebuie curatate corect, des si dezinfectate, chiar daca fiecare material are problemele si avantajele sale. E important sa cureti scurgatorul saptamanal, daca vrei sa nu ai probleme cu mucegaiurile si mazga. Iti recomandam sa speli bine reziduurile cu apa calda si detergent de vase.
Foloseste o solutie de un sfert de ceasca de clor la 3 litri de apa si scufunda complet scurgatorul timp de minim 20 de minute. Spala bine dezinfectantul de pe suprafata. Daca este din lemn, foloseste din nou detergent si clateste din abundenta cu apa, ca sa scapi de miros. Lasa scurgatorul la uscat si nu-l pune in folosinta pana nu este complet uscat pe toate partile. Umezeala incurajeaza inmultirea bacteriilor si fungilor.
Cum cureti grasimea intarita. Din cuptor. Bicarbonatul de sodiu aplicat corect si lasat peste noapte va dizolva grasimea intarita pe peretii si gratarul cuptorului. Iata cum procedati: Puneti trei linguri de bicarbonat de sodiu intr-un recipient cu pulverizator, apoi umpleti-l cu apa si agitati pana ce pulberea se dizolva complet. Cuptorul trebuie sa fie inchis si rece. Pulverizati solutia pe zonele murdare. Lasati-o sa actioneze peste noapte. Depunerile de grasime ar trebui sa se dizolve si sa se scurga. Daca mai raman totusi urme de grasime, repetati procedura. Stergeti grasimea scursa de pe jos cu o carpa uda. Pentru ca aceasta metoda sa aiba efect, este nevoie ca bicarbonatul de sodiu sa fie fie aplicat lichid si lasat sa actioneze suficient timp.
Cum cureti grasimea intarita. De pe vase. Oricat ar parea de statornicita, grasimea de pe fundul tigaii poate fi curatata fara a freca din greu, tot cu bicarbonat de sodiu, combinat cu otet. In primul rand, trebuie sa inmuiati stratul de grasime, lasand vasul in apa fierbinte cu putin detergent de vase. Presarati bicarbonat de sodiu pe zonele cu grasime intarita. Pulverizati otet peste bicarbonatul de sodiu. Lasati-le sa actioneze peste noapte. Indepartati grasimea cu un burete. Repetati procedura daca se impune.
Va inspaimantati numai la gandul ca veti fi nevoite sa intoarceti toata casa cu susul in jos? Ei bine, daca vreti sa va faceti munca mai usoara, tineti cont de sfaturile pe care vi le prezentam.
1. Daca aveti vase foarte murdare, care nu se pot curata cu detergent obisnuit, puteti sa apelati la o solutie de soda de rufe si sapun, apoi se spala cu apa din abundenta. A mestecul va da rezultate, cu siguranta.
2. In cazul in care nu aveti bani sa duceti covoarele la spalatorie, le puteti curata foarte bine si acasa. Procedura e simpla: stergeti suprafata acestuia cu un tampon imbibat in esenta concentrata de ceai. Iar daca vreti sa-i reimprospatati culorile, periati-l cu o solutie concentrata de apa cu sare. Un alt procedeu: se presara covorul cu sare, se ruleaza si se lasa timp de 2-3 zile, dupa care il puteti peria. Asa veti scapa si de pete.
3. Mobila de lemn se sterge cu o carpa umezita cu apa si otet, dupa care se freaca repede cu o laveta sau cu o carpa moale, pana cand urmele de apa dispar. Suprafata uscata se acopera cu un strat subtire de ceara alba, iar dupa ce s-a uscat, se lustruieste cu o carpa.
4. Tapiteria din stofa se curata cu ajutorul unei perii de haine sau al unei lavete inmuiate intr-o solutie de sapun cu apa calda. Dupa curatare, suprafata se sterge de cateva ori cu o carpa umezita in apa rece (bine stoarsa), apoi cu o carpa uscata.
5. Amestecati un pahar de apa cu parafina si omogenizati solutia pe foc. Asteptati apoi o jumatate de ora sa se raceasca. Lustruiti cu aceasta parchetul, dupa care il stergeti cu o carpa moale si uscata pentru a-i da luciu.
6. Ramele sau tocurile de la usa se curata cu un tampon inmuiat in lapte dulce, iar dupa uscare se lustruiesc cu o carpa moale.
7. Rugina de pe ochiurile de aragaz se curata daca le stergeti cu ajutorul unei carpe inmuiate in ulei vegetal.
8. Geamurile se spala bine cu o solutie de amoniac (o lingura la patru litri de apa). Cel mai bine se sterg cu un ziar, nu cu o carpa.
9. Otetul in combinatie cu apa calda va ajuta sa curatati oglinda, ferestrele, faianta si gresia.
10. Tacamurile de argint se curata destul de usor si de bine cu amoniac.