Prima pagină » Culinar » Cum se face dovlecelul murat? Iată cum să faci o rețetă perfectă pentru iarnă!

Cum se face dovlecelul murat? Iată cum să faci o rețetă perfectă pentru iarnă!

21 nov. 2025, 09:32,
Redacția BZI în Culinar

Dacă adori murăturile servite alături de fripturi sau alături de diferite garnituri, trebuie neapărat să încerci un dovlecel murat în oțet pentru iarnă. Vei fi plăcut surprins de cât de gustoși și aromați vor fi dovleceii pregătiți în această formă.

Cei care adoră gustul dulce-acrișor al murăturilor vor fi încântați să încerce cei mai gustoși și ușor de făcut dovlecei murați. În plus, pot fi consumați atât vara, cât și iarna, fiind o garnitură perfectă pentru preparatele din carne.

Cum se face dovlecelul murat

Dovleceii se mențin crocanți pe tot parcursul păstrării și vor completa armonios orice salată combinată de murături. Poți folosi orice tip de dovlecei, atât cruzi, cât și maturi. Poți folosi pentru același borcan, dovlecei multicolor. Vor arăta frumos pe platoul cu salatele de murături.

Rețeta conservării dovleceilor în oțet este simplă, asemănătoare cu rețeta conservării castraveților. Iar dacă adori aroma mărarului în murături, pune din belșug, dar exclude celelalte condimente. Mărarul va influența gustul dovleceilor murați.

Pentru această rețetă ai nevoie de câteva ingrediente de bază alături de dovlecei și de ingredientele pentru soluția lichidă în care se vor răsfăța dovleceii.

Ingredientele de bază sunt: 2 kg de dovlecei cruzi; 2 cepe; 5-6 căței de usturoi; 3 foi de dafin; 3-4 lujeri de mărar cu flori; 1/2 rădăcină de hrean; 1 lingură cu boabe de piper negru, iar pentru soluția lichidă vei avea nevoie de 1 l apă; 450 ml oțet de vin de 9 grade; 1 lingură cu vârf de sare neiodată, pentru murături și 2 linguri de zahăr.

Pentru reușita rețetei de dovlecei murați este important să optezi pentru dovlecei de aceeași mărime, indiferent că sunt simpli sau combinați. Nu amesteca în același borcan dovleceii fragezi cu dovleceii maturi. Dovleceii maturi necesită curățarea cojii și a semințelor. Dovleceii fragezi nu se curăță.

Dovleceii maturi se pot conserva tăiați sub formă de baghete cât dimensiunea borcanului. Iar dovleceii fragezi se așază frumos în borcane, tăiați în rondele. Este ideal să folosești borcane mai mici, cu capacitatea de aproximativ 800 ml sau 1 l pentru murăturile de dovlecei. După desfacerea borcanelor, dovleceii trebuie consumați în 2-3 zile. Nu rezistă timp îndelungat precum castraveții murați.

Mod de preparare

Prima oară începe cu spălarea și sterilizarea borcanelor și capacelor. Apoi spală bine dovleceii și taie-i în rondele de 5-6 mm grosime. Curăță ceapa, usturoiul și hreanul. Clătește-le cu apă, apoi toacă-le în rondele. Pune aceste rondele de ceapă, usturoi și hrean în interiorul borcanelor, la baza acestora. Adaugă și tulpinile de mărar rupte în bucăți mai mici, dar și florile de mărar. Apoi, așază în borcane rondelele de dovlecei și îndeasă-le bine să încapă cât mai multe.

Într-o oală așezată pe flacăra aragazului pune apa cu sarea, zahărul și boabele de piper. Când apa începe să fiarbă, adaugă oțetul și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi stinge flacăra aragazului.

Așază borcanele cu rondelele de dovlecei într-o tavă metalică. Toarnă lichidul fierbinte peste rondelele de dovlecei. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă dovleceilor. După răcire, etichetează borcanele cu data preparării și transferă-le în cămară.

Dovlecelul murat în oțet pentru iarnă este foartă gustos, iar mărarul oferă o aromă deosebită, iar hreanul adăugat ajută la menținerea fermă a lor.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025