Prima pagină » Culinar » Cum se face frișcă din smântână acasă? Află cum poate fi preparată și folosită

Cum se face frișcă din smântână acasă? Află cum poate fi preparată și folosită

23 dec. 2025, 12:02,
Ionela Melinte în Culinar

Dacă nu știi cum se face frișcă din smântână de casă, trebuie să încerci această rețetă foarte simplă. Prepararea acesteia se face din doar două ingrediente și cu ajutorul ustensilelor din bucătărie.

Frișca este un produs lactat cremos folosit foarte des la decorarea prăjiturilor sau a torturilor. Aceasta este obținută dintr-o smântână cu un procent de grăsime mai mare, de regulă între 30-32%, care curge liber la temperatura camerei și devine pufoasă și sub o formă solidă după ce este bătută.

Cum se face frișcă din smântână

Frișca făcută din smântână este una foarte versatilă, fiind folosită la diferite deserturi, în combinație cu fructele sau ca decor la băuturile cu cafea sau cu ciocolată. Aceasta poate fi preparată foarte ușor, cu doar 2 ingrediente.

Pentru a prepara o frișcă bună chiar acasă ai nevoie de smântână cu un minim de 30% de grăsime și aproximativ 50 de grame de zahăr pudră, cantitate putând fi modificată în funcție de gustul fiecărei persoane. Smântâna folosită trebuie să fie foarte bine aleasă, să fie proaspătă și dulce, nu fermentată, pentru a nu avea un gust acrișor.

Smântâna dulce trebuie să fie foarte bine răcită înainte de a se prepara frișca. Aceasta se pune într-un bol după ce a fost ținută la frigider minim 4-6 ore și se bate bine cu telul sau cu mixerul. În momentul în care smântâna a început să se lege, se adaugă cantitatea de zahăr. După gustul fiecărui consumator se mai poate adăuga și pudră de vanilie. Mixarea acesteia se face până se obține o spumă cu o consistență fermă.

Pentru a se obține un preparat perfect este recomandat să se folosească doar zahăr pudră, cel tos o să înmoaie frișca, iar rezultatul final nu o să fie cel dorit. Zahărul pudră pe care îl folosim are în consistența sa și o cantitate redusă de amidon, lucru care va ajuta la obținerea unei texturi ferme.

Frișca se bate până se obține o consistență fermă, astfel încât poate lua forma telului sau a spatululor de la mixer. Dacă mixarea acesteia continuă după ce textura dorită a fost obținută, frișca se va tăia, separându-se untul de zer.

Savarină cu frișcă de casă

Savarina este un desert iubit de foarte multe persoane, iar prepararea ei acasă nu este deloc complicată. Pentru aluat este nevoie de 250 de grame de făină, 2 ouă, 150 de mililitri de lapte cald, 30 de grame de ulei, 5 grame de drojdie uscată, o lingură de zahăr și un praf de sare.

Laptele este încălzit puțin după care se pune într-un bol încăpător împreună cu zahărul și drojdia. Ingredientele puse se amestecă bine și se lasă deoparte pentru 10 minute. Într-un alt bol se cerne foarte bine făina, se adaugă sarea, ouăle și camestecul de lapte și drojdie. Toate ingredientele se amestecă cu un tel până în momentul în care se obține un aluat moale și omogen.

Bolul cu aluatul se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut până volumul acestuia se dublează. Între timp se prepară siropul cu care o să fie însiropate savarinele. Pentru acesta este nevoie de 500 de mililitri de apă, 200 de grame de zahăr și o fiolă de esență de rom. Ingredientele pentru sirop se amestecă foarte bine și se pun la foc până când zahărul este complet dizolvat.

După ce aluatul s-a dospit, se pune în formele speciale de savarine sau de brioșe, fiind unse cu puțină făină. După ce aluatul a fost împărțit în mod egal, se pune la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade. După ce acestea s-au copt, se pun la răcit, după care se taie capacele și se scufundă integral în siropul făcut.

Savarinele obținute se umplu cu frișca preparată după rețeta menționată mai sus și pot fi servite după plac cu jeleu de fructe.

Astfel, dacă nu știi cum se face frișcă din smântână, rețeta este una foarte ușoară și rapidă, fiind nevoie de doar două ingrediente.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2025
23 decembrie 2025