Dintre toate fructele de mare, tentaculele de caracatiță pot fi cele mai dificile în contextul preparării, acestea fiind extrem de capricioase și pretențioase. Dacă nu ții cont de toate sfaturile, s-ar putea să alegi niște tentacule tari, ca niște bucăți de cauciuc și cu un gust incert.
Înainte de a învăța cum se gătește caracatița, trebuie să citești cu atenție câteva trucuri utile, culese de la bucătării cu experiență care gătesc trufandele din mare. Caracatița poate fi deosebit de savuroasă, dacă știi cum să o pregătești să aibă carnea moale și suculentă.
Cum se gătesc tentaculele de caracatiță, să fie cât mai suculente și gustoase
Nu te lăsa intimidat de gătirea caracatiței, căci nu are nevoie de trucuri sau echipamente speciale de bucătărie, ci doar de o fierbere corectă, după care poat fi marinată, înăbușită, prăjită, preparată la cuptor sau la grătar.
Poți găti caracatița proaspătă sau congelată. Într-adevăr, o caracatiță ținută la congelator anterior gătirii tinde să devină fragedă mai repede decât cea proaspătă. Ar putea părea contraintuitiv, căci congelarea are un efect negativ asupra texturii și aromei unor fructe de mare, dar nu este cazul caracatiței și al calamarului.
Pentru această rețetă vei ave nevoie de tentacule de caracatiță; vin alb 1 pahar; ulei măsline 50 ml; oțet balsamic 2 linguri; foi de dafin 3-4 buc; oregano; lămâie; sare și piper după gust.
Se pun tentaculele de caracatiță într-o oală mare, la foc mic, fără apă pentru că va lăsa ea suficientă apă. După câteva minute, se va observa că-și schimbă culoarea, devenind roșiatică.
În acest moment, dacă vei considera că nu are suficientă apă, poți pune un pic, împreună cu un pahar de vin și câteva foi de dafin. În funcție de mărimea caracatiței, se va lăsa să fiarbă la foc mic între 45 și 60 d eminute, până când se poate înțepa ușor cu o furculiță.
Se oprește focul și se lasă la răcit, cât să poți ține tentaculele în mână. Sub jet de apă, se spală din nou caracatița frecând-o ușor între degete, astfel încât să-i îndepărtezi pielița roșie.
Se pune într-un jumătate din uleiul de măsline și din oregano, precum și oțetul balsamic, se adaugă sa re și piper și punem în sosul rezultat tentaculele de caracatiță. Se așază apoi pe grătarul bine încins și se lasă doar 3-5 minute, cât să prindă un pic de culoare.
Care este diferența dintre caracatiță și calamar?
Diferența dintre caracatiță și calamar nu este cunoscută de foarte multe persoane. Cu toate acestea, ambele sunt foarte consumate. Destul de greu este să le diferențiezi pentru că seamănă extrem de bine. Amândouă sunt folosite pentru a se pregăti cele mai bune preparate, apreciate de majoritatea persoanelor.
De asemenea, dacă le privim cu atenție, vom vedea câteva diferențe în ceea ce privește dimensiunea, lungimea tentaculului și culoarea. Asemănătoare mai este și sepia. Principala distincție pe care caracatița o are față de calamar și sepie este că, așa cum sugerează și numele ei, octopus în engleză, are opt tentacule. Sepia și calamarul au zece tentacule, iar caracatița este cu mult mai mare comparativ cu celelalte două.
În ceea ce privește gătitul, aroma și textura caracatiței sunt foarte diferite de calamar și sepie datorită dietei, flexibilității și locului în care trăiesc. Caracatița se poate fierbe și poate fi făcută pe grătar sau prăjită.
De cealaltă parte este calamarul, care are opt brațe în perechi și două pentru a-și putea prinde hrana. Acesta este mai mic și, de obicei, mai dur decât caracatița sau sepia datorită cochiliei sale interne și modului în care se mănâncă, folosind doar două tentacule.
Din nimic nu se fac inelele faimoase în afară de calamar. Deși e mai dur, carnea are o textură mult mai fină. Odată ce este gătit, devine fraged, la fel ca tentaculele de caracatiță.