Local

Cum se rugau bătrânii acum zeci de ani? Părintele Calistrat Chifan: „Cumpărau caiețele și scriau de mână rugăciuni” – VIDEO

Publicat: 20 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cum se rugau bătrânii acum zeci de ani Părintele Calistrat Chifan Cumpărau caiețele și scriau de mână rugăciuni - VIDEO
În vremurile trecute, bătrânii stăteau la portiță, se întâlneau la șezătoare, mai stăteau de vorbă pe marginea șanțului și îl aveau mereu în suflet pe Dumnezeu.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE cum se rugau bătrânii acum zeci de ani. La cine apelau când aveau o problemă?

Acum zeci de ani, bătrânii se rugau la Dumnzeu în orice moment din zi și din noapte. Ei se rugau pentru bunăstarea casei, a familiei, pentru sănătate și pentru tot ce le era necesar supraviețuirii. Bătrânii îi învățau pe cei tineri cât de importantă era rugăciunea, iar aceștia nu se abăteau de la cuvântul lor și le urmau întocmai sfaturile. În prezent, vremurile s-au schimbat și rugăciunea nu mai este în atenția tuturor, oamenii axându-se pe lucruri superficiale. Astfel, uită de Dumenzeu și se pierd pe sine.

Cum se rugau bătrânii acum zeci de ani? Părintele Calistrat Chifan: „Oricând găseai rugăciuni scrise”

În vremurile trecute, bătrânii stăteau la portiță, se întâlneau la șezătoare, mai stăteau de vorbă pe marginea șanțului și îl aveau mereu în suflet pe Dumnezeu. Erau femei, care cumpărau caiete și scriau de mână rugăciuni, iar în momentul în care cineva se confrunta cu o problemă, îi dădeau să citească cele scrise de ele. În acest fel, era ocrotit de Dumenzeu, iar problema se rezolva de la sine.

„La vremea respectivă, lumea stătea la portiță, se întâlneau la șezătoare, mai stăteau de vorbă pe marginea șanțului, cum spunem noi. Ei, aceste femei, cumpărau caiețele, vocabulare, scriau de mână rugăciuni și când avea cineva o problemă: „Știu că ești supărat, vrei să îți dau o cărticică cu rugăciuni să citești, ca să-ți ajute Dumnezeu?” Și, în felul acesta, oricând găseai rugăciuni scrise, era și canonul altor mari doi duhovnici de care numai vă amintesc. Personal i-am văzut, dar nu i-am cunoscut îndeaproape, părintele Nicodim Măndiță, unul din marii mărturisitori ai anilor `50, `60, `70, a făcut și închisoare comunistă . Acest om a scris, cred că peste 100 de cărți populare de credință, bazate pe tradiție, pe dogmă, pe Teologia Scripturii, dar cu foarte mult efect practic: Păcatul înjurăturilor, Vămile văzduhului, Oglinda sufletească.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Lumea a devenit egoistă”. Cum se rugau bătrânii?

Acum zeci de ani, lumea era preocupată de bunăstarea familiei și de supraviețuire, însă acum a devenit egoistă, fiindcă oamenii s-au separat unii de alții. Ei s-au învățat să trăiască în lumea virtuală, pentru că nu își caută duhovnici care să adune oamenii ca într-o familie, așa cum se întâmpla în trecut.

„Lumea nu era preocupată, ca acum, de câteva lucruri din astea care, vedeți, nouă ne-au stricat liniștea. Lumea a devenit, în primul rând, egoistă, deci s-a separat. Oamenii devin din ce în ce mai vulnerabili unul față de celălalt. Vedeți, dacă vă deschideți pagina de Facebook, poate aveți 2000 de prieteni, dar dacă îi luați la amănunt, dacă cunoașteți zece. Și din ăștia zece dacă discutați poate dacă vă ascultă doi sau trei, care sunt mai intimi. Un prieten apropiat, o soră, o rudă, cineva de suflet. De ce? Lumea s-a învățat în mod virtual, ori duhovnicii ăștia exact rolul ăsta îl aveau, părinții ăștia înduhovniciți, ca lumea să fie ca într-o familie.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Comentarii
Adauga un comentariu