Actualitate

Cum tratezi corect arsurile solare. Remedii naturiste și cât durează în funcție de gravitate

Publicat: 15 iul. 2020
Cum tratezi corect arsurile solare
Atunci când uiți să te protejezi sau stai prea mult la soare, sigur te vei alege cu niște arsuri

Cum tratezi corect arsurile solare. Ești în situația în care ai pielea roşie, mâncărimi sau usturimi? Acestea sunt semne ale unei arsuri solare. În acest caz, cel mai important lucru este ce vei face de-acum încolo. Cel mai adesea, arsurile solare apar în urma expunerii îndelungate la soare.

Este foarte important ca înainte de a te expune la soare să aplici pe piele o cremă de protecție solară. Atunci când uiți să te protejezi sau stai prea mult, sigur te vei alege cu niște arsuri. Astfel, razele ultraviolete atacă pielea și cauzează înroşirea ei, o sensibilitate crescută și dureri locale. Efectele apar la câteva ore de la expunere, iar punctul culminant se înregistrează după aproape o zi. Dintre simptome amintim:
– înroşirea pielii,
– băşicile (papulele),
– exfolierea pielii,
– frisoane,
– febră,
– ameţeală,
– greaţă,
– durere,
– slăbiciune,
– sensibilitate cutanată.

Arsurile solare durează, în funcție de gravitatea lor, de la 3 zile până la două săptămâni. Dacă cele ușoare pot dura între 3 și 5 zile, în cazul arsurilor moderate va trece cam o săptămână până la vindecarea pielii. Arsurile severe, însă, necesită uneori chiar o internare în spital. În cazul acestora se ajunge până la două săptămâni ca să se vindece pielea. De obicei, tratarea arsurilor se face cu calmante, cum ar fi ibuprofen sau aspirină. De asemenea se pot aplica și comprese reci ori se poate apela la unele remedii naturiste.

Cum tratezi corect arsurile solare în cinci pași

În cazul arsurilor solare, tratarea durerii se poate face, în primă instanță prin răcirea pielii. Faceți o baie rapidă și evitați expunerea la soare. Aplicați în continuare comprese reci pe zonele afectate. Puteți folosi gheață sau pungi cu legume congelate, dar învelite într-un prosop.

În al doilea rând, trebuie să hidratați pielea cu unele loțiuni. Evitați însă unguentele pe bază de ulei, deoarece pot reţine căldura şi fac mai mult rău. Apoi, este necesar să reduceţi inflamaţia cu ibuprofen sau apirină. Mai puteți folosi o cremă de cortizon 1% sau aloe vera.

Totodată, este important să consumați multe lichide deoarece pielea „trage” apa la suprafaţa. Pe lângă apă și lichide mai sunt recomandate fructele și legumele cu conținut ridicat de apă. Nu în ultimul rând trebuie să solicitaţi ajutor medical dacă aveţi vezicule severe pe o mare parte a corpului. Faceți același lucru dacă febră şi frisoane sau sunteţi confuz/dezorientat.

Remedii naturiste pentru arsurile solare

De asemenea, puteți apela și la remedii naturiste pentru a grăbi procesul de vindecare a pielii. Acestea au și rolul de a atenua durerile și disconfortul cauzate de arsurile solare. În astfel de situații este recomandat, pe moment, un duș rece. Însă poți o baie cu apă călduță, în care să pui un pahar de oțet de mere pentru reechilibrarea pH-ului pielii.

De asemenea, și uleiul esențial de lavandă sau cel de mușețel are efect calmant asupra pielii. Pentru a atenua roșeața pielii, poți adăuga două căni de bicarbonat de sodiu în apa din cadă. Cu toate acestea, cel mai cunoscut și eficient remediu natural în caz de arsuri solare este aloe vera. Acesta nu doar că hidratează pielea, ci și accelerează regenerarea ei.

Mai sunt recomandate compresele cu lapte rece, care creează o barieră proteică ce ajută la vindecarea pielii. Iar castraveții conțin antioxidanți de preț pentru piele, însă au și proprietăți analgezice. Pentru aceasta poți face, în blender, o pastă din castraveți pe care să o aplici pe piele. Aceasta se lasă să acționeze aproximativ 10 minute.

Așadar, în cazul în care ai fost expus mai mult la soare, este bine să știi cum tratezi corect arsurile solare. Astfel, poți evita unele probleme mai grave.

Adauga un comentariu