Titlurile zilei

Cumpărați euro și depozitați-i la bănci sau investiți în imobiliare! Ce le spun specialiștii ieșenilor care au economii sau vor să facă investiții. Prodecan FEAA: ”Anul 2022 va fi anul imobiliarelor”

Publicat: 05 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cumpărați euro și depozitați-i la bănci sau investiți în imobiliare Ce le spun specialiștii ieșenilor care au economii sau vor să facă investiții. Prodecan FEAA Anul 2022 va fi anul imobiliarelor
Cristian Popescu, prof. univ. dr. și prodecan FEAA-UAIC Iași, le recomandă ieșenilor cu economii să investească în imobiliare, dar cu anumite riscuri

Specialiștii recomandă ieșenilor care au economii să le investească în imobiliare sau dacă au sume mai mici, să le transforme în euro și să le depoziteze la bănci. Aceștia susțin că persoanele care au economii de cel puțin 50.000 de euro pot investi în imobiliare, dar sunt investiții pe termen lung, cu un grad ridicat de risc

Ce pot face ieșenii care au economii sau vor să le investească într-un domeniu profitabil? Potrivit lui Cristian Popescu, prof. univ. dr. și prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (FEAA-UAIC), domeniul imobiliarelor este în continuare unul bun pentru investiții. Explică însă că există riscuri și aici.

”E dificil să găsești un activ unde să investești și să îți conservi valoarea. Sigur, imobiliarele sunt o investiție la momentul acesta, pentru că sunt cele care conservă valoarea în timp. Problema aici este că o astfel de investiție necesită mulți bani. Ca să cumperi un apartament acum, îți trebuie cel puțin 50.000 de euro, și atunci asemenea investiții necesită sume substanțiale. Pe de altă parte, acestea sunt investiții care au un grad mare de risc în ceea ce privește posibilitatea de recuperare imediată, de a fi transformate în lichiditate. Bănuiesc că foarte multă lume se va îngrămădi pe imobiliare pentru că deja se vede un interes mare pentru asta. Specialiștii estimează că anul 2022 va fi anul imobiliarelor”, susține Cristian Popescu, prodecan FEAA.

Specialiștii recomandă ieșenilor să transforme banii economisiți în euro și să-i depoziteze la bănci

Prodecanul de la FEAA mai spune că cei care au mai puțini bani economisiți ar trebui să îi transforme în euro și să îi depoziteze la bănci. Dacă euro se va deprecia ca urmare a creșterii inflației, cei care scot banii din conturi peste un an ar putea să aibă mai mulți bani.

”Pentru cei care au strânși 5.000 de euro, cea mai bună formă de conservare este într-o valută sigură și după aceea un depozit la bancă în valuta respectivă. Adică mi-am transformat banii în euro și am depozitat cu dobândă de 1,5 la sută. Atunci, dacă avem 3 la sută inflație la euro, cu un 1,5 la sută înseamnă dobândă real negativă de minus 1,5 la sută, iar la lei – de minus 4, minus 5 la sută, deci e mai avantajos în euro. E o depreciere care va surveni anul acesta. Nu va rămâne euro la 4,95 lei și nici dolarul, ci vor crește. Deprecierea vine în favoarea celor care schimbă banii în valută. Aurul are limitele lui.

Deja prețul este destul de ridicat și sunt mai puțini cunoscători pe piața asta. Niciodată aurul nu a fost un plasament prost. Mai există fondurile de investiții care oferă câteodată randamente bune, dar iar este pentru cunoscători. Nu poți să te duci ca novice și să ceri unui broker să îți recomande un fond de investiții, pentru că el îți va recomanda întotdeauna pe cel care îi aduce un beneficiu, care ia cel mai bun comision și nu neapărat cel mai bun pentru tine. Trebuie să fii foarte atent dacă investești în așa ceva, ca începător”, explică prof. Cristian Popescu, care a precizat din 2021 că în anul 2022 vor fi noi scumpiri.

Prodecanul FEAA spune că banii nu trebuie ținuți la ciorap pentru că se devalorizează

Concluzia specialistului din Iași este că cel mai bun plasament al economiilor ar fi în imobiliare.

”Nu punem banii la ciorap pentru că sunt afectați de inflație și o inflație de 8-10 la sută înseamnă că într-un an pierzi 10 la sută din ceea ce ai în casă și nu cred că e un lucru bun. Deci cel mai bun plasament este pe imobiliare, dar cu un grad ridicat de risc. Oamenii trebuie să înțeleagă asta pentru că se creează o bulă. Cumperi la prețuri mari, dar trebuie să revinzi la un preț și mai mare ca să ieși în câștig. Ori asta nu se va întâmpla foarte curând, mai ales că este o ofertă de apartamente noi, foarte ridicată. Vedeți că se construiesc peste tot blocuri și iar blocuri. Atunci, oamenii trebuie să se gândească că e o investiție pe termen lung, nu de 2 ani, să spunem”, adaugă specialistul de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, care susține că oamenii de afaceri vor investi și în retail sau servicii.

”Este foarte greu să dezvolți un plan de afaceri în situații de inflație pentru că nu știi care va fi inflația peste 2-3 ani, cât va dura, cât va fi. Oamenii preferă în această situație investiții în ramuri care au rentabilitate, cum ar fi industria serviciilor, retail, în niciun caz industrii grele sau cele care necesită investiții mari sau pe termen lung. Situația va duce investițiile mai mult spre retail, servicii”, concluzionează prof. Cristian Popescu, prodecan FEAA.

Chiar dacă locuințele din Iași s-au scumpit în anul 2021, clienții nu au întârziat să apară.

Adauga un comentariu