Prima pagină » Eveniment-Social » Cunoscutul actor ieșean Constantin Pușcașu, despre moartea prietenului său, Teodor Corban: „A fost un moment dificil, peste care nici acum nu am reușit să trec” – FOTO

Cunoscutul actor ieșean Constantin Pușcașu, despre moartea prietenului său, Teodor Corban: „A fost un moment dificil, peste care nici acum nu am reușit să trec” – FOTO

10 apr. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Artistul ieșean Constantin Pușcașu povestește pentru cotidianul BZI despre moartea prietenului său, Teodor Corban, care s-a stins din viață în data de 17 ianuarie 2023, la vârsta de 65 de ani, în urma unei lungi lupte cu o boală incurabilă

Constantin Pușcașu a devenit actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași în 1993 și a avut o frumoasă prietenie, de peste 30 de ani, cu partenerul său de scenă, Teodor Corban.

Actorul Constantin Pușcașu povestește despre începuturile sale în lumea teatrului

Cunoscutul artist ieșean Constantin Pușcașu are 57 de ani și este actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași încă din 1993, când era în băncile facultății. De-a lungul anilor, a avut nenumărate roluri în piese, joacă în filme încă din 2010, iar parcursul său profesional a fost creionat odată cu trecerea timpului.

Deși părinții artistului nu au fost de acord, susținând că această meserie nu este una de viitor, Constantin Pușcașu a îmbrățișat-o cu drag, iar acum se simte cel mai bine pe scena teatrului.

„Încă de când eram pe băncile școlii, o profesoară îmi spunea să mă fac actor pentru că eram glumeț. Nu am băgat de seamă, iar în anul 1988, a început să îmi surâdă ideea, așadar, în 1990, am intrat la Facultatea de Teatru. Cei din familia mea erau foarte sceptici, să fii actor li se părea ceva și extravagant, dar și fără viitor. Ulterior, și-au dat seama că asta vreau să fac și erau foarte mândri că au un băiat care joacă pe scena Teatrului Național, unde am avut șansa să fiu angajat încă de când eram la facultate”, declară Constantin Pușcașu, actor.

Actorul spune că a fost nevoit să facă și alte lucruri din care să își câștige existența.

„La începutul carierei, aveam un salariu mic, dar aveam și alte activități care să îmi întregească finanțele, pe care le-am făcut o bună perioadă de timp. Făceam voci la radio, am fost și prezentator la radio, recitam poezii, mai făceam câte o reclamă, după am început să joc în filme, aveam chiar și un atelier de teatru, toate astea ca să pot supraviețui”, adaugă Constantin Pușcașu, actor.

Constantin Pușcașu: „A fost un moment dificil, peste care nici acum nu am reușit să trec”

Constantin Pușcașu și Teodor Corban au avut o relație de prietenie strânsă, care a durat mai bine de 30 de ani. Din nefericire, în data de 17 ianuarie 2023, artistul Teodor Corban a murit, iar toate planurile și proiectele pe care cei doi le aveau împreună s-au năruit.

Actorul ieșean Constantin Pușcașu spune că cele mai frumoase spectacole, ce i-au rămas în suflet, sunt cele în care a jucat alături de prietenul său.

„Am multe spectacole care mi-au plăcut și mi-au rămas în suflet, dar în special spectacolele jucate alături de Teodor Corban. A fost un partener extraordinar de scenă și mereu am avut de învățat de la el. A fost un prieten foarte bun, era o prietenie foarte strânsă, însă, din păcate, s-a dus prea repede. A fost un moment dificil, peste care nici acum nu am reușit să trec. Avem multe planuri alături de el, vorbeam despre viitoare proiecte, însă brusc s-a dus”, adaugă Constantin Pușcașu, actor.

În România, cultura este subfinanțată cronic, teatrele sunt puține, iar locurile la concurs se scot foarte rar. Constantin Pușcașu spune că tinerii nu au șansa să profeseze în acest domeniu și sunt nevoiți să aleagă alte meserii.

„Acum, jocul actoricesc tinde spre firesc. Sunt copii foarte talentați, dar, din păcate, au această neșansă de a fi locuri limitate în teatre. Chiar vorbeam, recent, cu un coleg de-al meu și spuneam că suntem foarte puțini la patru săli de teatru. Nu se pot face angajări în sistemul bugetar, iar tinerii talentați trebuie să aleagă alte meserii, pentru a supraviețui. Chiar m-am revăzut cu unii dintre ei și, când îi întrebam ce fac, dacă mai joacă teatru, îmi spuneau ba că sunt casieri la supermarketuri, ba că fac anumite programe pe calculator. Ei ar putea fi sprijiniți, statul ar trebui să găsească soluții. Trebuie să li se dea ocazia măcar un an, doi să joace, să fie finanțați, dar noi, ca țară, suntem într-o criză economică continuă.

Nu sunt bani pentru spitale, darămite pentru teatru”, spune Constantin Pușcașu, actor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *