Secretele istoriei

Curiozități despre România. 20 de lucruri extrem de interesante despre țara noastră

Publicat: 05 nov. 2020
Statuia regelui dac Decebal
În cele ce urmează vă prezentăm o serie de curiozități despre România

În cele ce urmează vă prezentăm o serie de curiozități despre România. Țara noastră deține câteva recorduri, mai puțin cunoscute de întreaga lume. În informațiile prezentate mai jos veți afla de unde provine numele țării, care este cea mai veche civilizație din Europa sau care este cea mai veche cale ferata din România.

România este un stat situat în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării al cărui istorie este veche de mii de ani.

Curiozități despre România

1. România deține cel mai vechi papirus întreg din Europa. Acest papirus descoperit  în România datează din secolul IV i.Hr.

2.România este prima țară din lume cu o producție de petrol înregistrată în statisticile internaționale.

3. În localitatea Lucacesti din județul Bacău a fost construită prima sonda petroliera comerciala din lume.

4. Bucurestiul este al șaptelea oraș din Uniunea Europeana ca mărime.

5. Primul oraș din lume, iluminat  cu petrol lampant, a fost Bucurestiul. În data de 1 aprilie 1857, orașul era  iluminat cu peste 1000 de lămpi.

6. În 12 noiembrie 1884, la Timișoara erau puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric, devenind astfel primul oraș iluminat electric din Europa

7. Numele România vine de etnonimul „roman“ și de la numele Țarii Românești, provincia din sudul Carpatilor care datează din secolul al XIV-lea. Istoricii spun că numele „România“ era menționat neoficial în ziarele și manifestele care apăreau înainte de Revoluția de la 1848.

8. Timișoara a fost primul oraș din România în care a circulat tramvaiul tras de cai – 1869

9. România este singura tara din Europa cu bani de plastic.

10. Orașul din România care este situat la cea mai mare altitudine este Predeal (1 060 m), județul Brașov.

Care este cea mai veche cale ferată din țara noastră?

11. Orașul situat la cea mai mica altitudine din România este Sulina (4m), din județul Tulcea. Acesta fiind și cea mai estica localitate din România.

12 Cea mai veche cale ferată din țara noastră este între Oravița (județul Caras Severin) și Baziaș (județul Timiș), construită în 1856. Pe atunci cele două localități aparțineau imperiului Austro-Ungar.

13. România, este una dintre cele mai religioase țări din lume. Alături de Irak, Nigeria,  Ghana, Macedonia, Fiji și Kenya.

14. Între 8 septembrie 1950 și 24 decembrie 1960, Brasovul s-a numit „Orașul Stalin”, în cinstea marelui conducător sovietic considerat la acea vreme eliberator și protector.

15. Arcul de Triumf din București a fost construit după înfăptuirea Marii Uniri.

16. În 2013, în România s-a construit cel mai mare steag național din lume, cu o lungime de 330 m și o lățime de 220 m.

17. România este a 13-a țara din Europa ca suprafață.

18. În România a fost descoperite foarte multe schelete de dinozauri. Teritoriul țării noastre a fost acum milioane de ani un adevărat „paradis al dinozaurilor”.

19. Civilizația Cucuteni (județul Iași) este considerata cea mai veche din Europa.

20.Cea mai înalta sculptură în piatră din Europa se găsește în România – este vorba despre statuia regelui dac Decebal, 55 de metri.

Adauga un comentariu