Actualitate

Cutremur puternic în Melbourne, Australia! Iată ce magnitudine a avut

Publicat: 22 sept. 2021
cutremur puternic în Australia
Un cutremur puternic a lovit Australia

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a zguduit sud-estul Australiei, deteriorând clădirile din orașul Melbourne. Cutremurul s-a produs miercuri la ora locală 09:15 (23:15 GMT) la Mansfield, nu departe de capitala statului victorian.

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat că „nu am avut rapoarte despre răni grave și că este o veste foarte bună”. Cutremurul a fost resimțit și în Australia de Sud și în New South Wales (NSW).

Cutremurul puternic din Melbourne, Australia, a avut mai multe replici

A fost urmat de două replici de magnitudine 4,0 și 3,1. Deși acesta este unul dintre cele mai mari cutremure din Australia din ultimii ani, nu pare să fi cauzat pagube semnificative. Vorbind din SUA, Morrison a menționat că cutremurele au fost neobișnuite în Australia și „pot fi un eveniment foarte, foarte deranjant”.

Serviciul de Urgență al Statului Victoria a avertizat locuitorii să fie atenți la posibile replici.

„Dacă vă aflați în Victoria, vă aflați în pericol. Așteptați-vă după șocuri, stați departe de clădirile deteriorate și de alte pericole. Evitați conducerea vehiculului, cu excepția cazurilor de urgență”, a spus autoritatea.

Cutremurul a lovit chiar în timp ce un medic efectua o operație cardiacă

Chirurgul Sameer Thakur a declarat că a efectuat o operație de bypass cardiac în Geelong, lângă Melbourne, când s-a produs cutremurul.

„Ne aflăm într-un fel în esența operațiunii și am simțit că toată masa de operații se mișcă”, a declarat el pentru BBC Newsday.

„Privind în jurul camerei, toți stâlpii IV se mișcau și unele cleme pe care le avem, toate tremurau”.

El a spus „din fericire, am fost într-o etapă în care am putea să ne oprim” până când tremurul s-a oprit, permițându-le să finalizeze operația.

Australian Broadcasting Corporation a împărtășit un clip al prezentatorilor săi de mic dejun care au reacționat în studio în timp ce a avut loc cutremurul.

Cutremure majore în mai multe regiuni de pe glob

În doar câteva săptămâni, mai multe regiuni de pe glob au fost lovite de cutremure puternice. Vorbim despre un cutremur din Mexic care a avut o magnitudine de 7 pe scara Richter. Seimul a provocat pagube serioase și mai multe victime. În plus, centrul țării este acaparat de inundații.

Cutremurul a fost situat în apropierea marelui port Acapulco, de pe coasta Pacificului, dar seismul a fost resimţit puternic şi în capitala ţării, la peste 300 de kilometri distanţă. Mai multe ziduri s-au prăbuşit şi au avut loc şi alunecări de teren. De asemenea, seismul a fost urmat de câteva replici puternice.

Pe de altă parte, înainte de cutremurul din Mexic, în zona Haiti a avut loc un eveniment asemănător. Vorbim despre o mişcare tectonică de 7,2 grade. Un număr necunoscut de persoane este dispărut și aproximativ 5.700 au fost răniți, spun oficialii. Dezastrul agravează problemele cu care se confruntă națiunea sărăcită, care se îndreaptă deja dintr-o criză politică după asasinarea președintelui său lună trecută.

Primul ministru Ariel Henry a declarat o stare de urgență de o lună și a îndemnat populația să „dea dovadă de solidaritate”.

Adauga un comentariu