Numărul câinilor din Iași este în creștere, potrivit statisticilor, iar România este țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie pe cap de locuitor. Psihologii spun că rolul patrupedelor s-a schimbat în ultimii ani
Iașul este unul dintre județele din România cu un număr mare de animale de companie, mai ales când vine vorba de câini. Numărul patrupedelor este în creștere în Iași, în ultimii ani, potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). În Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) sunt înregistrați 10.882 de câini, diverse rase. Aceste date sunt transmise de cabinetele veterinare din Iași. Dacă luăm în calcul faptul că, în mediul rural, sunt animale de companie aproape în fiecare gospodărie, iar în municipiu nu toți proprietarii înregistrează patrupedele sau câinii fără stăpân, numărul s-ar dubla sau chiar tripla. În municipiul Iași sunt 131.000 de locuințe, case și apartamente, iar în județ, în jur de 330.000 de locuințe.
Au fost numărați câinii din Iași, și datele arată o creștere
România este țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deţinute pe cap de locuitor, mai precis 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar. Datele sunt furnizate de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA). În 43% dintre locuințe există cel puțin un câine și în 48%, cel puțin o pisică. În județul Iași, proprietarii de animale au rase de câini precum Bichon, Labrador, Caniche, Chihuahua, Beagle, Pomeranian, Ciobănesc German și Bulldog Francez.
„Sunt diverse rase de câini alese de proprietari, unele pentru pază, vânătoare sau alte activități. Una dintre rasele cu mai puțini câini este Dalmațianul”, susține Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Iași.
Prețul minim pentru un câine de rasă pleacă de la 500 de euro și poate ajunge la câteva mii de euro. De asemenea, costurile întreținerii unui câine de rasă ajunge la câteva sute de euro lunar. Recent, au fost anunțate reguli dure pentru proprietarii de câini.
Psiholog din Iași: „Au nevoie de afecțiune”
Psihologii din Iași susțin că rolul patrupedelor s-a schimbat în ultimii ani.
„Depinde de fiecare persoană care crește aceste animale de companie, de ce alege să le aibă în familie. Părinții cumpără puii pentru a responsabiliza copiii. Generația noastră se juca cu alți copii, acum, copiii se joacă mai puțin cu alți copii și părinții încearcă, cu ajutorul animalelor de companie, să-i responsabilizeze, să-i facă să socializeze. În cazul persoanelor în vârstă, acestea au animale de companie pentru că le destresează. Sunt singure și au nevoie de companie, au cu cine să vorbească, au nevoie de afecțiune. Am văzut că oamenii investesc în rase pure, deci creșterea unui animal de rasă implică costuri. Numărul copiilor scade și unele persoane cumpără câini sau pisici care devin membri ai familiei. Animalele nu mai sunt pentru apărare, ci pentru plăcerea și grija proprietarului. Oamenii au evoluat, oferă iubire și animalelor, nu e doar pentru a acoperi nevoia de singurătate. Unele persoane iau animalele în concediu medical. Animalele de companie sunt o bună terapie pentru copiii cu autism, de asemenea”, susține psihologul Andreea Buhuși.
Pe de altă parte, autoritățile din Iași au capturat zeci de câini fără stăpân, în acest an. Au fost numărați câinii din Iași, iar datele arată că Iașul este unul dintre județele din România cu un număr mare de animale de companie.
Oamenii au devenit superficiali, iresponsabili si egoisti. Tinerele familii in loc sa faca unul sau doi copii prefera sa-si ia javra deoarece are mai putine cerinte, iar cand se plictisesc de el il abandoneaza pur si simplu pe strazi.
Copiii sunt o corvoadă dacă nu ai ajutor. Te înnebunesc. Ori ai copii și nu ai stat cu ei, ori nu ai deloc, probabil de-asta dau din gură aiurea. Ia stai tu cu boracul tău în primii 10 ani, fără să te ajute nimeni. Și soția să fie la servici. Îți zic eu, îți vine să pleci în lumea largă.
Oamenii vor să trăiască! Nu să fie condiționați de societate, că de ce nu faci copii. Toți părinții sunt tot timpul nervoși, isterici, neîngrijiți și îmbătrâniți. Așa e viața dacă nu îți permite să angajezi o bona sau dacă nu ai membri în familie care să dea o mână de ajutor.
Curand, cainii vor depasi numarul copiilor. Semn ca planul Kalergi functioneaza, conform agendei. Rade dre-ak-ul si cu coorool.😎
Foarte bine, să dispară omenirea, fiindcă tot ce face omul e să distrugă.
Ce viitor au copii in tara asta? Unii iau aceasta decizie nu din egoism, ci din cauza viitorului intunecat care ne asteapta si care pe umerii lor se va aseza. Doar ca sa fie platitori de taxe intr-o tara in care guvernul nu este absolut deloc interesat de cresterea nivelului de trai, din contra, te sugruma incet. Sau sa fie nevoiti sa mearga in strainatate pentru a reusi sa traiasca cat de cat? Cu siguranta exista si acea categorie pe care ati mentionat-o in comentariu, dar sunt si cei care, cu responsabilitate, iau aceasta decizie.
Pentru câinii de talie mare ținuți în apartamente ar trebui o lege. Un copil mic plătește cotă parte la întreținere la nr. de persoane dar un câine de 3 ori mai mare nimic, plus că nu te poți urca în lift cu o huidumă de asta.
Ce lege vrei? Ce „cota parte” vrei sa plateasca, mai „teligentule” ? Toate utilitatile sunt contorizate: pt apa sunt montate apometre, pt gaz sunt contoare, pt curent electric sunt contoare. Din ce vrei tu „cota parte”? Din reparatia si intretinerea liftului? Cainele nu merge singur cu liftul, ca sa poti tu motiva ca functioneaza liftul mai mult. Cat de rautaciosi puteti fi! Bine ca te preocupa elaborarea unei legi pt cainii din apartamente, dar nu te-am auzit sa te revolti ca ne fura Apavital cu tarifele cele mai mari din tara. Nu am auzit sa te revolti ca te fura guvernul cu taxe si impozite de 47% din venit? Nu am auzit sa te revolti ca primaria mareste taxele si impozitele anual (le corecteaza cu rata inflatiei (sic!!!)), cu toate ca veniturile noastre nu cresc in fiecare an! Nu, tu ai preocupari mult mai importante: te freaca grija de cainii din apartamente !!! Imi faci sila tu si toti cei care gandesc ca tine !!!!
Exact. Mai ales pentru cainii care isi fac nevoile si stapanul nu strange.. Ca e in fata blocului, ca e pe casa scarii, ca e in parcul de copii…
Au fost numărați și cei decedați?
Sunt și câte 6-8 câini în apartamente de câte 2camere ce locuiesc împreună cu locatarii. De ce ai nevoie de stat de multi câinii pe de companie?
Toate ca toate, dar un parc pentru animalutele astea nu exista in ditamai orasul! Rusine!