Boli si tratamente

De ce Covid-19 poate provoaca, in unele cazuri, tromboza?

Publicat: 10 mai 2021
De ce Covid-19 poate provoaca in unele cazuri tromboza
Tromboza este una dintre principalele cauze de deces din cauza Covid-19.

Tromboza este una dintre principalele cauze de deces din cauza Covid-19. Fundația Heart & Research aduce primele rezultate ale unui studiu pe această temă.

Specialistii incearca să identifice o modalitate de a vindeca Covid-19. Dar, în același timp, oamenii de știință lucrează pentru a reduce impactul (și pericolele) consecințelor directe ale bolii, noteaza Top Sante. Printre aceste consecințe se numără tromboza, una dintre principalele cauze de deces din cauza coronavirusului. Studiul MICO încearcă să înțeleagă mecanismul exact.

Ceea ce ar putea explica formarea cheagurilor la pacienții cu Covid-19 ar fi, de exemplu, inflamația (furtuna de citokine) cauzată de boală. Sau lipsa de oxigen, în urma dificultăților de respirație. O altă posibilitate este încetinirea circulației sângelui.

„Aceste celule care suferă eliberează fragmente de membrană în fluxul sanguin: microparticule. Aceste microparticule sunt implicate în multe boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau embolia pulmonară”, explică Fundația Heart & Research.

Studiul MICO a început în iulie 2020 și a demonstrat deja că aceste microparticule sunt adesea prezente la pacienții care au leziuni pulmonare severe sau au embolie pulmonară. Metoda sa este de a izola microparticulele găsite la pacienții cu Covid-19 și de a studia efectul lor nociv în laborator, în modele de cultură celulară.

Scopul este de a înțelege legătura directă dintre Covid-19 și producerea de cheaguri responsabile de tromboza. Acest lucru ar face posibilă utilizarea anumitor medicamente deja cunoscute pentru a contracara tulburările cardiovasculare și pentru a preveni pacienții cu risc de a dezvolta acest simptom adesea fatal.
Adauga un comentariu