Actualitate

De ce îi este frică Monicăi Anisie atunci când școala va începe?

Publicat: 01 sept. 2020
Monica Anisie, cu fața crispată
Monica Anisie, ministrul Educației

De ce îi este frică Monicăi Anisie atunci când școala va începe? Marți, ministrul Educației a precizat de ce este îngrijorată de momentul începerii școlilor pe data de 14 septembrie.

„Am așa o temere strict cu privire la respectarea normelor de igienă. Trebuie să îi facem pe copii să înțeleagă că nu numai în spațiul școlii, acolo unde sunt supravegheați, sunt îndemnați să poarte masca, să se spele pe mâini, cred că această atitudine trebuie să o aibă și în afara spațiului școlii”, a declarat Monica Anisie.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor: ”În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare”

Monica Anisie a anunțat că decizia referitoare la modul în care elevii se vor prezenta la cursuri se află în mâinile consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. De asemenea, aceasta a mai arătat că, în prezent, în cabinetele școlare nu sunt suficienți medici sau asistente.

„Decizia este la nivel de unitate de învăţământ, adică la consiliul de administraţie. Consiliul de administraţie propune scenariul pe care îl vor alege, propune inspectoratului şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca acestea să avizeze şi Comitetul Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să aprobe acest scenariu”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Educației a precizat că astfel decizia va fi luată la nivel local.

„Am dat în felul acesta autonomie locală, pentru că directorul unităţii de învăţământ, directorul de la DSP local pot şti cel mai bine ce se întâmplă local, nu de la nivel central să luăm pentru toată lumea aceeaşi măsură”, a explicat ministrul.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor. De ce îi este frică Monicăi Anisie atunci când școala va începe?

În același timp, Monica Anisie a menționat că în momentul de față nu sunt suficienţi medici şi asistente în cabinetele şcolare. Cu toate acestea, un proiect de lege depus la Parlament prevede deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi personalul medical necesar acestor cabinete.

„În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a mai spus Anisie.

Ministrul Monica Anisie a completat că a purtat o discuţie pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ”, a mai susţinut Monica Anisie.

Adauga un comentariu