Atunci când ești răcit, toată lumea îți recomandă să mănânci supă de pui cu legume și să bei ceai, însă cât de eficientă este și cărui fapt se datorează eficiența acesteia? Aceasta este un bun remediu pentru întărirea sistemului imunitar și este o rețetă care se face foarte repede.
Supele de pui sunt de departe și preferatele copiilor. Carnea de pui este mai ușoară, mai slabă, iar asociată cu legume din belșug va fi și mai gustoasă. În plus, legumele aduc un aport de culoare, dar și de vitamine.
De ce se recomandă supa de pui cu legume pentru răceală
Când ai de-a face cu o răceală, e indicat în primul rând să bei multe lichide sănătoase, pentru că tinzi să te deshidratezi. Secrețiile nazale abundente și transpirația mai multă decât de obicei te fac să pierzi apă, așa că e necesar să înlocuiești aceste lichide pierdute. Pe lângă apă simplă, ceaiurile de plante și sucurile naturale de fructe, și supa de pui este foarte bună pentru răceală.
Specialiștii ne lămuresc cu privire la eficiența supei de pui în tratarea răcelilor, iar lucrurile stau destul de simplu. Cu toate că supa de pui nu are niciun impact asupra infecției virale care a cauzat răceala, aceasta poate totuși să amelioreze simptomele specifice răcelii, având un oarecare efect antiinflamator.
Concret, asta înseamnă că răceala te va ține tot atât de mult și dacă mănânci supă de pui, și dacă nu mănânci, însă aportul de supă te va face să te simți mai bine, prin faptul că desfundă nasul și respiri mai ușor, hidratează organismul și calmează pe moment durerile de gât.
Acest lucru se întâmplă deoarece, potrivit unor cercetări din zilele noastre, carnea de pui conține o substanță numită cisteină, care ajută la eliminarea mai ușoară a mucusului, iar efectul pare să fie sporit dacă în supă se adaugă piper și usturoi.
În plus, supa de pui îți aduce proteine și minerale, iar dacă adaugi și multe legume în ea, va fi și mai hrănitoare. Mai mult decât atât, consumul de supă de pui pentru răceală are un efect reconfortant, deci îți poate da o stare de bine, te ajută să te relaxezi și să îți mai recapeți puterile. Mixul de vitamine și nutrienți din supa de pui susține, de asemenea, activitatea sistemului imunitar.
Iată cum să faci o supă delicioasă
Poți prepara această rețetă de supă în orice sezon, adăugând legumele care se găsesc la momentul respectiv pe piață. Prepar-o și tu pentru a te convinge, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare de mai jos. Ai nevoie doar de 750 gr de piept de pui; 2 cepe; 3 morcovi mai mari; 1 rădăcină de pătrunjel; 1 păstârnac; 1 ardei gras; 50 gr de mazăre; 50 gr de păstăi de fasole; 200 gr de tăiței; 3 l de apă; sare și piper după gust; pătrunjel verde pentru decor.
Înainte de a pune apa pentru supă la fiert pregătește toate ingredientele. Curăță ceapa și tai-o în sferturi. Curăță cei trei morcovi, iar doi dintre aceștia îi tai în bastonașe și pe ceilalți doi în rondele.
Curăță păstârnacul și rădăcina de pătrunjel și taie-i tot în bastonașe. Ardeiul taie-l în fâșii, după curățare, iar pieptul de pui în cuburi. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți pune apa la fiert, într-o oală cu pereți mai înalți.
Când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare și legumele tocate, mai puțin cei doi morcovi tăiați în rondele. Apoi lasă legumele să fiarbă până când se pătrund bine și își lasă aromele în supă. Apoi strecoară supa printr-o sită deasă și pune-o din nou la fiert. Adaugă carnea de pui porționată în bucăți mai mici.
Lasă carnea să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Înlătură această spumă cu o sită, iar când supa se limpezește, adaugă morcovii tocați în rondele. După 7-8 minute de fierbere adaugă și tăițeii.
Lasă supa să fiarbă până când toate ingredientele sunt bine preparate. Potrivește-i gustul cu sare și piper pe parcursul fierberii. După stingerea focului adaugă și pătrunjelul în supa de pui cu legume, apoi aceasta poate fi servită.