Numărul pacienților care ajung la Cabinetul antirabic din Iași, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a crescut considerabil în anul 2025. Astfel, în primele 4 luni ale anului, 341 de pacienți au necesitat vaccinare antirabică.
341 de pacienți au ajuns, în primele patru luni ale anului 2025, la Cabinetul antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași
În primele patru luni ale anului 2025, la Cabinetul antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, au beneficiat de vaccinare 341 de pacienți. Cei mai mulți au fost mușcați de câinii lor. Deoarece numărul de cazuri a crescut, în comparație cu anii trecuți, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a făcut demersuri astfel încât vaccinarea antirabică să fie subvenționată de un program național de sănătate.
„În primele 4 luni ale anului 2025, la Cabinetul Antirabic, am avut 341 de pacienți și 18 focare confirmate – un focar reprezintă mai mult de un pacient. În marea majoritate, pacienții sunt mușcați de câini, apoi urmează bovinele, pisicile și vulpile. Animalele sunt, de regulă, de companie. Creșterea, în acest an, este foarte mare, comparativ cu anii trecuți. Am făcut o statistică, începând cu anul 2020, și e o creștere, în special în primele 4 luni ale anului 2025. Am cerut crearea unui program național, pentru că noi, fiind centru regional, din necesarul de medicamente, undeva în jur de 25 la sută din buget se duce pentru vaccinarea antirabică, ceea ce este foarte mult. De asta am trimis adrese și către ministrul Sănătății, și către Direcția de Sănătate Publică Iași. Am revenit, pentru că am trimis și anii trecuți. Vrem să fie înființat acest program național, noi mai derulăm programe naționale, avem program național HIV/SIDA, dar pentru vaccinare antirabică chiar ar trebui, deoarece nu vin pacienți doar din Iași, ci din toată regiunea”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
S-a pus în discuție înființarea unui Cabinet antirabic la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani: „Noi am putea să asigurăm vaccinare, dar ar fi bine să fim prinși într-un program național”
La Spitalul Municipal de Urgență Pașcani au existat discuții privind înființarea unui Cabinet antirabic, astfel încât pacienții din zonă să nu mai fie nevoiți să meargă până la Iași pentru vaccinul antirabic. Acest lucru nu este încă posibil, deoarece spitalul nu are linie de gardă pentru boli infecțioase. Dr. Florin Roșu a precizat că înființarea acestui Cabinet antirabic ar fi benefică. Precizăm că, la momentul actual, Cabinetul antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași este singurul din zona Moldovei în care se efectuează seroprofilaxia antirabică.
„Ar fi foarte bine să se înființeze și la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani un cabinet de vaccinare antirabică, deoarece la noi se prezintă foarte multe persoane din zona rurală, din zona Pașcaniului. Noi am putea să asigurăm vaccinare, dar ar fi bine să fim prinși într-un program național, deoarece costurile sunt foarte mari”, a adăugat dr. Florin Roșu.
În primele patru luni ale anului, 341 de pacienți au necesitat vaccinare antirabică și s-au adresat Cabinetului antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.