Titlurile zilei

De senzație! În Grădina Botanică din Iași va apărea o construcție spectaculoasă. Nimeni nu și-ar fi imaginat că în oraș va exista așa ceva – EXCLUSIV GALERIE FOTO

Publicat: 17 iul. 2021
Imagine, de sus, cu zona lacului din Grădina Botanică
Universitatea din Iași a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte. Astfel, rectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă, chiar în Grădina Botanică "Anastasie Fătu"

De-a dreptul spectaculos și unic la Iași! În oraș și tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se pregătește o construcție spectaculoasă. Rectorul primei instituții moderne de învățământ superior, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă, chiar în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Acesta va fi amplasat în jurul lacului din „inima verde” a urbei. Vor fi aduse case tradiționale de pe ambele maluri ale Prutului, va fi o zonă de agrement, cu obiecte tradiționale.

Universitatea din Iași a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte. Astfel, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă, chiar în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Acesta va fi amplasat în jurul lacului din „inima verde” a urbei. Vor fi aduse case tradiționale de pe ambele maluri ale Prutului, va fi o zonă de agrement, cu obiecte tradiționale.

„Muzeul satului moldav, reprezentativ pentru ambele maluri ale Prutului, se află în stadiul de proiect. Muzeul va da un plus de valoare Grădinii Botanice, va fi un centru de cultură, prin conservarea elementelor etnografice specifice fiecărui județ și fiecărui raion. Specialiștii din UAIC, împreună cu cei ai Complexului Muzeal Național «Moldova» din Iași, vor asigura punerea în valoare a acestui patrimoniu cultural inestimabil. Vom identifica sursele de finanțare europeană”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.

Consultarea publică a comunității UAIC, privind înființarea unui muzeu al satului moldav

În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader (în calitate de rector al UAIC) a propus în ședința Biroului Executiv al Consiliului de Administrație (BECA) inițierea unei consultări publice a comunității academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, privind înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de membrii BECA.

„Această nouă componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice «Anastasie Fătu» a UAIC, fiind localizată în zona lacului din Grădina Botanică «intrarea Munteni» și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și de practică studențească. Așadar, ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național «Moldova» și cu autoritățile locale”, a precizat rectorul de la „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Grădina Botanică din Iași aniversează anul acesta 165 de ani de transformări istorice

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an, va aniversa 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească. În același timp, este cea mai mare din țară, unică prin numărul mare de specii vegetale și prin măsurile speciale de conservare aplicate. Încă de la înființare, tinerii studioși aveau posibilitatea să învețe și să descopere aspecte inedite referitoare la specii de plante indigene și exotice, metode de cultură și importanța acestora.

Nu se cunoaște un plan referitor la organizarea inițială a „grădinii lui Fătu”, însă au fost păstrate aprecierile unor personalități ale timpului: Gheorghe Asachi în „Gazeta de Moldavia” (1856), Ion Ionescu de la Brad în Catalogul oficial al Expoziției Florale Naționale de la Frumoasa (Iași, 1865), Dimitrie Brândză prezenta speciile de plante la cursurile de botanică susținute pentru studenți (1870-1873). Și Nicolae Leon, rectorul Universității din Iași, în volumul intitulat „Amintiri” (1922), menționa aspecte referitoare la rolul grădinii în educație și importanța colecțiilor de plante pentru cursurile de botanică.

Comentarii
 • Pe ce terenuri? Alea in curs de retrocedare/fără șansa la intabulare? Imediat ce se vor termina procesele, din grădina mai rămâne cam 20%. Pe versantul spre Rediu (incluzând lacul) se fac deja proiecte.

 • Inchideti traficul auto, stau toti ratatii in masina cu AC-ul pornit si nu poti sa te bucuri de liniste langa lac. De modul in care se circula nu mai spun.

 • Nu vinde Chirica si gradina botanica samsarilor, pardon dezvoltatorilor imobiliari ?
  Cat despre traficul auto, acesta ar cam trebui restrictionat. Prea multa cocalareala.

 • Se va distruge zona verde și așa foarte puțină! Nu dorim acest măreț proiect!!!!
  Mașini sunt foarte multe parcate aproape de lac și pe toată șoseaua din Botanică, deși nu este voie, efectiv nu ai cum să te plimbi sau sa alergi în voie. Este o aglomeratie de masini foarte mare, vin sa stea in masina cu AC deschis și cu ochii în telefon, poluând și fonic în același timp. Poliția locală nu face absolut nimic în acest sens! Să se ia măsuri! Vrem aer curat și liniste!

 • Nu vrem acest proiect!!! Lăsați zona verde și sălbatică! Opriți traficul, parcheaza foarte multe mașini degeaba lângă lac.Poliția locală să actioneze, sa nu-i mai lase!!!

 • „Propunerea (n.n. domnului Rector) a fost aprobată în unanimitate de membrii BECA.” Domnul Rector face parte din BECA, sperăm că nu vorbește despre sine la persoana a III-a. În altă ordine de idei, dacă la intrarea dinspre Parcul Copou a făcut o ceainărie de prost gust, de ce nu și o enclavă cu satul moldav? Cu bani europeni desigur. Vor veni plăieșii cu BMW-uri și răzeșii cu motocicletele tunate și va fi ca pe vremea lui Ștefan cel Mare când dădeau foc la gospodării când dădeau turcii. Acum se vor retrage la ceainărie și vor face o analiză fitocenologică a plantelor utile și a potențialului etnobotanic…Excelsior!

 • Mici si bere pe cerdac… asta va fi pana la urma…aici vor sa ajunga.
  Iata… Bucuresti are un muzeu al satului fara sa fi atins gradina botanica. La Iasi numai idioti iau decizii.

 • Numai prostii comenteaza aici . Multi cred ca locuiesc in judetul iasi dar nu in oras. Bai tampitilor mai iesiti din cătun . Foarte buna initiativa ,singurul care mai face ceva autentic… au venit la mine niste amici din america si am constatat cu stupoare ca nu mai exista nimic traditional , nici un restaurant nimic.

 • Tampit esti tu ca nu intelegi nimic. Oamenii NU vor acest “extraordinar” proiect in gradina botanica. Nu vor sa strice si locul asta. Sa-i gaseasca un alt loc.

 • Mare om Tudorel Toader ăsta, pe unde trece face totul praf! Nu mai scăpăm de cocălari, nici în cea mai veche universitate din țară…

Adauga un comentariu