Coronavirus

Declaraţie pe proprie răspundere după 15 mai: când trebuie să o avem la noi şi cum se completează

Publicat: 13 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Declaraţie pe proprie răspundere după 15 mai când trebuie să o avem la noi şi cum se completează

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că, după data de 15 mai, declaraţia pe proprie răspundere nu va mai fi obligatorie pentru deplasările în interiorul localităţilor.

„Se renunţa la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii. Putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie. Totuşi, nu trebuie să exagerăm.Trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, şeful statului a subliniat că, pentru deplasările în afara localităţii, declaraţia pe proprie răspundere va fi obligatorie.

„Totuşi, când ieşim din localitate este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureştiului foarte multă lume vine la serviciu în Bucureşti şi se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declaraţie.

„Dar dacă mergeţi, de exemplu, din Bucureşti într-un oraş din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează intre excepţii, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţie pe proprie răspundere după 15 mai: pentru ce motive avem voie să ieşim din localitate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că lista completă de motive pentru care va fi permisă ieşirea din localitate va fi stabilită de Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Şeful statului a enumerat şi câteva dintre aceste excepţii: deplasarea la locul de muncă, realizarea de munci agricole sau practicarea de sport individual, precum mersul cu bicicleta.

„Totuşi, în interesul nostru şi al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii. Ce rămâne, totuşi, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localităţii, sigur, cu excepţii.

„Aceste excepţii vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sunt excepţii naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole; se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta”, a spus Klaus Iohannis.

Starea de urgenţă nu va fi prelungită în România; ultima zi în care va fi valabilă va fi în data de 14 mai. Începând cu data de 15 mai însă se va institui starea de alertă.

Adauga un comentariu