Prima pagină » International » Deși oamenii din Shanghai au ieșit din carantină, efectele acesteia încă se simt

Deși oamenii din Shanghai au ieșit din carantină, efectele acesteia încă se simt

01 iun. 2022, 19:46,
în International

Astăzi, de 1 iunie,  Shanghai au sărbătorit ieșirea din carantină. În ciuda exploziei de viață, procesul de redeschidere va fi unul lent și dureros, pentru că rezidenții din centrul financiar trebuie să se confrunte cu trauma ultimelor două luni.

Începând cu această dimineață, majoritatea din cei 25 de milioane de locuitori ai orașului sunt liberi să își părăsească comunitățile. Magazinele și clădirile de birouri se pot redeschide, mașinile revin pe străzi, iar metroul și autobuzele își reiau serviciile.

Oamenii din Shanghai au în continuare nevoie de test COVID negativ făcut cu 72 de ore înainte

Multe locuri publice cer în continuare test COVID negativ făcut cu 72 de ore înainte

Deși blocarea a fost ridicată, o bună parte dintre restricțiile COVID rămân în viața de zi cu zi. Majoritatea locurilor publice și a transportului necesită încă un test COVID negativ efectuat în decurs de 72 de ore și s-au format cozi lungi la locurile de testare din afara complexurilor rezidențiale pe tot parcursul zilei de miercuri.

În strălucitorul district financiar Lujiazui, restaurantele au rămas închise la ora prânzului, iar birourile erau încă în mare parte goale – multe companii au cerut lucrătorilor să se întoarcă la birou săptămâna viitoare.

Ieșirea Shanghaiului din carantină a fost foarte diferită de cea a Wuhan-ului, care a fost blocat timp de trei luni la începutul anului 2020, după primul focar de COVID din lume.

Ieșirea Shanghaiului din carantină a fost foarte diferită de cea a Wuhan-ului, care a fost blocat timp de trei luni la începutul anului 2020, după primul focar de COVID din lume

În timpul carantinei, oamenii din Shanghai au fost despărțiți de copiii lor

Sentimentele de tristețe și furie persistă în rândul cetățenilor, aceștia fiind martori ai suferinței și durerii provocate orașului de aplicare cu zel a politicii guvernului de zero COVID. Blocarea haotică a provocat o penurie larg răspândită de alimente și a întârziat îngrijirea medicală pentru pacienții aflați în situații de urgență. Copiii mici au fost separați de părinți, în carantină.

Locuitorii, inclusiv bătrânii, au fost duși în unități spartane de izolare și forțați să-și predea cheile pentru a li se dezinfecta casele. Măsurile draconice au declanșat val după val de proteste, erodând grav încrederea publicului în guvernul de la Shanghai.

„O dramă ridicolă s-a încheiat și nimeni nu a venit să explice, nimeni nu și-a cerut scuze, nimeni nu  a fost tras la răspundere”, a scris un rezident din Shanghai într-o postare pe WeChat, o platformă de socializare chineză.

„S-a întors mâncarea la pachet, racul a revenit, berea a revenit, dar sentimentul de securitate a dispărut”, a mai scris el în postarea, care a fost cenzurată ulterior.
Restricțiile au schimbat afacerile în aproape fiecare sector și au blocat economia orașului. Multe companii au fost forțate să suspende temporar producția, altele au sugerat că s-ar putea să nu-și revină.

În timpul carantinei, oamenii din Shanghai au fost despărțiți de copiii lor

Guvernul din Wuhan a ținut focarul sub control

Mulți rezidenți din Wuhan s-au simțit recunoscători guvernului pentru că a ținut focarul sub control.

„Pe atunci, publicul a înțeles necesitatea unor astfel de măsuri extreme, deoarece situația era foarte gravă. Sentimentul publicului din Shanghai este complet diferit – mulți cred că aceste măsuri sunt inutile”, a spus un locuitor din Shanghai.

Guvernul chinez a susținut Wuhan ca fiind o poveste de succes în gestionarea pandemiei, mass-media de stat celebrând ridicarea blocării drept o victorie „eroică” asupra virusului.

Guvernul din Wuhan a ținut focarul sub control

Oficialii din Shanghai refuză să admită că au impus o blocare

În Shanghai, însă, narațiunea oficială este mult mai modestă. Oficialii au refuzat chiar să admită că a fost impus vreodată o „blocare” pentru oamenii din Shanghai numind-o „mod de management static”. Într-o instrucțiune difuzată pe scară largă online marți, autoritățile din Shanghai au ordonat organizațiilor mass-media să evite utilizarea expresiei „ridicarea blocării”.

Miercuri, presa de stat a evitat orice mențiune a cuvântului „carantină”. Pe site-ul Weibo, hashtag-uri precum „Shanghai is back” și „Long time no see Shanghai” create de mass-media de stat au atras sute de milioane de vizualizări.

Oficialii din Shanghai refuză să admită că au impus o blocare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`