Prima pagină » Local » Detalii incredibile ies la iveală. ApaVital încearcă să țină situația sub control: „Cele mai mari probleme sunt pe bulevardul Chișinăului, Tătărași și CUG” – FOTO

Detalii incredibile ies la iveală. ApaVital încearcă să țină situația sub control: „Cele mai mari probleme sunt pe bulevardul Chișinăului, Tătărași și CUG” – FOTO

08 nov. 2023, 02:00, 8 ,
Petronel Ștefan în Local

Țevile de la ApaVital din oraș cedează din cauza mai multor factori, iar compania încearcă să țină situația sub control. Totuși, conform tarifelor, ieșenii plătesc cea mai scumpă apă din țară

De la începutul anului și până acum au fost înregistrate sute de avarii la rețeaua de apă din Iași. Având în vedere că, în anii trecuți, numărul era mult mai mare, este o diferență notabilă, însă probleme sunt multe în continuare. Cauzele sunt multiple, rezolvările încă sunt așteptate prin diferite programe, însă este cert că reparațiile sunt suportate din bugetul companiei, automat din încasările de la utilizatori.

Peste 600 de intervenții în acest an

În acest moment, în municipiul Iași există aproximativ 500 km de rețea de apă. În mare parte, țevile au fost montate în urmă cu 30 de ani, iar unele sunt chiar mai vechi, de 50 de ani. Astfel, nu este de mirare că, doar în anul acesta, operatorul de apă-canal a trebuit să intervină la atât de multe avarii.

„De la începutul acestui an, ApaVital a intervenit pentru remedierea unui număr de 635 de avarii apărute la rețeaua de distribuție a apei potabile din municipiul Iași, majoritatea pierderilor înregistrându-se pe conductele de distribuție și cele de branșament, acestea ducând la intervenții atât pe amplasamente aflate pe sistemul rutier, cât și pe spații necirculate, dar și în interiorul unor elemente ale sistemului de apă, cum ar fi căminele de apometru sau căminele de vane”, a transmis Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul al ApaVital.

Cauzele sunt multiple, însă situațiile acestea au rezolvare, dar totul depinde de investiții și de planurile companiei. Totuși, este clar că trebuie să existe schimbări pentru ca ieșenii să beneficieze de condiții cât mai bune. Rețeaua de distribuție este montată la minim 90 cm adâncime sau chiar mai adânc în unele situații, însă din cauza vibrațiilor de la traficul greu țevile se defectează.

„Cauzele apariției avariilor sunt multiple: vechimea rețelelor – conducte cu un grad avansat de uzură, materiale de o calitate inferioară celor prevăzute în avize pentru branșamentele executate cu conducte și armături în regie proprie a beneficiarilor, defecte de fabricație ale conductelor, factori externi care afectează integritatea conductei (inclusiv avarii provocate de firmele de construcții), curenți vagabonzi de la rețelele electrice, care afectează conductele din oțel folosite la distribuția apei potabile, aciditatea solului, vibrațiile produse de traficul greu. Menționăm faptul că, în municipiul Iași, ApaVital are în întreținere și exploatare circa 500 de kilometri de rețea de distribuție a apei potabile”, a adăugat Răzvan Manolache.

Zonele din Iași unde țevile de la ApaVital cedează cel mai des

Mihail Doruș

Tariful pentru un mc de apă în Iași este de 15,53 de lei, cel mai mare din țară

Cartierele Tătărași, CUG și zona industrială sunt cele mai afectate locuri. În anii trecuți, ApaVital înregistra până la 2.000 de avarii doar într-un singur an, ceea ce este enorm. Problema este că avariile rezolvate pot fi recurente din cauza vechimii și a calității țevilor. Astfel, după ani de zile în care au fost mii de pierderi, compania a decis, în sfârșit, să schimbe rețeaua de distribuție a apei potabile.

„Zonele în care au apărut cele mai multe avarii în municipiul Iași sunt localizate în zona industrială a orașului, de exemplu pe bulevardul Chișinăului este o zonă cu trafic greu care afectează rețeaua de apă, în zona CUG și în cartierul Tătărași, unde, de altfel, derulăm, în această perioadă, o serie de lucrări de investiții din surse proprii ApaVital, pentru înlocuirea rețelelor de distribuție a apei potabile unde apar astfel de disfuncționalități. În momentul de față, numărul de avarii înregistrate pe rețelele de distribuție din municipiul Iași s-a redus de până la 3 ori comparativ cu perioada anterioară implementării programelor de investiții. Cheltuielile sunt variabile, în funcție de complexitatea lucrării și ce trebuie să reparăm sau să înlocuim”, a mai precizat reprezentatul companiei.

Ieșenii plătesc cea mai scumpă apă

Costurile reparațiilor sunt acoperite din bugetul ApaVital, din tarifele de la serviciile oferite. Astfel, nu este de mirare că ieșenii plătesc cel mai mare preț pentru apă și canalizare din România. De la 1 ianuarie 2019 și până la momentul actual, prețul apei s-a dublat de la 3.93 lei pentru mc până la 8.15 pentru mc. Dacă mai adăugăm și prețul pentru canalizare, 7.38 lei pentru mc, tariful total ajunge la 15.53 lei pentru un mc de apă. Sumele plătite pentru intervențiile la reparații diferă în funcție de complexitatea lucrării și de situația din teren, însă este clar că la atâtea avarii sunt pe măsură.

„Atunci când apare o pierdere, costurile sunt suportate din bugetul ApaVital, din tarif, nu este o societate bugetară, nu primește bani de la buget, tot ceea ce se face pentru întreținerea sistemului este din tarif. În vederea întreținerii infrastructurii de apă existente, ApaVital S.A. derulează permanent o activitate investițională intensă, atât din fonduri proprii, cât și cu finanțări ale Uniunii Europene. Amintim doar câteva din programele de investiții implementate sau în curs de implementare, realizate cu fonduri europene: ISPA (perioada 2000-2010), POS Mediu (2007-2016), POIM (2014- prezent), într-un total de peste 557 de milioane de euro”, a încheiat purtătorul de cuvânt.

ApaVital a avut 635 de avarii la rețeaua de apă de la începutul anului și până acum. Ieșenii plătesc cea mai scumpă apă din România, însă serviciile încă nu se ridică la nivelul prețurilor.

Comentarii
  • problema nu zunt pierderile ci calitatea slaba a personalului tehnic. pui în funcție de conducere copii celor ce-ti construiesc casele ca altfel nu ai cum sai recompensezi. ing Apetroi stie despre ce este vorba.
    despre sutele de racorduri ilegale de apa ale lui Apetroi liniște.

  • Atâţia ani, neîntrerupţi,
    Tu ai ales mereu corupţi,
    Escroci şi hoţi, şi impostori,
    Şi mincinoşi, şi trădători.

    Tu i-ai votat pe-un mic şi-o bere,
    Iar ei te fură, fac avere;
    Deci nu te plânge, orice-ai zice,
    Eşti victimă, dar şi complice!…

  • Singura si principala grija a celor din staff-ul Apavital este sa isi creasca veniturile proprii (salarii, prime, bonusuri, etc). Platim cel mai mare tarif, dar banii se duc spre ce am scris mai sus, nu in infrastructura…. numai carpeli se fac, dar tarifele acestor lucrari sunt demne de o magistrala noua.

  • Terchea Berchea

    Discipolii infractorului Nechita nu se dezmint. De la el, au învățat cum să fure: 1000 mc pierderi la niște babe, 1000 mc pierderi pe avarii. Proștii plătesc, nababii au salarii grase, mașini sub cur, au procente de reușite pentru hoție. Cine mai e ca ei?

  • un proiectant consacrat

    daca la retelele nou infiintate de apa si canal intervin saptamanal pentru a completa zonele in care materialul de umplutura este tasat, cand trimiti 5 ingineri sa faca receptia la terminarea lucrarilor si nu vede nici unul ca in santul sapat si umplut ulterior ti se scufunda piciorul, atunci este clar unde este problema

  • Este de înțeles că avem cea mai scumpă apa din tara. Pentru că la robinet nu curge doar apa. Vine la pachet cu nisip și balast. Iar cum materialele de construcție livrate de Apavital se tot scumpesc, de aici și prețul mare al apei. Și da, vad că nimeni nu se plange de calitatea apei la Iași, ceea ce explică avântul construcțiilor din ultimii 10 ani: nisip și balast (încă) gratuit pe factura Apavital. Sper sa țină măcar până îmi termin de construit și eu, casa.

  • nisipul si balastul la care faci referire sunt de fapt sarurile si mineralele din apa. gasesti detalii pe net, daca esti interesat de subiect

  • Doctor Vicol

    Gigi tocmai s-a eliberat de la puscarie. Cum il are pe copilul lui de suflet, Dorus fixat tocmai de catre el in functie de dir general, se apuca si Gigi de afaceri mai ales de licitatii prin interpusi cu unitatea.
    La fel cum a facut si Fenechiu dupa ce s-a eliberat de la puscarie prin fiul lui.
    Nu mai scapam de capusele astea in veacul vecilor amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`