Se anunță un dezastru pentru o categorie de pensionari care trebuie să restituie banii obținuți din greșeală. Anunțul a fost făcut de Casa de Pensii și îi vizează pe cei care au primit mai mulți bani ca urmare a unor greșeli de calcul.
Nu este vorba despre recalcularea pensiilor din septembrie 2024 ci despre vechea lege care este din 2010. Oricum, pensionarii primesc o nouă lovitură din partea statului român, ceea ce ar putea duce la un adevărat dezastru.
Dezastru pentru pensionari! Trebuie să restituie banii obținuți din greșeală
Pensionarii care au beneficiat de pensii mai mari din cauza unor erori de calcul din partea caselor de pensii vor fi obligați să restituie diferențele respective, chiar dacă a trecut mai mult de trei ani de la momentul în care a fost descoperită greșeala.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit printr-o decizie că diferențele dintre sumele acordate de casele de pensii și cele corecte, după ce pensiile au fost stabilite și plătite, trebuie recuperate, iar calculul acestora va fi făcut retroactiv, începând din data la care au fost constatate erorile.
Această hotărâre se referă la greșelile de calcul care au fost făcute conform vechii legi a pensiilor publice din 2010, și nu la legislația actuală, care a intrat în vigoare în septembrie 2024.
Astfel, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Curtea de Apel Brașov și a stabilit că, în interpretarea și aplicarea corectă a articolului 107 din Legea nr. 263/2010, termenul de prescripție se referă la perioada maximă în care se pot acorda sau recupera sumele stabilite prin aplicarea anumitor prevederi ale acestei legi. Aceasta va fi calculată retroactiv, de la data în care au fost identificate diferențele, și va fi aplicată obligatoriu, conform reglementărilor din Codul de procedură civilă. Hotărârea a fost pronunțată în 3 martie 2025.
Curtea de Apel Brașov solicită Înaltei Curți clarificări asupra regimului prescripției pentru recuperarea diferențelor de pensie
Curtea de Apel Brașov a adresat o solicitare Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru a se pronunța asupra unei probleme de drept legată de aplicarea regimului prescripției în cazul diferențelor de pensie. Aceasta întreabă dacă prevederile articolului 107 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice fac trimitere la regimul general de prescripție stabilit prin legislația de drept comun sau dacă instituie un regim propriu, diferit, care ar impune un termen imperativ de 3 ani pentru acordarea și recuperarea acestor diferențe.
Această problemă de drept a creat practică judiciară divergentă, iar instanțele de judecată sunt împărțite în privința modului în care trebuie aplicată prescripția în cazul diferențelor de pensie. În esență, se pune întrebarea dacă diferențele de drepturi de pensie pot fi acordate sau recuperate doar pentru ultimii 3 ani, anterior constatării diferențelor între sumele plătite și cele cuvenite, chiar dacă perioada totală în care pensiile au fost greșit stabilite și plătite este mai mare.
Legea nr. 263/2010, în articolul 107 alin. (1), prevede că în situația în care se constată diferențe între sumele stabilite și cele legal cuvenite după stabilirea și plata pensiilor, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va opera modificările necesare prin decizie de revizuire, fie din oficiu, fie la solicitarea pensionarului. De asemenea, alineatul (2) al aceluiași articol stipulează că sumele rezultate în urma aplicării acestor modificări se acordă sau se recuperează în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.
Această solicitare vine într-un context în care pensionarii pot întâmpina dificultăți în obținerea diferențelor de pensie pentru perioadele în care drepturile lor nu au fost corect stabilite, iar Curtea de Apel Brașov a cerut clarificări asupra termenului exact în care aceste sume pot fi recuperate.
Hahahaha , sa inventat o greseala de calcul si o se le dea o mare teapa si mumu bani promisi. mai degraba o sa le ia din bani de acum incolo citiva ani !. aveti acum ce ati votat senililor !, ciolaku va da prin gaura de la covrig
ba pr0stule, nu are ce greseala sa inventeze pt ca pensia ti-o poti calcula si singur, indiferent despre ce lege vorbim, iar pensionarul stie f bine daca a luat sau nu, bani in plus pe alte legi…e greu de crezut, pt ca legea actuala noua din 2023, a recalculat de la zero pt fiecare pensionar in parte, pensia fiecaruia in parte, daca era sa fie o greseala, o dscoperea acuma la recalculare, PR0STULE :))))
Daca stau sa te recalculez vad ca tu insuti esti o greseala a naturii
idiotii care au galculat gresit ar trebui sa plateasca, nu bieti pensionari