Titlurile zilei

Dezvăluiri incendiare din interiorul uneia dintre cele mai mari companii din Iași. „Este jale! Cei mai mulți angajați nu ne-am primit salariile de anul trecut. Au tăiat până și curentul în firmă”

Publicat: 07 apr. 2020

Situație disperată la una dintre cele mai mari companii din Iași, care încă mai are aproape 200 de angajați. Salariații au ajuns la limita răbdării pentru că nu și-au mai primit indemnizațiile de mai multe luni, aceștia având de încasat bani chiar de anul trecut. Totalgaz Iași a fost vreme de mulți ani lider pe piața națională, dar în doar câțiva ani a fost îngropată în datorii de peste 130 de milioane de lei. Firma care se ocupă cu fabricarea de echipamente și instalații pentru distribuția gazelor naturale a exportat piese în țări precum Finlanda, Ucraina, Cehia sau Israel în valoare de câteva zeci de milioane de euro, dar acum este pe cale să se închidă complet

Angajații Totalgaz Industrie SRL Iași au ajuns la limita răbdării. Oamenii nu și-au încasat salariile de câteva luni, majoritatea dintre aceștia fiind într-o situație cu adevărat disperată, nemaiprimind o indemnizație în mână încă de anul trecut. Este și cazul a numeroși angajați care sunt unici întreținători ai familiilor.

„Este o situație foarte dificilă în care s-a ajuns. Majoritatea colegilor trebuie să încaseze cam 100 de milioane lei în mână și tot aștept, este vorba doar despre salarii restante. În plus sunt și bonurile de masă. Eu am primit ultima dată în ianuarie și pot să spun că sunt norocos față de alți colegi care nu au mai văzut un salariu încă de anul trecut. Am tot așteptat, dar acum oamenii încep să facă scandal și să pună mai multe întrebări.

Săptămâna trecută ne-au chemat la secretariat și ne-au pus să semnăm niște hârtii prin care e trecută suma restantă pe care trebuie să o încasăm. De anul trecut nu a mai ieșit un utilaj pe poartă. Nu mai avem activitate de ceva timp. Suntem cam 200 de oameni, unii s-au pensionat de anul trecut și nu și-au primit nici acum integral banii, alții sunt în concediu și tot așa este dusă lumea de nas de la o zi la alta”, a explicat un angajat al Totalgaz Industrie Iași.

Fără salarii plătite la angajați și cu utilitățile tăiate de furnizori

Pentru a bloca intrarea în insolvență cerută de creditori, compania ieșeană a fost băgată în luna martie în procedura de concordat preventiv. De precizat faptul că poate recurge la această procedură orice firmă care se află în dificultate financiară, fiind practic o procedură de prevenire a insolvenței, iar mai departe a falimentului.
Însă pentru că nu a făcut plăți nici către furnizorii de utilități, energia electrică a fost întreruptă la sediul companiei din Valea Lupului.

„Era un pericol de a se intra în insolvență și s-a făcut un concordat preventiv cu o firmă din București. Din ce știm, este vorba despre datorii mari la Alpha Bank, dar nimeni nu ne spune nimic. Pe domnul Ioan Pârău (patronul Totalgaz – n.r.) nu l-am văzut de câteva luni. Mai vine câte un inginer și se scuză că nici el nu știe ce va urma. Problema noastră este că vrem să ne luăm banii cât mai repede pentru că sunt singurele surse de venit. Miercurea trecută au tăiat curentul și niciun aparat sau utilaj care consumă mult nu funcționează. Doar pe la secretariat și câteva calculatoare merg pe baza unui generator de curent”, a mai povestit un angajat al Totalgaz Industrie Iași care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.

Băncile comerciale au cerut insolvența Totalgaz

Din cauza dificultăților financiare înregistrate în ultima perioadă, băncile comerciale au solicitat intrarea în insolvență a companiei care a acumulat datorii totale de 132 de milioane de lei. Controlată de soții Jănica și Ioan Pârău, doi discreți oameni de afaceri din Iași, firma este asaltată cu dosare în instanță pentru încuviințarea de executări silite și din cauza unor incidente de plată.

Pe 25 februarie, Alpha Bank România a depus la Tribunalul Iași o cerere de intrare în insolvență împotriva SC Totalgaz Industrie SRL. Mai mult, compania din Iași este asaltată cu procese care au ca obiect „incidente de plată” cu companii precum Utchim Steel SRL sau Industrial MD Trading SRL, dar și procese cu foști angajați care au plecat din companie fără să încaseze integral salariile.
Pentru a bloca intrarea în insolvență, juriștii Totalgaz au depus la rândul lor în luna martie un dosar în instanță pentru a intra în procedura de „concordat preventiv”.

Cădere bruscă a uneia dintre cele mai de succes afaceri

Dificultățile financiare ale firmei controlate de Ioan Pârău sunt pe fondul scăderii cifrei de afaceri, mai precis a comenzilor. Compania care se ocupă de „fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație”, mai precis de echipamente și instalații pentru distribuția gazelor naturale, a exportat piese în țări precum Finlanda, Ucraina, Cehia sau Israel. Afacerea a început însă să meargă din ce în ce mai prost în anul 2015, pe fondul scăderii comenzilor venite din străinătate și din țară. Astfel, de la o cifră de afaceri de 64 de milioane de lei și 330 angajați în 2015, în următorul an, firma aproape că și-a înjumătățit cifra de afaceri și a pierdut aproape 50 de angajați.

Firma are însă active în valoare de peste 100 de milioane de lei, din care aproape 70 de milioane de lei reprezintă bunuri și mărfuri. Din totalul datoriilor de 132 de milioane de lei, circa 12 milioane sunt restanțe către bugetul de stat.
Deși este considerat unul dintre cei mai bogați ieșeni, Ioan Pârău este un discret om de afaceri care se ferește de lumina reflectoarelor. Acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediției, iar oficialii Totalgaz au evitat să ofere detalii suplimentare.

„În momentul de față nu este cineva din conducere prezent care să ofere astfel de informații. Vom lua legătura cu cei din conducere și le vom transmite ce am discutat pentru a vă oferi un punct de vedere”, au transmis oficialii Transgaz Industrie Iași.
Comentarii
 • Managementul defectuos si increderea patronului in „Oamenii de incredre”:
  -Valcescu: face experimente si toaca banii firmei, nu accepta ideile bune ale altora si daca esti mai destept, gaseste el ceva sa te sape
  – Chiru: mulge tot ce poate
  – Ilas: are nevoie de o gramada de fete la contabilitate dar ea ce face??
  – Tesoi, alt consumator ineficient! auzi titulatura ” Director colaborari”. platit degeaba
  – Robert: mutat pe n posturi! care sunt atributiile de ii trebuie in subordine pe Alexandru
  – Dom` Profesor: impingator de hartii. Atat
  – Livia: are nevoie de 2 fete in subordine, plus Dna. Jenica. Eu zic sa mai angajeze cateva fete ca sunt prea putine
  – Irinel: acest project manager de succes care arde gazul de pomana
  – Butnariu: mai dati-i niste oameni sa-i puna la treaba. sa-i puna la treaba lui! Mai dati cate o prima la departamentul lui.
  – Coca: pus pe linie moarta din cauza scandalului. se simte lipsa lui dar va linguseste Valcescu.

  Risipa in firma:
  – instalatia de masurat! chiar, cand o montati?
  – grinda de ridicat a lui Valcescu: 20000 euro..rugineste in curte
  – liftul de la TG3: 18000 euro. construit si dezafectat
  – vopsitoria lui Valcescu unde nu incape nimic. Sablarea e identica..
  – instalatiile SAW care stau de pomana
  – toate betoanele turnate si aruncate
  etc etc
  La astea se mai adauga si lipsa de deschidere si analiza a patronului.
  Face doar cum vrea el si cum il linguseste Valcescu. a se vedea contractul de la Vilmar si cum a gestionat Ucraina cu silica gelul. Au plecat proiectanti buni din cauza lui Valcescu. erau mai buni si trebuiau sa plece.

  Deci Domnu` Parau, daca vreti sa va reveniti:
  – faceti curatenie in firma
  – evitati investitiile proste: trebuia cumparate Doker?
  – Puneti putorile la treaba
  – amintiti-va de cei care au pus osul la treaba. Poate revenirea lui Coca ar fi de bun augur.
  Lasati opiniile lui Valcescu si faceti concurs de solutii pt orice proiect. ati vedea si alti oameni!
  Evaluati personalul pe bune! s-ar vedea cine munceste!

  Sincer, sper sa va reveniti!!!!

 • Bine ai punctat tot. Eu am avut peste 10 ani in Totalgaz si imi pare rau de Dl Pârău că a aplecat urechea la toate viperele din firmă care l-au scos de bani. Acum e prea târziu popa cu sicru e pe drum …. Nu mai are putere sa isi revina ca sunt foarte mari datori. Dar stau si ma intreb din alea 130 de miliarde oare unde sau evaporat prin alte conturi din străinătate. Sau a mai cumparat feciorasul lui niste apartamente prin Iasi care nu sunt pe numele lui a lu consoarta fiului.
  Trebuie si banii aia investiți nu poti sa ii tii in podul casei. Am vb cu foștii colegi și e jale mare acolo. Ce sa scris in presa e nimica toata. Au de luat salarii restante de peste 1 an, bonuri de masa de anul trecut in aprilie de luat.
  Să nu fie cu supărare dar asta e adevărul despre Nea Ion cum ziceam noi in firmă .

 • Foarte bine descrisa situatia din firma, in comentariul al II-lea.
  Problema este ca aceasta firma cu capital 100% romanesc a fost dusa in gard in primul rand de lingusitorii din jurului lui Parau. Cica: „oameni de incredere”.
  Ce inseamna „om de increde”?! Adica, daca ii umpli capul lui Parau cu zvonuri si tot pe banii lui sa devii sefutz, si sa conduci o trupa de oameni in asa fel incat sa para ca toata lumea e docila inseamna ca esti „om de incredere”?! Mmm.. atunci asta e rezultatul.
  A mai fost un top cu jigodii all-time, in comentariile de pe bzi. Cred ca e bine sa fie readusi in discutie. Adica, oameni ca: Butnariu, Cocut, Tesoi, JC Van-Damme, Robert, Padurariu, Cerbu, … oameni cu peste 10mii de coco pe luna, ar trebui sa aduca banii inapoi si sa salveze firma ;)) vor fi mana salvatoare ;))
  In firma sunt angajati cu situatii aproape tragice din dpdv financiar dar si familii care au ridicat bani cu sacul fara sa faca mare lucru, vezi fam. Guraliuc, Ilas.
  In noua situatie financiara a firmei, chiar credeti ca e greu ptr toata lumea ?!
  „Oamenii de incredere” raman oameni de incredere, copilashi ;))

 • Se pare ca monagementul e zero in firma asta. Asa se vede de afara, parerea mea, mestere vinde firma cat se mai poate lua ceva pe ea, va veni un investitor interesat, daca e de afara va sti si cum sa o puna pe picioare!

 • Va salut!
  Domnilor, se pare ca nu stiti ce se intampla cu adevarat! Haideti sa va spun!
  Eu vreau sa ajut lumea, sa dau banii, sa aiba pana se satura, dar ei ma roaga sa nu le dau decat cu picatura, ca acasa femeile le mananca banii si de asta. Ei bine, cat despre situatia actuala, este totul sub control, acusi inchidem si firma, se rezolva tot si va fi bine!
  Mai multe informatii nu am, nici nu stiu cum sa conduc firma daramite sa spun ceva…
  va rog daca puteti dona ceva, sa strangem sa trecem de momentele grele, mai vreau sa iau niste apartamente sa le trec pe numele cuiva, cat puteti acolo dati si voi…
  Forta Steaua!
  (P.S.: dati banii la oameni ca vine sfintele Paste si n-au de-o drojdie si spirt…)

 • pana aici fratilor.
  maine ma duc sa scriu cu kkt 😉 , pe cel mai mare perete din TG, numele bulangiilor din firma.
  lista din comentariul 2 sau 4 e ok?

Adauga un comentariu