Titlurile zilei

Dezvoltatorii imobiliari din Iași au fost amendați! Nu respectau proiectele, iar apartamentele vândute erau mai mici în realitate. Clienții sunt sfătuiți să apeleze la specialiști

Publicat: 13 oct. 2020
Inspectoratul Județean în Construcții a amendat dezvoltatorii imobiliari din Iași cu 609.000 lei
Dezvoltatorii imobiliari din Iași sunt reclamați de clienți din cauza calității precare a execuției. Inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții au aplicat amenzi usturătoare

În perioada iulie-septembrie 2020, proiectele dezvoltatorilor imobiliari din Iași au fost verificate. S-au observat nereguli majore în ceea ce privește calitatea proiectelor. Clienții au sesizat că apartamentele sunt mai mici față de prezentarea oficială făcută de către investitori

Din ce în ce mai multe probleme ies la suprafață în cazul dezvoltatorilor imobiliari care construiesc locuințe colective. În ultima perioadă, inspectorii primăriilor din județul Iași au identificat probleme în ceea ce privește calitatea construcțiilor. Spre exemplu, în comuna Rediu s-au identificat nereguli la un complex de 4 locuințe duplex, edificat de către societatea Edimih Casa Nouă SRL. Pentru nerespectarea proiectului, investitorul a fost amendat de către inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași cu suma de 80.000 lei. Și constructorul a primit o amendă de 70.000 de lei. Societatea este deținută de doi asociați: Mihai și Jeanina Claudia Mihordea. Înființată în 2018, societatea nu pare să aibă activitatea financiară. Bilanțul pe anul 2019 nu a fost depus.

În Zona Metropolitană sunt identificate tot mai multe nereguli la blocurile dezvoltatorilor

Nereguli grave au fost identificate și în comuna Ciurea, unde MKD Residence SRL a finalizat construcția unui imobil de locuințe colective cu regimul de înălțime P+1+M. Culmea, clienții s-au arătat interesați de acest proiect. O clientă chiar a semnat și un antecontract. Însă, la o vizonare mai atentă a imobilului, a observat că, în realitate, suprafața era mult mai mică decât cea prezentată în planșe. Specialiștii recomandă ca locuințele să fie cumpărate după o consultare prealabilă cu aceștia. În consecință, inspectorii primăriei, dar și ai ISC au hotărât să amendeze investitorul cu 70.000 de lei. Executantul lucrării a fost amendat cu 50.000 de lei. Societatea este controlată de Constantin Machedon. Firma de construcții a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în 2019 de 3.509.802 lei, profit de 1.175.716 lei, datorii de 2,7 milioane lei. Afaceristul mai apare ca asociat în societatea MKD Development Design SRL. Anul trecut a declarat a o cifră de afaceri de 1,9 milioane lei, profit de 847.896 lei, datorii de 1,8 milioane lei, cu un singur angajat.

IJC Iași a dat amenzi pe bandă rulantă, fiind vizați și dezvoltatori imobiliari

Într-un răspuns oficial transmis de ISC Iași la cererea reporterilor BZI, în perioada iulie – septembrie 2020 au fost realizate 299 acțiuni de control. Cuantumul total al amenzilor a fost de 942.000 de lei.

„Din totalul acțiunilor de control au fost efectuate 51 de controale la lucrări de construire locuințe colective, atât în municipiul Iași, cât și în alte localități ale Județului Iași, în general limitrofe municipiului, dar nu numai. Dintre acestea, 11 au fost generate de petiții înregistrate la IJC Iași. Investitorii controlați au fost persoane fizice, societăți comerciale. Acțiunile de control au avut în vedere verificarea calității acestui tip de lucrări (locuințe colective) în etapele de proiectare, etapele de execuție, dar și în etapele de exploatare. În urma controalelor, au fost identificate 29 de neconformități, pentru care s-au dispus măsuri de corectare, și au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 609.000 lei”, se arată în răspunsul ISC Iași.

Constructorul afaceristului Ștefan Popescu a fost amendat cu 50.000 de lei

Nereguli sunt și la proiectele din municipiul Iași. Spre exemplu, anul trecut, afaceristul Ștefan Popescu a finalizat un bloc de locuințe pe Aleea Strugurilor, nr.76, în zona CUG. A vândut apartamentele, a luat banii și s-a apucat de alte lucrări. Odată cu venirea primăverii 2020 au ieșit în evidență lucrările de proastă calitate. Sistemul de hidroizolație era ca și inexistent, la primele ploi observându-se infiltrațiile. Dezvoltatorul Ștefan Popescu nu a mișcat un deget. Asta până recent, când au intervenit inspectorii de la IJC Iași. Au aplicat o amendă de 50.000 de lei constructorului contractat de afacerist cu mențiunea că trebuie să repare deficiențele. Constructorul s-a conformat doar prin promisiuni. Au făcut câteva lucrări, dar neconcludente. Proprietarii sunt nemulțumiți pentru că s-au lovit de refuzul de a reface și interioarele afectate de infiltrații. În acest context, au fost înregistrate noi reclamații la sediul IJC Iași. Constructorul are obligația să remedieze deficiențele până la finalul acestei luni.

Comentarii
 • Suntem la mâna acestor escroci deoarece autoritățile statului nu-și fac datoria! Nu se fac controale pe faze de execuție a lucrărilor,. diriginții de șantier sunt de multe ori în cârdășie cu executanții, iar amărâtul de român care strânge cureaua toată viața pentru a avea o casă, ia țeapă! Rușine!

 • 1. Constructorii, investitorii sunt mana in mana cu primariile. Cred ca si rude unoeri. Asta e. Sa te fereasca sfantul sa vrei sa contruiesti in regie proprie.
  2. Cumparatorii semneaza antecontracte pentru case, pentru ca nu au incotro. Bancile iti cer acte ca sa iti poate porni dosarul. Insa pe toata perioada executarii lucrarii nu trece un inginer sau macar un diriginte de santier pentru verificarea lucrarilor. Si beneficiarul daca ar trece si se pricepe putin si-ar pune mainile in cap cum se lucreaza unoeri. Pe proiect ai radier la fundatie, ei doar fac un sant in pamant, arunca niste plase de sarma si ciment si gata fundatia. La electrice dezastru, fereasca sfantu ce lucrari executate am putut intalnii si ce fel de conexiuni improprii.
  Ok clientul este cumparatorul, nu are cunostinte tehnice, insa darea in folosinta a unui astfel de imobil ar trebui sa fie certificata de stat prin controale si verificari de la mediu, electrice, gaz, hidro si certificare energetica. Astea sunt doar pe hartie. Singura problema a investitorilor este cu evaluatorul bancii, care este ceva, asa, doar o umbra. Vine si zice da face 60-70-80 de mii de euro sau nu. Omul oricum e ranga in domeniu. Nu stie ce lucrari sunt acolo, ce materiale sunt in manopera, ce calitate au lucrarile etc etc etc. Am vazut case identice cu niste valori de evaluare de variind cu 20% de la un evaluator la altul.
  3. Statul ar trebui sa se implice nu doar in a da amenzi, ci sa supravegheze modul de executie al acestor lucrari. In afara te arde in secinda 2. Nu e acordul de mediu, nu poti vinde casa. Nu ai avizul de la electrica, nu poti vinde casa. etc
  dar care stat? Au stiut doar sa faca un program care sa salveze in 2009 bancile de la colaps, restul e can can. prostul de roman plateste.

 • In Irlanda nu se face contractul de vanzare cumparare fara viza specialiatului care a verificat locuinta ce face obiectul tranzactiei. La noi nu se poate pentru ca toti responsabilii sunt ocupati cu alegeri si 4 ani nu-i mai vedem. Se poate infiinta o societate fie ea si particulara care sa faca aceste verificari si sa puna o viza (deci sa-si asume responsabilitatea) si sa se creeze cadrul legal pentru functionarea ei.

 • mergeți în Lunca cetății sa vedeți ce hal de apartamente construiesc frații Machedon, sub orice critica și cer și o căciulă de bani pentru niște locuințe infecteee

 • mergeți la Lunca Cetății – Ciurea sa admirați – locuințele Infecte construite de frații Machedon, nu respecta nici un standard și cer și o căciulă de bani.

Adauga un comentariu