Titlurile zilei

Dezvoltatorul Dorin Tudose a lărgit ilegal trotuarul dintr-o zonă de lux din Copou! Raport oficial: riscă un an de pușcărie pentru că a vrut parcare pentru mașinile scumpe – FOTO

Publicat: 05 feb. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Dezvoltatorul Dorin Tudose a lărgit ilegal trotuarul dintr-o zonă de lux din Copou Raport oficial riscă un an de pușcărie pentru că a vrut parcare pentru mașinile scumpe - FOTO
Polițiștii de la Secția 2 anchetează lucrările ilegale comandate de afaceristul Dorin Tudose în fața vilei din Copou

Polițiștii ieșeni de la Secția 2 vor verifica lucrările ilegale realizate de afaceristul Dorin Tudose, pe trotuarul din fața vilei de pe strada Alexandru Philippide. Asta, după ce Poliția Locală a confirmat ilegalitățile semnalate de BZI

Dezvoltatorul imobiliar Dorin Tudose urmează să dea explicații polițiștilor ieșeni dup ce a efectuat mai multe lucrări ilegale pe strada Alexandru Philippide din Copou. Aspectele au fost semnalate de BZI încă din ediția de pe data de 09.09.2021. Ce a făcut afaceristul? În 2018, a cumpărat o proprietate pe strada menționată, pe care se afla edificată o casă bătrânească. A demolat-o și a ridicat o vilă cu regimul de înălțime P+1, cu o suprafață utilă de 300 de metri. La etajul clădirii au fost amenajate 3 dormitoare, în timp ce la parter au fost amenajate un living și o bucătărie spațioasă. Proiectul a fost finalizat în 2020, dar, imediat, și-a dat seama că poate aduce îmbunătățiri străzii. Profitând de începutul pandemiei, când autoritățile nu erau atât de vigilente în privința construcțiilor din Iași, Dorin Tudose a apelat la o firmă privată ce a asfaltat strada.

Reporterii BZI au consultat notele de comandă din acea perioadă de la Primăria Iași, dar strada Phillipide nu se afla pe nicio listă. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat cazul unui investitor care s-a trezit cu autorizația anulată de judecători. Era vorba despre un bloc în zona Copou.

Dezvoltatorul Dorin Tudose a lărgit ilegal trotuarul cu aproape 60 de centimetri

Dar, afaceristul nu s-a oprit aici. Fără autorizație de construire, a lărgit trotuarul din fața vilei și a montat pavele personalizate. Conform Hotărârii de Consiliu Local numărul 212/2018 privind inventarierea domeniului public, trotuarele de pe strada Prof. Philippide trebuiau să aibă o lățime de 1,5 metri.

După o simplă măsurătoare, reporterii BZI au constat că trotuarul are o lățime de 2,16 metri. De fapt, trotuarul este folosit pentru parcarea a două autoturisme de lux Range Rover Sport și un Lexus, condus de soție, Raluca Tudose. Ma mult, pe toată lungimea destinată pietonilor au fost puși stâlpi ce atenționează participanții la trafic că parcarea este interzisă. Dorin Tudose nu a putut fi contactat, refuză constant dialogul cu reporterii BZI.

Poliția Locală a constatat ilegalitățile dezvăluite de BZI

După aproximativ 4 luni de verificări la Primăria Iași și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliției Locale a confirmat aspectele semnalate de BZI.

”Ca urmare a controlului efectuat în conformitate cu prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată, cu modificările și completările ulterioare, s-au constatat neconcordanțe între măsurătoarea realizată fizic în teren și inventarierea în domeniul public realizată de Municipiul Iași prin HCL nr.212/2018”, se arată în raportul final al Poliției Locale.

Pentru că lucrările au fost realizate în zona protejată a municipiului Iași ”Centru Istoric și Curtea Domnească”, dosarul a fost trimis la Secția 2 Poliție. Urmează să fie verificată situația, dacă s-au încălcat prevederile Legii 50/1991. Conform articolului nr. 24 din lege, infracțiunea pentru executarea fără autorizație de construire sau desființare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Trotuar amenajat ilegal de dezvoltatorul Dorin Tudose, dar cu tun imobiliar în Cimitirul Evreiesc

Ascensiunea dezvoltatorului Dorin Gheorghe Tudose pornește din perioada în care era director la Raiffeisen Bank, filiala Iași. Surse din anturajului afaceristului au arătat că a plecat din bancă cu compensații importante de aproape 900.000 de euro. Apoi, conform actelor oficiale, afaceristul apare că a creditat mai mult persoane importante din Iași printre care și judecători. Numele lui Dorin Tudose este legat și de proiectul imobiliar din Cimitirul Evreiesc. În 2020, societatea Kiaf Invest SRL anunța un proiect de 21 de blocuri de locuințe colective cu două etaje, pe o suprafață de 21.000 de metri pătrați. În societate apăreau ca asociați Larisa Iacob și Cristina Raluca Tudose. Prima este cumnata lui Dorin Tudose, în timp ce a doua este soția afaceristului. De fapt, tot bărbatul dirija afacerea. Când vecinii au făcut scandal și au blocat proiectul, terenul a fost transferat pe numele unor interpuși, iar dimensiunea cartierului a fost redusă.

Miza este de 2,5 milioane de euro, valoarea terenului. Dezvoltatorul Dorin Tudose a lărgit ilegal trotuarul din Copou, dar rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor lua măsuri.

Comentarii
Adauga un comentariu