Titlurile zilei

Calvarul nu se termină pentru locuitorii din Copou! Dezvoltatorul Petru Abătăcesei vrea să termine blocul demolat de judecători. A reluat pașii pentru reautorizarea blocului din parc

Publicat: 15 oct. 2020
Investitorul Petru Abătăcesei vrea să construiască un bloc cu 4 etaje în Copou, deși instanța a anulat proiectul
Acest proiect imobiliar (foto) din Copou a fost anulat de către judecătorii ieșeni. Investitorul Petru Abătăcesei (foto) nu a renunțat și vrea să termine construcția, în ciuda opoziției vecinilor. Deocamdată a cerut din nou avizul de la Cultură

Locuitorii din zona Copou au reușit să câștige o luptă, dar nu și războiul, cu investitorul imobiliar Petru Abătăcesei. Anul trecut, Tribunalul Iași a anulat autorizația de construire. Afaceristul nu s-a lăsat și a reintrodus în circuit proiectul, pentru obținerea avizelor

Situație complicată pentru locuitorii din Copou, municipiul Iași. În 2018, dezvoltatorul imobiliar Petru Abătăcesei a început lucrările la un bloc de locuințe colective, pe bd. Carol I, nr. 40-42. Fundația a fost săpată pe amplasamentul unui fost parc dintre blocuri, retrocedat proprietarilor de drept și, mai poi, vândut afaceristului provenit din Dorohoi. Vecinii au strâns semnături și au făcut zeci de reclamații, după ce și-au arătat dezacordul față de investiția imobiliară. Sesizarea a ajuns și la prefectul de atunci, Marian Șerbescu. Anul trecut, prefectul a atacat autorizația de construire la Tribunalul Iași. Pe data de 12.04.2019, magistrații au admis cererea de anulare a autorizației. Investitorul a atacat decizia la Curtea de Apel Iași, dar fără succes.

Proiectul din Copou a fost reintrodus în circuitul de obținere a autorizației

În acest moment, blocul de locuințe este oprit la stadiul de demisol, chiar înainte de construirea parterului. Dar, investitorul nu s-a lăsat. Proiectul imobiliar a fost reintrodus în circuitul de reavizare. Astfel, la ședința din intervalul 29 septembrie – 7 octombrie 2020 a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), proiectul a fost supus avizării. Deocamdată, rezoluțiile comisiei nu au fost centralizate. De precizat că, pe timp de pandemie, membrii comisiei trimit individual voturile. Contactat telefonic de către reporterii BZI, investitorul Petru Abătăcesei a precizat că proiectul a fost anulat în instanță pentru că nu erau atașate mai multe avize.

„Continuăm proiectul. A fost anulat pentru că nu avea două, trei avize. Acum, le cerem pe toate. Noi am venit cu avizele pe care ni le-a cerut Primăria Iași. Vom scoate toate avizele, cred că sunt 17 de toate. Acum așteptăm de la Cultură”, a precizat afaceristul.

Petru Abătăcesei deține și firma de construcții Delta Con SRL. Anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei, profit de 455.751 lei, datorii de 2,6 milioane lei, cu un număr de 26 de angajați.

S-a asociat cu fiul unui fost procuror cu care a mai construit un bloc în Nicolina

La CZMI, Petru Abătăcesei apărea ca unic beneficiar. Inițial, acesta era asociat cu Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul Național Anticorupție, actualmente cunoscut sub denumirea de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Cei doi au anunțat un proiect imobiliar de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+4E. În martie 2017, afaceriștii au primit autorizația de construire, anulată ulterior. Suprafața de teren studiată este de doar 429 de metri pătrați. Clădirea ar urma să aibă o arie desfășurată de 1.714 metri pătrați. Vecinii erau nemulțumiți de faptul că noul imobil ar fi umbrit clădirile din împrejurimi. Problema cea mai mare o reprezintă traficul rutier din zonă. Accesul se face printr-o alee îngustă. Chiar și echipajele de pompieri sau de ambulanță au probleme de acces în momentul unei intervenții. Mai mult, la parter sunt prevăzute spații comerciale, ceea ce presupune mai multe mașini de aprovizionare sau clienți cu mașini. Petru Abătăcesei și Ioan Amarie au în portofoliu un bloc cu 5 etaje, în cartierul Nicolina.

Instanța a anulat și autorizația unui grup de investitori din Republica Moldova

Un caz asemănător cu cel din Copou este identificat în zona Arcu. În trecut, Zinan Investment Group SRL a început construcția unui bloc cu șase etaje pe șoseaua Arcu nr.8, în spatele sălii Voința. Proiectul a fost stopat chiar de către magistrați, care au dispus anularea autorizației. Proiectul a fost atacat în instanță de un vecin, administratorul societății Afer SRL, Xenopol Zaharia. Acesta era nemulțumit că proiectul nu a fost supus unei dezbateri publice și că nimeni din zonă nu a fost întrebat de oportunitatea apariției unui asemenea imobil, care depășește cu mult înălțimea celorlalte din zonă. Societatea Zinan Investment Group SRL, din Iași, a fost înființată la finalul anului 2015. În 2019, cifra de afaceri a firmei de dezvoltare imobiliară a fost de 18,2 milioane lei, profit de 5,2 milioane lei, datorii de 49 milioane lei, cu doar doi angajați. În acte apare ca administrator Ștefan Victoriuc, iar la capitolul asociați sunt enumerați Andrei Zincenco, Nicolai Zincenco, Ludmila Zincenco și Alexandr Zincenco.

Comentarii
 • Oameni ofticosi. Cum vreti sa mearga economia si sa construim in Iași. Vor fi locuri de munca in primul rind si cineva face un business in final.

 • nu va lasati locuitori din copou , mergeti pana in panzele albe sa plece banditul ala cu tot cu blocul lui !!! au stricat tot copoul, nu mai e verdeata , numai betoane si mizerie, blocuri fara spatii verzi, fara parcari, ingramadite….ca sa fie !!!

 • Eu nu mai trec prin parcul āla de ani buni. Merg la super, iau țigări, pâine și reviste gastronomice.
  Mai iau și legume de la aprozarul de pe trotuar.
  Stabilimentul pilon e închis din cauze de pandemie și melancolic fac imaginar traseul până acolo.
  În rest, lasă omul să-și facă bloc. Poate n-are unde sta cu jumătatea sa mai bună.
  Numai să nu aibă gută și să fie monarhist.

 • au distrus tot copoul , au dreptate locuitorii din zona, nu va lasati, este un bloc plasat aiurea, a mai stricat inca o bucatica de spatiu verde!!!!NU VA LASATI PANA NU IL ALUNGATI CU TOT CU BLOC!!!!

 • Eu sunt pentru constructie. De oriunde pica ceva si poti sa te chivernisesti.
  Locul ala nu e spatiu verde ci e de trista amintire, sta nefolosit de zeci de ani, cine sa se joace acolo ? Ca lumea a devenit stearpa, prefera mic dejun cu crontz si fara carne de oaie.
  Deci succes si spor la lucrari, dar sa se faca si parcare si sa le dea drumul si la gunoierul zonei.
  Vrei parc ? Traverseaza si ai ditamai parcul !

 • nu e vorba de parc, a inghesuit un bloc intre blocuri, acolo trebuia lasat spatiu verde cu copaci, vorbiti prostii, asa ca , sa nu va lasati, au reusit si altii..succes !

 • La mine in Bucovina nu se poate intampla asa ceva. Serj bocovineanu ar fi pus lucrurile la punct.
  Pai cum, coane, sa te opui sa se faca spatii de locuit pentru intelectuali ?
  De ce sa nu aibe si ei unde sa se intoarca noaptea de la o degustare, de la o jurizare, de la o vizita la vreo crama ?
  Asa se leaga prieteniile intre vecini.
  Iti mai aduce un molid de Ajun, iti mai aduce vreo molifta in timpul anului, ti-l mai aduce lemn acasa dupa miez de noapte…deci da.
  Eu sunt pentru un bloc nou. Poate ne mutam chiar noi acolo.

 • Stricam Copoul, adica ce are Iasul mai bun. Nu iesi la plimbare prin Dacia si nici prin cartierul lui Fenechiu, chiar daca este in Bucium. Iesi in Copou pentru ca este verde. Inca.

  Vina nu-i a ipochimenului din poza. Nu ai ce sa ceri de la un ingramadit pus pe tunuri cu orice pret. Dar Primaria? Dar Comisia de urbanism? Ei ce pazesc?

 • aveti perfecta dreptate, locuitorii din zona ar trebui sa sesizeze si DNA-ul in legatura cu avizele care se dau de la primarie, e un haos total in tot iasiul , blocuri peste blocuri construite vai mama lor, inghesuite, se sacrifica copaci si spatii verzi…

 • Blocul ala nu avea ce cauta in acel spatiu ingust. Au incercat si ei sa dea o spaga sa faca un ban „cinstit”. Nu le-a mers si nici nu le va merge, dovada ca blocul a ramas in paragina. Ar fi fost mult prea aproape de celelalte blocuri, acolo traiesc oameni care au dreptul la lumina si intimitate…mergeti si vedeti inainte sa comentati aiurea. Acum a stat in ploaie si zapada ani de zile, cine e prost sa mai cumpere acolo oricum? Sa il darame si sa faca blocuri la tine in bucovina

 • Tribunalul Iasi a decis interzicerea constructiei. „Afaceristul” a facut apel. Dar apoi si Curtea de Apel a decis interzicerea constructiei. Deci doua instante supreme au decis ca nu are ce cauta un bloc acolo. Gata, rezolvat. Deci treziti-va, scuturati-va de praf si demolati o data ca sunteti in afara legii… mai platiti si din datoriile la stat… Mult succes cu „proiectul”, dar in alta parte mai la polele Iasului baieti!

Adauga un comentariu